• Dagens system slår hårt mot personer som har arbetstiden koncentrerad till ett fåtal arbetsdagar i veckan. Foto: Colourbox

Ändrad karenstid gynnar deltidsanställda

Publicerad 3 december 2018, kl 14:17

Från och med nästa år får du karensavdrag i stället för karensdag om du blir sjuk. En förändring som Unionen efterlyst och som innebär en förbättring för bland annat anställda med oregelbunden arbetstid.

För majoriteten av alla anställda, det vill säga alla som jobbar heltid fem dagar i veckan, åtta timmar om dagen, innebär lagändringen ingen större förändring - du får lika mycket i lönekuvertet om du blir sjuk efter nyår som om du blir sjuk i dag. Men för personer med oregelbunden arbetstid eller deltidsanställda blir det en klar förbättring efter årsskiftet.

Det system vi har i dag, med en karensdag första dagen på sjukskrivningen, slår hårt mot personer som har arbetstiden koncentrerad till ett fåtal arbetsdagar i veckan. Ponera exempelvis att du endast jobbar måndag och tisdag och blir sjuk på måndagen. Vips ryker halva veckoinkomsten redan på måndagen.

Det karensavdrag som träder i kraft från och med 1 januari 2019 föreslås uppgå till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Hur avdraget ska beräknas ska fack och arbetsgivare avtala om.

Karensavdraget är något som bland andra Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg efterlyst  just eftersom det slår hårt mot vissa anställda:

– Att beräkna karensavdrag på motsvarande exempelvis 10-20 procent av veckoinkomsten vid sjukskrivning, vore mer rättvist för personer med oregelbunden arbetstid, sade Henrik Ehrenberg till Kollega förra året.

Läs mer: Unionen vill se ändrad karensdag

Läs mer: Företaget som skrotat karensdagen

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

  Att jobba fler timmar ena dagen och färre andra dagar kan vara ett bra sätt att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Men det kan också innebära indragen sjukpenning på grund av Försäkringskassans regler. Något Unionen vill ändra på.

 • Läs även...

  Då har du har rätt till smittbärarpenning

  Anställda som misstänks vara smittade av coronavirus har möjlighet att ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Så här gör du.

 • Läs även...

  Kvinnor sjukskrivs oftare än män

  Om en man och en kvinna är lika sjuka blir kvinnan oftare sjukskriven. Bättre läkarintyg och ökad kunskap bland läkare kan minska skillnaderna. Det skriver Riksrevisionen i en rapport.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.