Annons
 • Dagens system slår hårt mot personer som har arbetstiden koncentrerad till ett fåtal arbetsdagar i veckan. Foto: Colourbox

Ändrad karenstid gynnar deltidsanställda

Publicerad 3 december 2018, kl 14:17

Från och med nästa år får du karensavdrag i stället för karensdag om du blir sjuk. En förändring som Unionen efterlyst och som innebär en förbättring för bland annat anställda med oregelbunden arbetstid.

För majoriteten av alla anställda, det vill säga alla som jobbar heltid fem dagar i veckan, åtta timmar om dagen, innebär lagändringen ingen större förändring - du får lika mycket i lönekuvertet om du blir sjuk efter nyår som om du blir sjuk i dag. Men för personer med oregelbunden arbetstid eller deltidsanställda blir det en klar förbättring efter årsskiftet.

Det system vi har i dag, med en karensdag första dagen på sjukskrivningen, slår hårt mot personer som har arbetstiden koncentrerad till ett fåtal arbetsdagar i veckan. Ponera exempelvis att du endast jobbar måndag och tisdag och blir sjuk på måndagen. Vips ryker halva veckoinkomsten redan på måndagen.

Det karensavdrag som träder i kraft från och med 1 januari 2019 föreslås uppgå till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Hur avdraget ska beräknas ska fack och arbetsgivare avtala om.

Karensavdraget är något som bland andra Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg efterlyst  just eftersom det slår hårt mot vissa anställda:

– Att beräkna karensavdrag på motsvarande exempelvis 10-20 procent av veckoinkomsten vid sjukskrivning, vore mer rättvist för personer med oregelbunden arbetstid, sade Henrik Ehrenberg till Kollega förra året.

Läs mer: Unionen vill se ändrad karensdag

Läs mer: Företaget som skrotat karensdagen

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2018-12-24.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Få företag utnyttjar proaktiv sjukpenning

  Det går att stoppa stress innan den leder till sjukskrivning. Men få arbetsgivare utnyttjar möjligheten till förebyggande sjukpenning.

 • Läs även...

  "Jag känner mig lurad"

  Han tvingades göra två hjärtoperationer. Trots att diagnosen täcktes av den gruppförsäkring Hasse Widell tecknat blev han utan ersättning.

 • Läs även...

  Många rädda att förlora jobbet vid sjukdom

  Över en miljon svenskar är oroliga för att bli av med jobbet enligt en undersökning från TRR. Bristande lönsamhet och kostnadsbesparingar på arbetsplatsen är de främsta skälen. Men många tror också att de kan förlora arbetet om blir sjuka.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.