Annons
Annons
 • När det var bra väder tog Andreas med sig datorn ut i naturen och satt där och sökte jobb. Foto: Privat

Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

Publicerad 20 augusti 2020, kl 12:31

När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

Andreas Molinder Agborg har haft ett annorlunda år. Förra hösten valde han att gå vidare när företaget han jobbade för skulle slås samman med ett annat företag.

– Jag hade varit där i 14 år och kände att jag ville gå vidare mot nya utmaningar. Tidpunkten kändes också helt rätt, innan sammanslagningen skulle ske.

Att stå utan arbete var först lite läskigt, men mest spännande. Han började sitt jobbsökande med att göra några tester hos TRR, inhämta tips och råd hos Unionen, registrera sig på Arbetsförmedlingen och nätverka mer än han hade gjort tidigare. Efter ett tag hittade han olika metoder i jakten på en ny tjänst.

– Vissa dagar koncentrerade jag mig på att vässa på mitt personliga brev och cv, andra dagar på att leta tjänster och skicka ansökningar.

Han såg också till att ta hand om sig själv.

– Det är viktigt att känna att man mår bra när man söker jobb. För mig fungerade upplägget med att jag på förmiddagarna hittade på olika saker, till exempel träffade vänner, tog en promenad eller nätverkade. Eftermiddagarna vek jag till att söka jobb i två till tre timmar. Jag såg även till att variera var jag befann mig när jag sökte nya jobb. Vid bra väder tog jag med mig datorn ut i naturen. En kaffe på ett kafé blev också ett alternativ.

Andreas insåg dessutom vilket stort nätverk han byggt upp genom alla år i arbetslivet – och såg till att dra nytta av det.

– Om man har haft bra relationer med kollegor och kunder får man jättemycket hjälp och stöttning. Det gäller att använda sitt nätverk och berätta för folk att man söker jobb. Skriv på Facebook och Linkedin vad du har gjort och vad du vill göra.

I december förra året gav jobbsökandet resultat och i januari påbörjade han sin provanställning. Men tre månader senare slog coronakrisen till och Andreas var återigen arbetslös.

– Jag gjorde mig direkt tillgänglig på Linkedin och berättade om min situation på Facebook  och elva dagar senare skrev jag på för en ny tjänst. Jag var egentligen aldrig särskilt orolig. Telekom är en ganska tacksam bransch och det finns en hel del jobb att söka.

Läs mer: Vissa branscher klarar krisen bättre

Tiderna är fortfarande osäkra – men Andreas ser ändå positivt på framtiden.

– Du kommer långt med en positiv grundinställning. Jag tycker att det har varit en spännande resa och ett annorlunda år.

Andreas tips till dig som är arbetslös

 • Du är inte ensam! Dela med dig av din situation. Tycker du att det är svårt, börja prata med någon som du känner förtroende för.
 • Eget ansvar är en mycket viktig nyckel för att lyckas. Sätt upp korta punkter på hur du vill att din dag ska bli för att på kvällskvisten utvärdera om du uppnådde ett tillfredsställande resultat.
 • Exponera dig och visa att du är tillgänglig för ett nytt jobb. Berätta för andra vad du har arbetat med och vad du vill arbeta med. Bredda dina sökningar och tänk på allt du lärt dig i arbetslivet.
 • Misströsta inte om du inte får svar, många företag får flera hundra ansökningar. Lägg dock gärna ner lite extra tid på mejl där företag återkopplar med ett kort och vänligt ”tack” tillbaka.
 • Belöna dig själv när du har gjort något du känner dig nöjd med, till exempel putsat på ditt cv eller när det personliga brevet till en tjänst du sökte blev bra.
David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fortsatt distansjobb kan öka flyttviljan

  Tre av fyra yrkesverksamma hoppas på en förändrad arbetssituation efter coronapandemin. Högst i kurs står att få större möjlighet att jobba hemifrån. Samtidigt är fyra av tio kontorsanställda beredda att flytta vid fortsatt distansarbete.

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Professor oroas över fortsatt distansarbete

  Att jobba hemifrån under lång tid leder till sämre arbetsmiljö och sämre produkter. Därför borde fler återvända till sina arbetsplatser, enligt Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.