Annons
Annons
 • Ryanair har kvar sin bas på Skavsta till och med den 31 mars i år. Foto: Johan Nilsson/TT

Anställda på Ryanair omplaceras

Publicerad 10 februari 2020, kl 09:54 Uppdaterad 11 februari 2020, kl 13:04

Samtliga Unionenmedlemmar anställda av Ryanair på Skavsta har erbjudits placeringar på andra baser runt om i Europa. Visstidsanställd markpersonal på flygplatsen får däremot inte sina kontrakt förlängda.

I december meddelade flygbolaget Ryanair att det skulle lägga ner sin bas i Skavsta utanför Nyköping den 31 mars i år. Beslutet innebär att hälften av bolagets 30-tal flyglinjer från flygplatsen kommer att försvinna.

Läs mer: Oro på Ryanair efter nedläggning

Enligt Ryanair är orsaken leveransförseningar av flygplansmodellen Boeing Max 737, svensk flygskatt och att efterfrågan på flygresor har sjunkit. Samtliga kabinanställda varslades om omplacering och nu är mbl-förhandlingarna mellan Unionen och Ryanair avslutade.

– Samtliga 60 medlemmar har erbjudits placering på annan bas, spritt över hela Ryanairs nät i Europa. Ett antal medlemmar har valt att tacka nej, säger Robin Larsson, ombudsman på Unionen Östra Sörmland Gotland.

Läs mer: Ryanair lägger ner på Skavsta

En del av de berörda Unionenmedlemmarna har arbetat på Skavstabasen i tio år.

– Många har familj och vill stanna eftersom de är rotade här. Just nu för vi förhandlingar med arbetsgivaren om vad som händer för de individer som tackat nej till erbjudandet om omplacering. Vi i Unionen hävdar att det är svensk lagstiftning som gäller och att det handlar om uppsägning på grund av arbetsbrist, säger Robin Larsson.

Ryanairs beslut att sluta flyga till och från Skavsta får även konsekvenser för de som jobbar på flygplatsen. Alla tillsvidareanställda tjänstemän på Skavsta flygplats får behålla sina jobb. Men flygplatspersonal som har visstidsanställningar och timanställningar får inte sina kontrakt förlängda efter utgången av mars, berättar Unionens ombudsman Bo Sjösten.

Han vet inte exakt hur många av Unionens medlemmar som berörs, men han bedömer att det handlar om en handfull medlemmar som hanterar incheckningen och liknande tjänstemannaarbeten.

Det finns även en övertalighet bland fastanställda Unionenmedlemmar.

– Det löser företaget genom att några är föräldralediga alternativt är studielediga. Kommer de tillbaka kan det bli kris, då får vi nog sätta oss i övertalighetsförhandlingar, säger Bo Sjösten.

Kollega har sökt Ryanair utan resultat.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Kamilla Kvarntorp
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-02-28.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inget kollektivavtal med Ryanair än

  Att det tidigare så fackfientliga Ryanair nu har gjort en överenskommelse med Unionen innebär ännu inga förbättrade villkor för kabinpersonalen. För det krävs ett kollektivavtal.

 • Läs även...

  Unionen: Fler äldre ska ha råd att plugga

  40-plussare sätter sig i skolbänken i allt större utsträckning. Med generösare studiemedelssystem skulle ännu fler äldre kunna plugga, men det behövs mer krut än så för att täcka kompetensbehovet på arbetsmarknaden, menar Unionen.

 • Läs även...

  Kompetensbristen ett hot mot välfärden

  Det råder stor brist på kompetens i Sverige – och problemet blir bara större. Redan i dag försvinner arbetstillfällen till andra länder, företagen har svårt att växa. Och några enkla lösningar finns inte.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.