Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Försämrade villkor inom flyget oroar

Staplade visstider, labour shopping, sjunkande löner och minskat fackligt inflytande. Det är vardag för kabinpersonalen inom flyget. Risken är att andra branscher börjar följa flygets exempel, konstaterade Roger Mogert (S) vid Unionens seminarium om flygets villkor, på torsdagen.
Lina Björk Publicerad 28 augusti 2014, kl 16:14
Johan Nilsson/TT
Kabinpersonalen serverar kaffe ombord på en SAS Boeing 737-600 under en flygning mellan Arlanda och Frankfurt. Johan Nilsson/TT

 Att jobba inom flygbranschen i dag är inte vad det en gång varit. Hög lön, saftig pension och en trygg anställning har i många bolag bytts ut mot osäkra anställningar och långa arbetsdagar. Anställda inom flygbranschen känner stor oro för framtiden i allmänhet och sina arbetsförhållanden i synnerhet.

Sedan den europeiska flygbranschen avreglerades för tio år sedan har framgången hos de så kallade lågprisbolagen haft stor inverkan på kabinpersonalens villkor. Enligt en studie från ETF, the European Transport Workers' Federation, har såväl löner som anställningstrygghet och det fackliga inflytandet sjunkit markant i branschen de senaste tjugo åren. Och det är en utveckling som inte ser ut att vända än på länge.

Under torsdagen anordnade Unionen ett seminarium om flygets villkor, för att synliggöra problemen i branschen och bjuda in beslutsfattare, kabin- och markpersonal till diskussion.

- Att flygbranschen kommer att hamna i brygga kommer inte att hända, det har redan hänt. När konkurrensen hårdnar börjar man också konkurrera om villkor för de anställda och då är det billigast som gäller. Kunderna ser ett biljettpris, ett skal. De tror att de åker Rolls Royce men de åker egentligen en risig Skoda, säger Mari Edholm, facklig representant för kabinklubben.

Ett av de större problemen branschen tampas med är de olika anställningsformerna. Bolagen staplar visstid och timanställningar på varandra. Säger upp sin personal och anställer dem via bemanningsföretag. Ett sätt för att använda personalen mer, men betala betydligt mindre.  

- Studier har visat att flexibiliteten som de här anställningarna innebär skapar både ekonomiska problem, otrygghet och i det långa loppet ohälsa. Ordet flexibilitet betyder böjlig, men någonstans måste man fråga sig, vem böjer och vem böjs? sa Ali Esbati, som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, under debatten.

Ett annat bekymmer är så kallad labour shopping, alltså att bolagen köper sin personal i det land där de får den billigaste arbetskraften.

- Att outsourca sin personal blir allt vanligare. Och vill vi att fenomenet inte ska sprida sig till andra branscher måste vi göra något snart. Annars sneglar snart andra företag på flyget och tänker: Jaha, så det blev billigare, då gör vi som de, sade Roger Mogert, oppositionsborgarråd för Socialdemokraterna i Stockholm.

Moderator Annika Creutzer konstaterade att flyget tidigare glorifierats en del och att många drar sig mot branschen med drömmar om exotiska resor och spännande destinationer.

Är flygbranschen fortfarande ett sexigt yrke?
Hon fick snabbt svar från en kabinanställd i publiken.

- Jag känner mig i alla fall inte sexig efter ett 60 timmars veckopass.

Anställningsvillkor

Så får man äldre att stanna kvar på jobbet

Mer än hälften av tjänstemännen över 50 vill gå i pension i förtid. Här är några högst subjektiva tips på hur man ska få äldre att stanna på jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 15 maj 2024, kl 06:01
Pension eller arbeta vidare? Så får du äldre att stanna kvar på arbetet. Till vänster ett cyklande äldre par, till höger en senior kvinna på kontor.
Pension eller jobba vidare? Nyckeln till att behålla erfaren personal är uppskattning och anpassning. Locka äldre arbetstagare med förmåner och flexibilitet. Förbättrar du arbetsmiljön så får du också äldre att stanna. Colourbox.

Pensionsåldern flyttas fram och vi förväntas jobba allt längre. Men vi vill inte – åtminstone inte vi som befunnit oss på arbetsmarknaden ett tag. TCO:s rapport visar att 52 procent av tjänstemännen i åldersspannet 50–67 vill gå tidigare än riktåldern för pension som för närvarande är 67 år.

Svenska Miljöinstitutet sammanställde för några år sedan strategier för att behålla 50-plussarna på arbetsmarknaden. De handlar om att skapa ett gott arbetsklimat där äldre känner sig uppskattade och efterfrågade, men också om flexibilitet och anpassningar av arbetsmiljön, enligt institutets arbetsmiljöspecialister.

Gott så. Det saknas dock mer konkreta exempel. Kollega kan därför erbjuda några anspråkslösa förslag på vad som skulle få åtminstone en snart 60-plussare att sluta tråna efter tidigare pension.

Visa äldre anställda uppskattning 

En åldersrelaterad bonus skulle garanterat få vilken 55-plussare som helst att känna sig uppskattad. Likaså att förlägga konferenser och dylikt på platser med tropiskt klimat, vilket gör underverk för artrosangripna leder. Vissa arbetsgivare har en extra semestervecka när man fyllt 40, men varför stanna där? Varför inte fortsätta att premiera åldrandet genom att även införa extra semesterveckor vid 50, 60 och 70?

Flexiblare arbetsuppgifter

Om man under de sista arbetsåren får koncentrera sig på det man är bäst på,  kan det innebära att man fortsätter jobba, konstaterar Svenska Miljöinstitutet. Att de seniora medarbetarna får första tjing på alla roliga arbetsuppgifter vore alltså rimligt, liksom att de slipper allt tradigt trökjobb.

Anpassning efter ålder

Det kan vara svårt att veta vad som egentligen avses med anpassning, men att byta ut fruktkorgarna mot skålar med gröna marmeladkulor kan vara ett steg i rätt riktning. 

Att anpassa kontorstiden efter dygnsrytmen hos äldre torde vara en självklarhet – låt 6–2 bli det nya 9–5. Texten i alla utskrifter, trycksaker och litteratur på kontoret ska dessutom vara minst tio punkter stor och oskicket att använda färgad text totalförbjuds.

Åldersmedveten kultur

För att få  mogna medarbetare att stanna längre i sin tjänst är det viktigt att deras kunskaper och erfarenheter tas till vara.  Att ungtuppar och ålderister som förlöjligar och fnissar åt äldres bidrag i diskussioner omedelbart förses med en dumstrut är minst lika viktigt. Medarbetare som mumlar i skägget bör dessutom få löneavdrag.

Man skulle också kunna inrätta en ny tjänst – åldersombudsman, vars arbetsuppgifter består i att bevaka de äldres intressen och serva de mognare medarbetarna på allehanda sätt efter personliga önskemål.

Bra arbetsmiljö åt alla 

Egna rum till alla vore rimligt eftersom kontorslandskap är förödande på alla upptänkliga sätt. Men åtminstone de som fyllt 55 borde omgående förses med egna rum för att slippa släpa runt på tunga kontorsattiraljer och komma undan tjattret på de öppna arbetsytorna.

Arbetsgivaren slipper därmed införa fler vilrum, eftersom  50-plussare då kan ta en behövlig paus på den obligatoriska soffan i det åldersanpassade egna rummet där de själva kan reglera värmen så att den är optimal för blodcirkulationen.

Den arbetsgivare som verkligen månar om sina till åren komna anställda ser, utöver ovanstående tips, också till att sätta guldkant på de sista ljuva arbetsåren genom att installera margaritamaskiner på varje våningsplan samt införa obligatoriska arbetsplatsträffar med powerpoint-presentationer av barnbarn och katter.