• Foto: Colourbox

Antalet arbetsrelaterade självmord ökar

Publicerad 19 augusti 2016, kl 13:00

Allt fler anställda väljer att ta sina liv på grund av sin arbetssituation. Orsaken är, enligt forskare, ett pressat arbetsliv i kölvattnet av globaliseringen.

Arbetsrelaterade självmord ökar kraftigt världen över. Studier i USA, Australien, Japan, Sydkorea, Kina, Indien och Taiwan pekar alla på en ökning av självmord på grund av försämrade arbetsvillkor. Det skriver två forskare i Newsweek.

Enligt forskarna beror ökningen på att globaliseringen, under de senaste 30 åren, drastiskt har förändrat sättet vi jobbar på. Tidigare innebar ett arbete generellt sett stabilitet och en klar karriärväg för många, där människor fick en kollektiv identitet och en roll i samhället. Att fackförbunden på många håll var starka bidrog dessutom till att anställda kunde förhandla om sina rättigheter och villkor.

Dagens globaliserade arbetsmarknad karaktäriseras, enligt forskarna, i stället av osäkerhet, intensivt arbete, otrygga anställningar, övervakning samt begränsad social trygghet. Förändringar som gör att många människor förknippar arbetslivet med stress, ångest, sömnproblem, utbrändhet och uppgivenhet, vilket – i vissa extrema fall – kan leda till självmord.

Nyligen väckte en fransk åklagare åtal mot den före detta vd:n och sex högre chefer på France Télécom där 22 anställda tog sitt liv mellan 2005 och 2009. Åklagaren menar att ledningen avsiktligt skapade ett stressigt klimat där anställda utsattes för psykisk mobbning.

I Sverige aktualiserades frågan om arbetsgivarens ansvar när två chefer i Krokoms kommun dömdes, och senare friades, för att ha orsakat en socialarbetares självmord.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Extrem ökning av chefers ohälsa

  Chefers frånvaro på grund av psykisk ohälsa har ökat med 570 procent sedan 2014. Och det är kvinnor i chefsposition som är hårdast drabbade. Det visar nya siffror från Previa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.