Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Antalet arbetsrelaterade självmord ökar

Publicerad 19 augusti 2016, kl 13:00

Allt fler anställda väljer att ta sina liv på grund av sin arbetssituation. Orsaken är, enligt forskare, ett pressat arbetsliv i kölvattnet av globaliseringen.

Arbetsrelaterade självmord ökar kraftigt världen över. Studier i USA, Australien, Japan, Sydkorea, Kina, Indien och Taiwan pekar alla på en ökning av självmord på grund av försämrade arbetsvillkor. Det skriver två forskare i Newsweek.

Enligt forskarna beror ökningen på att globaliseringen, under de senaste 30 åren, drastiskt har förändrat sättet vi jobbar på. Tidigare innebar ett arbete generellt sett stabilitet och en klar karriärväg för många, där människor fick en kollektiv identitet och en roll i samhället. Att fackförbunden på många håll var starka bidrog dessutom till att anställda kunde förhandla om sina rättigheter och villkor.

Dagens globaliserade arbetsmarknad karaktäriseras, enligt forskarna, i stället av osäkerhet, intensivt arbete, otrygga anställningar, övervakning samt begränsad social trygghet. Förändringar som gör att många människor förknippar arbetslivet med stress, ångest, sömnproblem, utbrändhet och uppgivenhet, vilket – i vissa extrema fall – kan leda till självmord.

Nyligen väckte en fransk åklagare åtal mot den före detta vd:n och sex högre chefer på France Télécom där 22 anställda tog sitt liv mellan 2005 och 2009. Åklagaren menar att ledningen avsiktligt skapade ett stressigt klimat där anställda utsattes för psykisk mobbning.

I Sverige aktualiserades frågan om arbetsgivarens ansvar när två chefer i Krokoms kommun dömdes, och senare friades, för att ha orsakat en socialarbetares självmord.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Svenskar kvar på Volvo i Kina

  Efter Coronavirusets utbrott har flera svenska företag infört resestopp till Kina och satt anställda i karantän. Men en del personal löper fortfarande risk att bli sjuka eftersom de fortsätter jobba i Kina. Däribland ett hundratal på Volvo Cars.

 • Läs även...

  EU vill stoppa jobbmejl efter arbetstid

  Anställda ska inte behöva svara på jobbmejl efter arbetstid. EU-parlamentet föreslår en lag som ska skydda europeiska arbetstagare från att ständigt vara tillgängliga för sina arbetsgivare.

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.

 • Läs även...

  Corona skapar psykisk ohälsa

  Lågkonjunkturer och kriser brukar normalt vara bra för folkhälsan. Men inget är normalt med corona. Nu ökar i stället den psykiska ohälsan.