• Foto: Colourbox

Antalet arbetsrelaterade självmord ökar

Publicerad 19 augusti 2016, kl 13:00

Allt fler anställda väljer att ta sina liv på grund av sin arbetssituation. Orsaken är, enligt forskare, ett pressat arbetsliv i kölvattnet av globaliseringen.

Arbetsrelaterade självmord ökar kraftigt världen över. Studier i USA, Australien, Japan, Sydkorea, Kina, Indien och Taiwan pekar alla på en ökning av självmord på grund av försämrade arbetsvillkor. Det skriver två forskare i Newsweek.

Enligt forskarna beror ökningen på att globaliseringen, under de senaste 30 åren, drastiskt har förändrat sättet vi jobbar på. Tidigare innebar ett arbete generellt sett stabilitet och en klar karriärväg för många, där människor fick en kollektiv identitet och en roll i samhället. Att fackförbunden på många håll var starka bidrog dessutom till att anställda kunde förhandla om sina rättigheter och villkor.

Dagens globaliserade arbetsmarknad karaktäriseras, enligt forskarna, i stället av osäkerhet, intensivt arbete, otrygga anställningar, övervakning samt begränsad social trygghet. Förändringar som gör att många människor förknippar arbetslivet med stress, ångest, sömnproblem, utbrändhet och uppgivenhet, vilket – i vissa extrema fall – kan leda till självmord.

Nyligen väckte en fransk åklagare åtal mot den före detta vd:n och sex högre chefer på France Télécom där 22 anställda tog sitt liv mellan 2005 och 2009. Åklagaren menar att ledningen avsiktligt skapade ett stressigt klimat där anställda utsattes för psykisk mobbning.

I Sverige aktualiserades frågan om arbetsgivarens ansvar när två chefer i Krokoms kommun dömdes, och senare friades, för att ha orsakat en socialarbetares självmord.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  Utbränd i dag – uttråkad i morgon

  Dagens arbetsliv kan vara hårt, osäkert och gränslöst. Men hur blir det i framtiden? Betydligt tuffare och mer polariserat – eller som en härlig semester? Experterna är oeniga.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

 • Läs även...

  Allt fler är egenanställda

  Glöm kontoret, kollegorna och chefen. I framtiden jobbar du från olika platser, åt olika uppdragsgivare. Med en förändrad arbetsmarknad följer ökad frihet – och mindre trygghet.

 • Läs även...

  Många unga mår dåligt på jobbet

  Många mår dåligt när de går till jobbet. Störst är problemet bland yngre. Ingen vet exakt vad det beror på, men stressigare arbetsplatser kan vara en förklaring.

 • Läs även...

  Japans arbetsliv leder till döden

  Japan har en arbetskultur som bokstavligt talat tar livet av folk. Varje år dör tusentals människor som en direkt följd av att de arbetat övertid - eller av självmord relaterat till krävande jobb.

 • Läs även...

  Fransmän kan strunta i jobbmejl

  Anställda i Frankrike har numera rätt att strunta fullständigt i jobbmejl som kommer efter att de stämplat ut från arbetet. Från årsskiftet gäller en ny lag som ålägger franska företag att se till att personalen kopplar bort allt jobb när de är lediga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.