Annons
 • Foto: Colourbox

Antalet arbetsrelaterade självmord ökar

Publicerad 19 augusti 2016, kl 13:00

Allt fler anställda väljer att ta sina liv på grund av sin arbetssituation. Orsaken är, enligt forskare, ett pressat arbetsliv i kölvattnet av globaliseringen.

Arbetsrelaterade självmord ökar kraftigt världen över. Studier i USA, Australien, Japan, Sydkorea, Kina, Indien och Taiwan pekar alla på en ökning av självmord på grund av försämrade arbetsvillkor. Det skriver två forskare i Newsweek.

Enligt forskarna beror ökningen på att globaliseringen, under de senaste 30 åren, drastiskt har förändrat sättet vi jobbar på. Tidigare innebar ett arbete generellt sett stabilitet och en klar karriärväg för många, där människor fick en kollektiv identitet och en roll i samhället. Att fackförbunden på många håll var starka bidrog dessutom till att anställda kunde förhandla om sina rättigheter och villkor.

Dagens globaliserade arbetsmarknad karaktäriseras, enligt forskarna, i stället av osäkerhet, intensivt arbete, otrygga anställningar, övervakning samt begränsad social trygghet. Förändringar som gör att många människor förknippar arbetslivet med stress, ångest, sömnproblem, utbrändhet och uppgivenhet, vilket – i vissa extrema fall – kan leda till självmord.

Nyligen väckte en fransk åklagare åtal mot den före detta vd:n och sex högre chefer på France Télécom där 22 anställda tog sitt liv mellan 2005 och 2009. Åklagaren menar att ledningen avsiktligt skapade ett stressigt klimat där anställda utsattes för psykisk mobbning.

I Sverige aktualiserades frågan om arbetsgivarens ansvar när två chefer i Krokoms kommun dömdes, och senare friades, för att ha orsakat en socialarbetares självmord.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  Kattklipp minskar stress

  Klåfingriga kollegor som har synpunkter på ditt jobb? Krävande chef? Krånglande dator? Eller blott det faktum att det är november? Ta en titt på kattklippet och känn hur stressen rinner av dig och du får ny energi.

 • Läs även...

  4 faktorer för bättre arbetsmiljö

  Vad har arbetet för betydelse för din psykiska hälsa? Mycket visar en ny rapport från Sveriges Företagshälsor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.