Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Arbetsgivare och fack överens om korttidsarbete

Unionen och Svenskt Näringsliv har enats om ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete. Det innebär att 500 000 privata tjänstemän kan ta del av regeringens stödpaket för att rädda jobben.
Lina Björk Publicerad 18 mars 2020, kl 10:35
Anders Wiklund/TT
Unionen och Svenskt Näringsliv har kommit överens om ett centralt avtal för korttidsarbete. Anders Wiklund/TT

Regeringens system för korttidsarbete har varit efterfrågat av både fack och arbetsgivare. Men när arbetstagare omfattas av kollektivavtal ska det finnas ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete på plats för att kunna ta del av stödpaketet. I dag kom Unionen och Svenskt Näringsliv överens om ett sådant.

Läs mer: Krisstöd ska dämpa följder av corona

– Arbetsmarknadens parter har länge velat ha en ny lagstiftning om korttidsarbete. Därför var det också självklart att vi efter måndagens besked från regeringen snabbt ville teckna ett kollektivavtal om korttidsarbete tillsammans med Svenskt Näringsliv, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt, i en skriftlig kommentar till Kollega.

Läs mer: Facket vill ha stöd för företag i kris

När ett centralt avtal finns på plats kan det träffas lokala avtal om tillämpning och vilka anställda som ska omfattas. Det nya avtalet berör cirka 500 000 tjänstemän i privat sektor och bygger på den kommande lagstiftningen om korttidsarbete som regeringen presenterade i veckan.

Den innebär i praktiken att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut 90 procent av lönen.

– Det här avtalet tillsammans med regeringens nya lagförslag betyder att många jobb kan räddas. I stället för att tvingas till massiva uppsägningar kan företagen med statens hjälp behålla sina anställda, säger Martin Wästfelt.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.