Annons
 • Neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer påverkar både anställda som drabbas själva och anställda som är anhöriga. Foto: Colourbox

Arbetsgivare tjänar på att hjälpa sjuka och anhöriga

Publicerad 29 maj 2019, kl 10:12

Arbetsgivare måste bli mer medvetna om hur neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer, påverkar anställda såväl som deras anhöriga. Det är budskapet i en ny rapport från The Economist Intelligence Unit, EIU.

Anställda i världen blir allt äldre på grund av ökad pensionsålder och med åldern kommer också sjukdomarna. Ska arbetsgivarna kunna behålla sina anställda, de som drabbas såväl som de drabbades anhöriga, krävs det att arbetsgivarna tar sitt ansvar och gör justeringar på arbetsplatserna, ofta till en minimal kostnad, skriver EIU som presenterar rapporten om hur tre neurlogiska sjukdomar påverkar anställda på jobbet.

Rapporten visar bland annat att en av fyra kvinnor och en av sex män mellan 50 och 64 år, är anhörigvårdare till någon som drabbats av sjukdom. Utöver dessa tillkommer alla anställda som själva drabbats och fortsätter jobba, åtminstone de första åren av sjukdomen. Man räknar exempelvis med att det finns 1,3 miljarder personer i världen som lider av migrän.

Läs också: Ofta sjuk? Så slipper du karensdagen!

Förutom bättre kunskap och ökad förståelse kan arbetsgivare ställa upp med exempelvis vilrum och generösa policys för ledighet. Arbetsgivarna har allt att vinna på att underlätta för sjuka anställda och anhörigvårdare, menar rapportskrivarna, eftersom produktiviteten ökar i takt med de anställdas förhöjda arbetsmoral liksom mångfalden på arbetsplatsen.

Läs hela rapporten här.

Läs också: Sömnproblem ökar risk för Alzheimer

Läs också: Miljoner lider av tinnitus

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många fördelar med arbete i det fria

  Varför sitta inne och uggla på ett dystert kontor när solen skiner och luften doftar av sommarens alla blommor. Jobbet? Inga problem. Det går att förlägga kontorsarbetet utomhus och vinsterna är många, menar forskare.

 • Läs även...

  Varannan anställd sitter still på jobbet

  Nästan varannan anställd har ett stillasittande arbete. Mest stilla sitter kvinnor och medarbetare i åldern 40-49 år. Det visar en ny undersökning från företagshälsan Avonova.

 • Läs även...

  Falska smil ökar missbruk

  Sudda, sudda, sudda INTE bort din sura min. Anställda som tvingas le på beställning och vara trevliga mot kunder löper större risk att hemfalla åt alkoholmissbruk, visar ny forskning från USA.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.