Annons
 • Neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer påverkar både anställda som drabbas själva och anställda som är anhöriga. Foto: Colourbox

Arbetsgivare tjänar på att hjälpa sjuka och anhöriga

Publicerad 29 maj 2019, kl 10:12

Arbetsgivare måste bli mer medvetna om hur neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer, påverkar anställda såväl som deras anhöriga. Det är budskapet i en ny rapport från The Economist Intelligence Unit, EIU.

Anställda i världen blir allt äldre på grund av ökad pensionsålder och med åldern kommer också sjukdomarna. Ska arbetsgivarna kunna behålla sina anställda, de som drabbas såväl som de drabbades anhöriga, krävs det att arbetsgivarna tar sitt ansvar och gör justeringar på arbetsplatserna, ofta till en minimal kostnad, skriver EIU som presenterar rapporten om hur tre neurlogiska sjukdomar påverkar anställda på jobbet.

Rapporten visar bland annat att en av fyra kvinnor och en av sex män mellan 50 och 64 år, är anhörigvårdare till någon som drabbats av sjukdom. Utöver dessa tillkommer alla anställda som själva drabbats och fortsätter jobba, åtminstone de första åren av sjukdomen. Man räknar exempelvis med att det finns 1,3 miljarder personer i världen som lider av migrän.

Läs också: Ofta sjuk? Så slipper du karensdagen!

Förutom bättre kunskap och ökad förståelse kan arbetsgivare ställa upp med exempelvis vilrum och generösa policys för ledighet. Arbetsgivarna har allt att vinna på att underlätta för sjuka anställda och anhörigvårdare, menar rapportskrivarna, eftersom produktiviteten ökar i takt med de anställdas förhöjda arbetsmoral liksom mångfalden på arbetsplatsen.

Läs hela rapporten här.

Läs också: Sömnproblem ökar risk för Alzheimer

Läs också: Miljoner lider av tinnitus

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Högre vinst med förebyggande hälsa

  Företag som jobbar förebyggande med arbetsmiljö har fem gånger högre vinstmarginal än de som gör åtgärder först när ohälsan är ett faktum. Den slutsatsen drar företagshälsan Avonova efter en analys av de egna kundföretagen.

 • Läs även...

  Framtidens kollega varnar för stillasittande

  Experter och har skapat en varnagel för att få kontorsråttor att höja blicken från datorn, pausgympa och använda hissknappen på skrivbordet. För vem vill se ut som Emma om 20 år?

 • Läs även...

  Så identifierar du monstren på jobbet

  Känner du att arbetsglädjen försvunnit för gott och energin liksom runnit ur dig? Det kan bero på att du delar kontor med en vampyr eller har kollegor som är zombier, varulvar och spöken.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.