Annons
 • Anders Weihe på Teknikarbetsgivarna tycker att löneökningar på 3,0 procent är på tok för högt. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Arbetsgivarna: "Orealistiskt höga krav"

Publicerad 4 november 2019, kl 15:27

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe tycker att fackens krav på löneökningar på 3,0 procent är alldeles för höga.

– Jag är besviken på att man inte har en realistisk syn när de gäller den lågkonjunktur och de, för vissa delar av industrin, mycket besvärliga strukturproblem som vi har. Det är förbryllande och bekymmersamt att man växlar upp sina lönekrav när vi är inne i en lågkonjunktur som dessutom successivt förvärras, säger Anders Weihe.

Han håller inte med om fackens resonemang att den svenska konkurrenskraften har stärkts de senaste åren.

Läs mer: Facken kräver 3 procent högre löner

– Det är ett skevt resonemang. Den har stärkts på det sätt att Riksbanken har kört den svenska kronan i diket. Det har inneburit att svenska folket har blivit 25 procent fattigare genom att svenska kronan har tappat i värde. Det kan inte utgöra en utgångspunkt för avtalsförhandlingarna att vi ska önska att Riksbanken ska göra Sverige fattigare. Det resonemanget är närmast bisarrt.

Det låter som att ni står långt ifrån varandra. Hur bedömer du möjligheterna att ni kommer överens?
– Vi har kommit överens med IF Metall sedan 1905 så vi brukar träffa överenskommelser.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-11-25.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Lönetakten kan inte växlas upp"

  Ökad arbetslöshet och tuffa tider för svensk industri. Det var i huvudsak dystra tongångar när Teknikföretagen presenterade sin konjunkturprognos.

 • Läs även...

  Facken kräver 3 procent högre löner

  Facken inom industrin räknar med sämre tillväxt de kommande två åren. Trots det anser de att det finns utrymme för löneökningar på 3,0 procent nästa år.

 • Läs även...

  Unionen: ”Märket” fortfarande ohotat

  Kommunals och Pappers avhopp gör LO-samordningen lite svagare. Men det påverkar inte den konkurrensutsatta industrins möjligheter att bestämma löneökningarna även i fortsättningen, anser Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.