Annons
Annons
 • Antalet inkomna ärenden till Unionens a-kassa har ökat med 300 procent jämfört med motsvarande månader förra året. En av dem som fått vänta länge på ersättning är 61-årige Anders Lindström. Foto: Ola Rennstam / Kollega

Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

Publicerad 18 maj 2020, kl 11:16

Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

Under mars och april fick Unionens a-kassa 56 936 fler medlemmar. Sammanlagt har kassan nu 714 000 medlemmar, men då är inte de som tillkommit under maj månad inräknade.

Den enorma tillströmningen har lett till att många arbetslösa har fått vänta länge på att få sin ersättning. En av dem är Anders Lindström i Stockholm. Efter 36 år som ingenjör på Ericsson blev han i vintras uppsagd på grund av arbetsbrist och är nu arbetslös för första gången i sitt liv.

– Jag är inne på min tionde vecka och har skickat in alla begärda intyg. Jag har full förståelse för att det tar längre tid än normalt under nuvarande omständigheter, men jag hade uppskattat någon form av information från a-kassan om hur lång tid handläggningen av mitt ärende kan ta. Hade de sagt tio veckor från början så hade jag accepterat det men det är väldigt frustrerande att det är så tyst, säger han.

På Unionens a-kassa medger man att handläggningstiderna är längre än normalt.

– Vi har fått en ökning av inkomna ärenden med 300 procent jämfört med motsvarande månader förra året. Och den situationen är vi inte bemannade för. Nu försöker vi rekrytera, det är en utmaning att lära upp nyanställda när alla medarbetare jobbar hemma men vi jobbar aktivt med den frågan, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

Han påpekar att en utdragen handläggning inte enbart beror på kassans höga belastning på grund av coronapandemin. Andra faktorer som gör att det kan dra ut på tiden är att den arbetslöse måste inkomma med arbetsgivarintyg, vilket kan vara extra utmanande för tillfället.

Läs mer: Ökat fusk med a-kassa

– Det är främst ärenden som är komplicerade där det krävs flera intyg från arbetsgivare som tar längre tid. Även för företagare och personer med oklara anställningsförhållanden tar ärendena längre tid, säger Harald Petersson.

Hur lång tid tar handläggningen av ett ärende i genomsnitt?
– Ett ärende som är komplett med ett korrekt ifyllt arbetsgivarintyg går fort att hantera. Från anmälan på Arbetsförmedlingen till första utbetalning tar det i normala fall fyra veckor, i nuläget kan det ta någon vecka till. I många fall måste arbetsgivarintyget kompletteras, vi rekommenderar därför att man använder tjänsten arbetsgivarintyg.nu för ett korrekt ifyllande.

Vad vill du skicka för budskap till alla som sitter och väntar på att få sin ersättning?
– Vi har förståelse för frustrationen. Men vi gör precis allt vad vi kan för att hantera de här volymerna för att skapa så normala handläggningstider som möjligt. Vi tillför resurser och kommer jobba mer än normalt under sommarperioden.

Det beskedet är ingen större tröst för Anders Lindström som är 61 år och planerar att arbeta åtminstone fem år till.

– Besparingarna räcker inte hur länge som helst, räkningarna kommer ändå och mat måste man ju äta, säger han.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  Extrastöd räddar a-kassan

  Antalet ansökningarna till Unionens a-kassa har nästan fördubblats under pandemin. Men väntetiderna har inte ökat i motsvarande grad – tack vare extra stöd till kundtjänsten och nyanställningar.

 • Läs även...

  Kraftig ökning av arbetslösa hos a-kassan

  Antalet personer med ersättning från Unionens a-kassa närapå fördubblades mellan mars och oktober. Nu befarar a-kassan att arbetslösheten ska öka ytterligare.

 • Läs även...

  Unionens a-kassa dyrast

  58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
  – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

 • Läs även...

  Digital jobbstart för studenter på Ericsson

  Många av Ericssons framtida medarbetare rekryteras direkt från de tekniska högskolorna och universiteten. I år fick de 400 studenter som tog ett kliv in i koncernen under sommaren ett helt digitalt välkomnande.

 • Läs även...

  Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

  Höjd lön är det absolut viktigaste när nya kollektivavtal ska tecknas. Ändå skulle många kunna tänka sig att avstå årets löneökningar för att få behålla jobbet under coronapandemin. Det visar Kollegas Novusundersökning.

 • Läs även...

  A-kassan höjer avgiften

  Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa fler för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Hur hög avgiftshöjning det handlar kan bli klart nästa vecka.

 • Läs även...

  ”Oerhört svårt när inkomstförsäkringen försvann”

  När Martin blev arbetslös räknade han med att snabbt hitta ett nytt jobb. Men tiden gick och ersättningen från inkomstförsäkringen tog slut. De blev ett hårt slag mot familjens ekonomi och Martins psykiska hälsa.

 • Läs även...

  ”Man har inte så bra skydd som man tror”

  När Maria Envall blev arbetslös blev hon inte särskilt orolig. Hon var övertygad om att hon snabbt skulle hitta ett nytt jobb och inte skulle behöva använda a-kassan. Men processen blev inte så enkel som hon hade väntat sig.

 • Läs även...

  M och KD vill sänka taket i a-kassan

  Enkäten med riksdagspartierna gjordes före coronakrisen.

  Partierna har helt olika syn på a-kassan. Vissa anser att en låg a-kassa ökar viljan att söka jobb, andra tycker att ersättningen måste höjas för att förbättra tryggheten för dem som drabbas av arbetslöshet.