Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

HP-fack gör självrannsakande rapport

De senaste åren har hundratals personer fått lämna Hewlett Packard i Sverige, ofta genom så kallade frivilliga lösningar. Nu har Sifklubben försökt ta reda på vad som har hänt med dem som slutat, och hur klubben kan förbättra sin verksamhet i sådana processer.
Publicerad 7 september 2006, kl 12:00
Riksklubben på HP har i samarbete med Sif Stockholm sökt upp gamla medarbetare och bett dem svara på en enkät om bland annat nuvarande sysselsättning och hur man anser att facket skött sig.
- Vi vill visa att vi bryr oss om dem som slutar, och, om så är fallet, tala om för vår arbetsgivare att de inte har skött sig, säger Hans Fryklund, riksklubbsordförande.
Enkäten är en pilotstudie. De svarande är för få för att man ska kunna dra några generella slutsatser om hur nöjda eller missnöjda de är med hur utköpen har gått till. Men svaren visar att hälften har fått nya anställningar, endast ett fåtal är arbetssökande. De som personligen kontaktats av arbetsgivaren är osäkra på om de skulle ta erbjudandet om de ställdes inför samma fråga i dag. De som själva tog initiativ till en ekonomisk uppgörelse är i högre utsträckning nöjda med sitt beslut. Missnöjet mot facket bestod i huvudsak av brist på information och stöd.
Tanken är att andra företag ska kunna göra liknande undersökningar och hämta inspiration av de slutsatser man drar på HP om hur Sifklubben bör agera när företag bestämmer sig för att erbjuda frivilliga uppsägningspaket.
- Det här ju inget unikt för HP. Många IT-företag går ut med erbjudanden om ett antal månadslöner mot att man går med på att bli uppsagd. Det sker kontinuerligt, säger Hans Fryklund.
På HP får klubben information om vilka personer företaget ämnar föreslå uppsägningspaket. På många andra företag blir facket sidsteppat.
- Vi kan ifrågasätta arbetsgivarens planer, och det händer faktiskt att de ändrar sig.
Trots det anser Fryklund att företag som väljer att gå på individer, i stället för att lägga ett varsel och sköta det hela förhandlingsvägen, undergräver fackets roll.
- Fler och fler medlemmar undrar vad de ska ha facket till.
På HP har Sifklubben därför tagit ett beslut att alltid boka personligt möte med dem som berörs.
- Det är viktigt att de som får ett erbjudande känner till att de inte ska ha bråttom. De ska ta reda på vad det kan få för konsekvenser för dem först, och veta att så fort de har skrivit under har de inget mer att säga till om, säger Hans Fryklund.

LINDA SVENSSON
Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.