Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Inga omedelbara uppsägningar på Strålfors

Runt 20 personer riskerade att bli övertaliga när blankettillverkaren Strålfors beslutade minska storleken på avdelningen Supplies i Ljungby. Efter avslutade förhandlingar står det klart att 16 personer kommer att placeras i en bemanningspool, med mål att hitta nya varaktiga tjänster i koncernen.<br />
Publicerad 16 juni 2006, kl 12:00
- Vi tycker att detta är en för situationen positiv lösning, säger Bo Ederström, Sifklubbens vice ordförande.
Koncernen Strålfors, med knappt 2 000 anställda varav 600 i Ljungby, blev nyligen uppköpt av Posten. Men att det skulle ha något med neddragningarna att göra förnekas av samtliga.
- På ledningsnivå har man identifierat synergier, men som jag bedömer det kommer Strålfors att bli gynnade av dem, säger Bo Ederström.
I stället för den övertalighetssituation som hotade har man i förhandlingar kommit överens om att inrätta en bemanningspool fram till årsskiftet. Tanken är att rekryteringar inom koncernen ska gå via poolen, för att förhoppningsvis mynna ut i nya fasta anställningar för de 16 som placeras där. Men lyckas man inte före årets slut kommer det att bli uppsägningsförhandlingar. Bo Ederström tror dock på modellen.
- Det är humanare och ger fler möjligheter än en ren exit.

LINDA SVENSSON
Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.