Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sextrakasserad fick inget stöd

Företagsledningen kände till att en kvinnlig anställd utsattes för sexuella trakasserier av en kollega. Trots det vidtogs inga åtgärder för att trakasserierna skulle upphöra. Nu har Unionen stämt företaget för diskriminering.
Ola Rennstam Publicerad 13 november 2018, kl 15:23
Colourbox
Varje morgon bad mannen sin kvinnliga kollega om hjälp att sätta på datorn, vilket medförde att hon exponerades fysiskt framför honom. Colourbox

Kvinnan arbetade på ett företag i Gävle och fick våren 2016 i uppgift att lära upp en nyanställd manlig vikarie. Ganska snart började mannen bli fysiskt närgången, vilket kvinnan upplevde som mycket obehagligt.

Bland annat ska kollegan varje morgon bett om hjälp att slå på sin dator vilket innebar att kvinnan exponerades fysiskt framför honom. Eftersom mannen vägrade att flytta på sig tvingades hon böja sig in under hans skrivbord, vilket medförde en regelbunden fysisk beröring. Mannen började med tiden även att stirra intensivt på henne och fälla nedlåtande kommentarer.

Efter ett tag var situationen ohållbar och kvinnan gick till sin chef och berättade om de sexuella trakasserierna. Men i stället för att stötta henne menade chefen att hon inte skulle överdriva och att mannens beteende inte var något att bry sig om.

Kollegans trakasserier fortsatte under hösten, fortfarande utan att bolaget vidtog några åtgärder för att utreda dem eller se till att de upphörde. I december blev kvinnan till slut inlagd på sjukhus och sjukskriven.

Unionen anser att företaget sett mellan fingrarna med de sexuella trakasserierna och att passiviteten lett till att de eskalerade. Nu har man stämt Gävleföretaget och kräver 75 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Förbundet konstaterar att bolaget hade kunnat undvika att trakasserierna mot kvinnan fortsatte genom att inte förlänga mannens vikariat, se till att de båda medarbetarna inte behövde sitta tillsammans eller att ge mannen en tydlig erinran.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.