Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rätt attityd ger dig jobbet

Tio arbetsgivare listar sina bästa tips och berättar vad de tittar på när de anställer nya medarbetare.
Eva Karlsson Publicerad 11 februari 2009, kl 10:32
Flacka inte med blicken så kan jobbet bli ditt.

I en ny bok från Svenskt Näringsliv - Jobb! Tips från dem som anställer - berättar rekryterare från olika branscher om vad som går hem på en anställningsintervju. De poängterar att personligheten kan vara lika viktig som kvalifikationerna.  

- Att ha den rätta utbildningen och de lämpliga erfaren­heterna är förstås viktiga faktorer när du söker jobb, men glöm inte att också din attityd och ditt intresse för arbetet har stor betydelse, säger Börje Johansson, en av dem som intervjuas i boken.

Han är koncernchef i personal- och kompetensförsörj­ningsföretaget Montico i Tranås och tipsar om att du ska titta den du pratar med i ögonen och vara dig själv.

- Det är klart att man ska svara ärligt, men det får inte gå till överdrift så att du undervärderar dig själv. Då blir det en missriktad ärlighet.

Pia Lindström, personalutvecklare på Bauhaus, säger att många är förberedda på frågor om sina starka sidor men att de flesta blir överraskade när de ombes att berätta om sina svaga sidor.

- Det tyder på bristande självkännedom om du inte kan svara vettigt på den frågan. Tänk igenom vad du är mindre bra på så att du inte sitter svarslös, säger Pia Lindström och avråder från att påstå att "jag är alldeles för ambitiös" eller "jag jobbar för mycket". Det är dumma klyschor som är mer till skada än till nytta för den som söker ett jobb.

Det finns många sätt att göra bort sig på under en anställ­ningsintervju och garanterat se till att jobbet går till någon annan. Saied Ghannadan, vd för och ägare till United Computer Systems i Linköping, berättar om en person som svarade i sin mobiltelefon mitt under intervjun och sedan försökte ursäkta sig med att "det var idioten till chef".

- Att prata illa om den nuvarande arbetsgivaren ger bara minuspoäng, säger Saied Ghannadan och ger ett annat exempel:

- Ibland händer det att en sökande från ett konkur­rentföretag försöker locka med att han ska ta med sig kunderna om han får jobbet. Akta dig för att hamna i den fällan. Det är ju inte kunderna jag vill köpa. Jag ska anställa en säljare. Är hans meriter så dåliga att han måste locka med kunderna som en plustjänst blir jag mycket tveksam.

Boken riktar sig främst till ungdomar och invandrare och kommer att distribueras till skolor, invandrarorganisationer och andra nätverk.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.