Annons
 • Unionenmedlemmen arbetade med underhåll av Stockholms tunnelbana. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Banarbetare uppsagd efter misskötsamhet

Publicerad 11 mars 2019, kl 13:24

Ett företag som utför underhållsarbete i tunnelbanan ansåg att en anställd misskötte sitt jobb och sade upp honom. Själv nekar banarbetaren till anklagelserna och nu har Unionen stämt arbetsgivaren.

Banarbetaren började arbeta i företaget i slutet av 2014, där hans främsta arbetsuppgift var att utföra reparations- och underhållsarbete i Stockholms tunnelbana. Under 2018 uppgav företaget att mannen gjort sig skyldigt till misskötsel på olika sätt. Och den 16 oktober sades han plötsligt upp av personliga skäl - ett besked som kom oväntat för mannen.

– Tycker arbetsgivaren att en arbetstagare missköter sig ska det inte komma som en överraskning för arbetstagaren att han eller hon kan bli av med jobbet på grund av misskötsamheten, säger Unionens biträdande chefsjurist Malin Wulkan.

Mannen anser inte själv att han har misskött sig utan att han har försökt att anpassa sig efter bolagets instruktioner. Unionen anser också att det saknas saklig grund för uppsägningen och stämmer nu företaget.

– Vår bild är att medlemmen har gjort så gott han har kunnat för att göra rätt. Det har inte heller varit helt tydligt för honom vilka synpunkter arbetsgivaren hade på hans arbete. Mannen har inte fått tillräcklig möjlighet att visa på bättring, säger Malin Wulkan.

Förbundet kräver skadestånd på 75 000 kronor för brott mot las, lagen om anställningsskydd.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.