• Unionenmedlemmen arbetade med underhåll av Stockholms tunnelbana. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Banarbetare uppsagd efter misskötsamhet

Publicerad 11 mars 2019, kl 13:24

Ett företag som utför underhållsarbete i tunnelbanan ansåg att en anställd misskötte sitt jobb och sade upp honom. Själv nekar banarbetaren till anklagelserna och nu har Unionen stämt arbetsgivaren.

Banarbetaren började arbeta i företaget i slutet av 2014, där hans främsta arbetsuppgift var att utföra reparations- och underhållsarbete i Stockholms tunnelbana. Under 2018 uppgav företaget att mannen gjort sig skyldigt till misskötsel på olika sätt. Och den 16 oktober sades han plötsligt upp av personliga skäl - ett besked som kom oväntat för mannen.

– Tycker arbetsgivaren att en arbetstagare missköter sig ska det inte komma som en överraskning för arbetstagaren att han eller hon kan bli av med jobbet på grund av misskötsamheten, säger Unionens biträdande chefsjurist Malin Wulkan.

Mannen anser inte själv att han har misskött sig utan att han har försökt att anpassa sig efter bolagets instruktioner. Unionen anser också att det saknas saklig grund för uppsägningen och stämmer nu företaget.

– Vår bild är att medlemmen har gjort så gott han har kunnat för att göra rätt. Det har inte heller varit helt tydligt för honom vilka synpunkter arbetsgivaren hade på hans arbete. Mannen har inte fått tillräcklig möjlighet att visa på bättring, säger Malin Wulkan.

Förbundet kräver skadestånd på 75 000 kronor för brott mot las, lagen om anställningsskydd.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trafikledare snuvades på ersättning

  Nära fyra av tio Unionenmedlemmar har avtalat bort sin övertidsersättning, ibland på grund av ohemula krav från arbetsgivaren. Nu har förbundet stämt ett företag som bland annat avtalade bort övertiden för en 20-årig vikarie.

 • Läs även...

  Vägrade bärga bilar – fick sparken

  Driftchefen anklagades för arbetsvägran och blev avskedad då han inte ville köra bärgningsbil. Nu har Unionen stämt bärgningsfirman.

 • Läs även...

  Ekonomichef köpte pool på företagskortet

  Vid mer än 100 tillfällen använde ekonomichefen bolagets pengar till privata utgifter. Bland annat köpte hon en pool. Nu har kvinnan dömts för trolöshet mot huvudman och att betala tillbaka de 620 000 kronor som hon spenderat.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.