• Unionenmedlemmen arbetade med underhåll av Stockholms tunnelbana. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Banarbetare uppsagd efter misskötsamhet

Publicerad 11 mars 2019, kl 13:24

Ett företag som utför underhållsarbete i tunnelbanan ansåg att en anställd misskötte sitt jobb och sade upp honom. Själv nekar banarbetaren till anklagelserna och nu har Unionen stämt arbetsgivaren.

Banarbetaren började arbeta i företaget i slutet av 2014, där hans främsta arbetsuppgift var att utföra reparations- och underhållsarbete i Stockholms tunnelbana. Under 2018 uppgav företaget att mannen gjort sig skyldigt till misskötsel på olika sätt. Och den 16 oktober sades han plötsligt upp av personliga skäl - ett besked som kom oväntat för mannen.

– Tycker arbetsgivaren att en arbetstagare missköter sig ska det inte komma som en överraskning för arbetstagaren att han eller hon kan bli av med jobbet på grund av misskötsamheten, säger Unionens biträdande chefsjurist Malin Wulkan.

Mannen anser inte själv att han har misskött sig utan att han har försökt att anpassa sig efter bolagets instruktioner. Unionen anser också att det saknas saklig grund för uppsägningen och stämmer nu företaget.

– Vår bild är att medlemmen har gjort så gott han har kunnat för att göra rätt. Det har inte heller varit helt tydligt för honom vilka synpunkter arbetsgivaren hade på hans arbete. Mannen har inte fått tillräcklig möjlighet att visa på bättring, säger Malin Wulkan.

Förbundet kräver skadestånd på 75 000 kronor för brott mot las, lagen om anställningsskydd.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-04-01.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Fick sparken på mejl efter att ha sagt upp sig

  Två bröder som sagt upp sig från ett taksaneringsföretag för att jobba hos en konkurrent, blev avskedade och anklagade för bensinstöld under uppsägningstiden. Unionen stämmer nu arbetsgivaren för ena broderns räkning.

 • Läs även...

  Fick sparken i mejl – kräver skadestånd

  Kvinnan anställdes för att sälja mjukvara i Kina. När hon kritiserade kollegorna för att inte förstå kinesisk affärskultur blev stämningen dålig.
  Kort därefter fick hon sparken och nu har Unionen stämt företaget.

 • Läs även...

  Otryggt för frilansare och vikarier på SVT

  Kritiken om att SVT tillämpar rovdrift på frilansare och visstidsanställda är högst befogad. Det menar Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT.
  – Det hör till vardagen, personalpolitiken när det gäller visstidsanställda ser ut på det här viset.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.