Annons

Barnbarn påverkar pensionsåldern

Publicerad 15 mars 2018, kl 10:49

Ju fler barnbarn du har och ju äldre de är desto större är chansen att du går i pension tidigt, visar en ny studie från Stockholms universitet. Däremot är det ingen skillnad om du är morfar, mormor, farfar eller farmor.

Har ditt yngsta barnbarn börjat skolan är chansen stor att du går i pension tidigare än dina kollegor med yngre barnbarn eller inga alls. Det visar en avhandling i sociologisk demografi som baseras på registerdata över alla personer i Sverige som firat sin 58-årsdag någon gång mellan 1993 och 2012.

Studien visar att det alltså inte är enbart den egna åldern som påverkar när man lägger portföljen på hyllan, utan också hur gamla barnbarnen är.

Fler barnbarn, och fler barnbarnskullar (alltså barnbarn från olika barn), leder oftare till tidigare pension, konstaterar Linda Kridahl, forskare i demografi vid Sociologiska institutionen på Stockholms universitet, som ligger bakom avhandlingen.

– Det krävs mer forskning för att ta reda på exakt varför det är så, men det skulle kunna bero på att ju fler barnbarn man har, och ju fler kullar, desto mer måste man dela på sin tid för att det ska bli rättvist. Lördagar och söndagar räcker kanske inte till, säger Linda Kridahl.

Det finns dock inget i hennes forskning som tyder på att det påverkar pensionsåldern om man är farfar, farmor, mormor eller morfar, vilket kan bero på att Sverige är relativt jämställt och att såväl mödrar som fäder engagerar sig i barnen.

– Sverige har engagerade far- och morföräldrar som prioriterar sina barnbarn framför jobbet, säger Linda Kridahl.

 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Pappor med högre lön tar ut fler dagar

  Föräldrar med låga löner tar ut fler dagar med föräldrapenning under barnets första år, enligt Försäkringskassan. En annan studie visar dock att pappor som tjänar bra tar ut mer föräldraledighet än fäder med lägre inkomst.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.