Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Beredd? Här kommer AI

De kan redan köra bilar, spåra cancer och slå oss i schack. Men vad händer om datorerna en dag blir så smarta att de tar över världen? Vem vet, vi kanske redan är deras hjälplösa, förslavade offer?
Publicerad 3 oktober 2017, kl 14:55
Illustration: Jonas Bergstrand
Kan framtidens robotar bli smartare än människan? Ingen vet säkert, men det finns framstående forskare som är oroade. Illustration: Jonas Bergstrand

I själva verket ligger du, precis som i filmen Matrix, i en vätskefylld tank, försedd med sladdar och kopplad till en superdator som förser dig med bilder av en påhittad verklighet.

Du har inget yrke. Inget hem. Ingen familj. Ingen egen personlighet.

Allt du upplever är en illusion, ett dataprogram. Du tror att du är en självständig, tänkande individ som just i detta ögonblick läser en artikel i tidningen Kollega, men egentligen är du sedan födseln förslavad av datorerna. De matar oss med vanföreställningen att mänskligheten ännu är herre över sitt eget öde. Att vi just är i färd att skapa den självkörande bilen, den mekaniska hushållerskan och algoritmen som kan diagnosticera cancer.

Ja, faktum är att Albert Einstein, Stephen Hawking, Bill Gates och Elon Musk aldrig ens har funnits. De ingår bara i den falska världshistoria du matats med. Sedan länge har vi människor bara varit en sorts näringsbank, ett skafferi för datorer som lever på den energi som din kropp och din hjärna alstrar.

Ett mardrömsscenario skapad av en skicklig science fiction-författare?

Ja, det vill vi väl ändå tro. Men hur vet vi säkert? Att vara människa på jorden anno 2017 är att samtidigt ha känslan att hela tillvaron svajar en smula. Så många möjligheter, så stora risker.

Vi står på tröskeln till något helt nytt, därom är de allra flesta framtidsforskare överens. Det talas om ”den nya elektriciteten”, om det jättelika tekniska språng vi just är i färd att ta. Den värld vi en gång kände är på väg att drastiskt förändras – samtidigt som våra egna hjärnor, men också moral, samhällssystem och lagverk, inte riktigt hänger med i svängarna.

När några ledande vetenskapsmän 1960 fick i uppgift att tippa hur jorden skulle se ut om 50 år tog de fel vad gäller det mesta. Det gissades på flygplan som tog oss runt jorden på 90 minuter, om flygande bilar och om astronautpiller som ersatte alla måltider. Däremot missade man helt mobiltelefoner eller att var svensk skulle äga en egen dator.

Du TROR att du är en SJÄLVSTÄNDIG, TÄNKANDE INDIVID

Kanske är det detsamma nu? Vi pratar om elbilar som ska köra på motorvägar som i själva verket är jättelika solfångare som avger induktionsströmmar och om stora propellrar som ska samla ihop all plast i haven för återvinning, men har helt missat de självständigt tänkande superdatorerna. De vars intelligens inte är max 180, som tycks vara människans gräns, utan kanske 250. Eller varför inte 900? Eller 3 000?

”Det är inte det vi hatar mest som kommer att förslava oss, utan det vi älskar”, hävdade Aldous Huxley när han 1932 skrev Du sköna nya värld. I denna framtidsroman förekom en ny uppfinning kallad ”television”. På ett rum i England låg en kvinna och tittade på en skärm som visade en tennismatch som samtidigt spelades i Sydafrika. En inte särskilt trovärdig utopi, tyckte många läsare. I dag vet vi hur det gick. Maskinerna styr allt mer våra liv. Vi fipplar med våra mobiler, spelkonsoler och fjärrkontroller, och inte minst datorer. Framför allt forskar vi i alla nya möjligheter som de kan ge oss.

Redan nu har IBM:s superdator Watson både hittat cancerceller i människokroppar och spöat de amerikanska mästarna i Jeopardy. När Libratus, en AI-dator utvecklad på Carnegie Mellon-universitetet i Pittsburg, utmanade fyra av världens bästa pokerspelare gick den efter 20 dagar segrande ur turneringen med spelmarker för 15 miljoner kronor mer än proffsen. Googles dotterbolag Deepminds mjukvara AlphaGo var lika överlägsen när den ställde upp mot stormästarna i det avancerade asiatiska brädspelet Go.

Google, förresten ... Om man googlar på ”artificiell intelligens” finner man bland annat filmer på en animerad robot som just är i färd med att bli en ny Usain Bolt. Datorn har matats med fakta om hur en mänsklig kropp är uppbyggd, om lemmars längd och musklers styrka, och utifrån detta skapat en löpare som far fram över skärmen i allt högre fart.

Till en början var det som att se ett litet barn ta sina första stapplande steg. Men snart lärde sig datorn på egen hand, genom klassisk trial and error, att bli skickligare. Armrörelserna blev mindre slängiga. Stegen stadigare. Efter ett tag kunde den animerade figuren till och med avväga hur högt den skulle hoppa för att klara olika hinder.

Men om Googles häcklöpare mest känns som ett egensinnigt tv-spel har AI snabbt blivit verklighet inom en massa andra områden. På restaurangkedjan TGI Friday kan gästen chatta med AI:n om happy hour-förslag, använda emojis, boka bord och beställa hem mat. Amazons röststyrda robot Alexa skeppar böcker över hela jordklotet. Finska Kone har bestyckat sina hissar med en AI-lösning som rapporterar till företaget hur de har använts, hur de beter sig och hur de mår.

Finansbolaget Nets får av en AI-robot hjälp att blixtsnabbt spåra bluffar – allt från att ett kortkonto plötsligt töms till att uttagen sker på en plats där kortinnehavaren inte brukar vara.

Volvo tänker uppnå sin vision att ingen ska dö eller skadas allvarligt i en Volvobil efter 2020, inte med hjälp av kraftigare stålbalkar utan med AI. Stena Line tänker snart låta en AI-robot svara på mejl och chatt – efter att den själv lärt sig avläsa kundernas humör och anpassa sitt tonläge därefter.

Och så vidare. The sky is the limit, som det brukar heta.

För vad AI handlar om, är ju just att datorn programmerar sig själv. I början går lärandet av naturliga skäl långsamt. Men ju smartare den blir, desto snabbare utvecklas den.

Fast vad händer då? Kan man lita på en maskin som plötsligt är överlägsen sin uppfinnare? Hur desperat blev inte datorn Hal när den skulle släckas ner i Stanley Kubricks film 2001 – ett rymdäventyr?

Vad gjorde Frankensteins monster när det blev starkare än sin skapare? Det är i år exakt två sekel sedan den geniala tonåringen Mary Shelley skrev historien om vetenskapsmannen som ville leka Gud. Hennes farhågor har aldrig varit mer aktuella. Framtidens dator kan mycket väl bli ett svårbemästrat styvbarn, en ondskefull Lucifer som bestämmer sig för att inte alls gå människans ärenden, utan sina egna.

Minns hur Microsoft häromåret ville skapa en Twitterrobot som kunde tas för en tonåring, slängd i käften och med glimten i ögat, och hur Tay, som den kallades, på ett dygn blev ett rasistiskt nättroll efter att matat sig själv med de inlägg som cirkulerar i cyberrymden.

Nyss nämnde Elon Musk, Teslas skapare och en av vår tids största visionärer, tillhör dem som verkar livrädda för att datorerna ska skena i väg i fel riktning, ta över banker, börser, internet och inte minst krigsindustrin, där en sorts Terminatorrobotar till slut utplånar hela mänskligheten.

Samma farhågor hyser astronomen Stephen Hawking, den kanske skarpaste hjärna världen just nu äger. I alla fall av mänskligt slag ...

Båda låter lite som Philip K Dick, den stillsamme amerikanen som på 1960-talet skrev Blade Runner (som i bokform hette något i detta sammanhang så passande som Drömmer androider om elektriska får?). Länge betraktades hans dystopiska framtidsskildringar mest som kiosklitteratur. I dag är han den science fiction-författare som visat sig haft mest rätt.

Vi pratar om SJÄLVKÖRANDE ELBILAR men har helt MISSAT de självständigt tänkande SUPERDATORERNA

Det var Dick som redan i slutet av 50-talet skissade upp en värld där ingenting var riktigt som det såg ut. I hans romaner är tillvaron en chimär, skapad av människor eller maskiner som vill hålla medborgarna i schack. Temat går igen i bland annat Total Recall, som blev film med Arnold Schwarzenegger och som handlar om en framtid där ingen längre åker på semester på riktigt utan går till speciella ”resebyråer” nere på hörnet, där man får stoppa huvudet i en sorts hjälm som ger bilder och ljud. Du som associerar till vår tids ”virtual reality”, tänker givetvis rätt.

En historia som kan vara en vandringssägen, men lika gärna sann, berättar att två datorer nyligen lärde sig att kommunicera med varandra på ett för sina programmerare okänt språk. De stängdes snabbt ner. För vem visste vilka fanstyg de var på väg att koka ihop?

Eller kan det aldrig bli så? Är den mänskliga hjärnan trots allt omöjlig att kopiera på konstgjord väg? Är vår förmåga att känna empati, skräck, hat och kärlek helt unik? Inte kan väl en dator måla en ny Mona-Lisa, skriva en ny Hamlet eller regissera en ny Fanny och Alexander? Stifta en ny religion? Leda ett parti? Bli förälskad?

Om så är fallet måste för övrigt hela vår lagstiftning omdanas. För vilka rättigheter har en robot som misshandlas av sin ägare eller vill gifta sig med kylskåpet?

Filosofen: »Vi kommer att leva som aristokrater«

Forskaren: "Maskinerna blir inte smartare än vi"


Text: Petter Karlsson

5 HETA TRENDER INOM AI

➧ Flexibel industriproduktion med hjälp av robotar. ABB:s monteringsrobot Yumi har både samarbets- och inlärningsförmåga och kan ställa om produktionen efter behov.

➧ Digitala medarbetare som för en dialog med mänskliga medarbetare, till exempel IBM:s Watson, som hjälper läkarna med medicinska diagnoser.

➧ Självkörande fordon utvecklas redan av Tesla och Google. Bilarna kommer att kunna köra närmare varandra och med högre hastigheter än med människor bakom ratten.

➧ Datalogiskt tänkande. Människorna behöver anpassa sig till att samarbeta med intelligenta maskiner. I förlängningen leder det till ökad produktivitet och konkurrenskraft.

➧ Sociala robotar används allt mer även för sysslor med mjuka värden, till exempel som stöd i äldreomsorgen eller i arbetet med autistiska barn.

Fredrik Heinz, forskare i AI vid Linköpings universitet

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.