Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Blev sjuk – fick sparken

Bolaget hjälper uppsagda till nytt jobb. Den egna personalen riskerar dock en helt annan behandling. En mellanchef avskedades efter två veckors sjukskrivning. Nu har Unionen stämt Stockholmsföretaget.
Ola Rennstam Publicerad 1 juni 2016, kl 15:30
Colourbox
Efter två veckors sjukskrivning fick mellanchefen sparken. Colourbox

I början av december förra året blev en distriktschef på ett av landets största omställningsföretag sjukskriven för utmattningssyndrom. Två veckor senare fick hon ett brev från ledningen med beskedet att hon avskedats från sin tjänst. Sedan dess har både kvinnan och Unionen begärt att bolaget ska uppge skälet till avskedet men utan att få något svar. Distriktschefen har inte heller fått ut lön sedan dess eller någon sjuklön under sjukskrivningsperioden.

Företaget är verksamt på ett antal platser i landet och har sitt huvudkontor i centrala Stockholm. Den huvudsakliga inriktningen är att hjälpa personer att få nytt jobb. Enligt bolagets hemsida samarbetar man med flera fackförbund och man utbildar också förtroendevalda, chefer och HR i att hantera förändring. Bolaget har avtal med Trygghetsfonden TSL, en kollektivavtalad omställningsförsäkring för LO-medlemmar. Överst på omställningsföretagets Facebooksida finns en bild på när LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson besöker bolagets monter under fackförbundet GS kongress i slutet av maj.

Unionen har nu stämt företaget på sammanlagt 250 000 kronor för brott mot las och semesterlagen. Förbundet kräver också att medlemmen kompenseras för utebliven lön, semesterersättning och sjuklön.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.