• Backgrounds delägare: Gabriel Alenius, Lotta Eriksson och Jimmy Nilsson.

Byrå slopar sextimmarsdag

Publicerad 26 september 2017, kl 13:39

Presentationsbyrån Background införde sex timmars arbetsdag på försök. Nu utmanar de andra företag att pröva konceptet som de dock har modifierat en aning.

Det fanns flera anledningar till att Background ville testa att införa sextimmarsdag -  bland annat ville man jobba smartare och hitta en bättre balans mellan arbete och fritid för medarbetarna. En annan orsak var att man ville attrahera de allra bästa medarbetarna till företaget, som har sitt säte i Falun. Och ur den aspekten fungerade sextimmarsdagen perfekt.

Läs mer: Vad hände med debatten om förkortad arbetstid?

– Vi fick helt klart fler ansökningar och det var många sökande som var väldigt nyfikna på sextimmarsdag, säger Gabriel Alenius, en av delägarna till Background.

– Men vi var tydliga med att det rörde sig om en provperiod.

Till en början fungerade sextimmarsdagen över förväntan. Fokus på jobbet ökade och det blev över lag bättre arbetsro. Men snart nog fick företaget helt enkelt för mycket att göra. När arbetsbelastningen ökade låg fullt fokus på produktionen. Kompetensutveckling, interna möten och kaffepauser fick stå tillbaka och små irritationshärdar förblev osläckta och fick ligga och pyra alltför länge.

Läs mer: "Kortad arbetstid höjde vår vinst"

– Vi kände att vi höll på att tappa vår företagskultur och ville få tillbaka gemenskapen.

Nu när prövotiden – nio månader som förlängdes till ett år – har löpt ut har de anställda gemensamt med ägarna enats om att skippa sextimmarsdag. Fast inte helt och hållet.

– Vi ser det vi har i dag snarare som en utveckling av sextimmarsdagen. Alla jobbar sex timmar fast tid – resten är flex. Så när verksamheten tillåter det kan man fortfarande jobba sex timmar i stället för åtta.

– Även om vi gått ifrån sextimmarsdag skulle vi inte vilja ha prövoåret ogjort. Det kom mycket positivt ur försöket och vi rekommenderar andra företag att testa. Eftersom vi är konsulter som säljer vår tid är det en väldigt stor utmaning att ta bort två timmar per dag. Alla företag har olika förutsättningar, jag tror att sextimmarsdag kan kunna fungera utmärkt på vissa arbetsplatser, säger Gabriel Alenius.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Sämre arbetsmiljö på bilbesiktningen efter avreglering

  Större tillgänglighet och valfrihet för kunden. Men ensamt och utsatt för bilbesiktningsteknikern. Att avreglera Bilprovningen har gett en del grus i maskineriet.

 • Läs även...

  Bökigt att jobba när barnen är hemma

  Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.

 • Läs även...

  Apoteksanställda går på knäna

  Tio timmars arbete utan pauser, chefer som förbjuder stolsittande och skriande vikariebrist. Förtroendevalda slår larm om arbetsmiljön på landets apotek.
  – Det finns inte längre finns några marginaler, säger Lena Svensson på Apotek Hjärtat.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.