Annons
Annons
 • Backgrounds delägare: Gabriel Alenius, Lotta Eriksson och Jimmy Nilsson.

Byrå slopar sextimmarsdag

Publicerad 26 september 2017, kl 13:39

Presentationsbyrån Background införde sex timmars arbetsdag på försök. Nu utmanar de andra företag att pröva konceptet som de dock har modifierat en aning.

Det fanns flera anledningar till att Background ville testa att införa sextimmarsdag -  bland annat ville man jobba smartare och hitta en bättre balans mellan arbete och fritid för medarbetarna. En annan orsak var att man ville attrahera de allra bästa medarbetarna till företaget, som har sitt säte i Falun. Och ur den aspekten fungerade sextimmarsdagen perfekt.

Läs mer: Vad hände med debatten om förkortad arbetstid?

– Vi fick helt klart fler ansökningar och det var många sökande som var väldigt nyfikna på sextimmarsdag, säger Gabriel Alenius, en av delägarna till Background.

– Men vi var tydliga med att det rörde sig om en provperiod.

Till en början fungerade sextimmarsdagen över förväntan. Fokus på jobbet ökade och det blev över lag bättre arbetsro. Men snart nog fick företaget helt enkelt för mycket att göra. När arbetsbelastningen ökade låg fullt fokus på produktionen. Kompetensutveckling, interna möten och kaffepauser fick stå tillbaka och små irritationshärdar förblev osläckta och fick ligga och pyra alltför länge.

Läs mer: "Kortad arbetstid höjde vår vinst"

– Vi kände att vi höll på att tappa vår företagskultur och ville få tillbaka gemenskapen.

Nu när prövotiden – nio månader som förlängdes till ett år – har löpt ut har de anställda gemensamt med ägarna enats om att skippa sextimmarsdag. Fast inte helt och hållet.

– Vi ser det vi har i dag snarare som en utveckling av sextimmarsdagen. Alla jobbar sex timmar fast tid – resten är flex. Så när verksamheten tillåter det kan man fortfarande jobba sex timmar i stället för åtta.

– Även om vi gått ifrån sextimmarsdag skulle vi inte vilja ha prövoåret ogjort. Det kom mycket positivt ur försöket och vi rekommenderar andra företag att testa. Eftersom vi är konsulter som säljer vår tid är det en väldigt stor utmaning att ta bort två timmar per dag. Alla företag har olika förutsättningar, jag tror att sextimmarsdag kan kunna fungera utmärkt på vissa arbetsplatser, säger Gabriel Alenius.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Ledig måndag ska minska jobbstressen

  Tungt att gå till jobbet på måndagar? I Japan har man kommit på ett sätt att få överarbetade medarbetare att ta det lite lugnt. Nämligen att vara ledig veckans första förmiddag.

 • Läs även...

  Färre anmäler sjukdom av jobbet

  Bland kvinnor är fortfarande den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar organisatoriska och sociala problem. Men under fjolåret minskade den siffran med 17 procent.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Stress värst för arbetsmiljön

  Var tionde arbetsplats bedriver inte något systematiskt arbetsmiljöarbete. Det visar fackförbundet Unionens Arbetsmiljöbarometer där 7 av 10 pekar ut stress och arbetsbelastning som det största problemet.

 • Läs även...

  Sluttande toalettstol ska begränsa toabesök

  En sluttande toalettstol ska hindra brittiska arbetstagare från för långa toalettbesök. Men Unionens arbetsmiljöexpert ger inte mycket för konstruktionen och tror inte att toaletten blir aktuell på svenska arbetsplatser.

 • Läs även...

  Anställda tappas på blod under arbetstid

  Inför den långa julen med flera arbetsfria dagar i kalendern behöver bloddepåerna fyllas på och företag uppvaktas därför extra av blodcentralerna runt om i landet. Flera arbetsgivare är redan frikostiga med de anställdas blod.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.