Annons
 • Foto: Alena Ozerova/Colourbox.com

Därför har äldre syskon högre lön

Publicerad 17 november 2017, kl 12:57

Din plats i syskonskaran kan förklara din utbildning. Ny forskning visar att sannolikheten att det äldsta syskonet studerar medicin är betydligt större än att de yngre syskonen gör det. Det omvända förhållandet gäller konststudier.

I fjol visade en studie från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, att din plats i syskonordningen påverkar karriär och yrkesval. Ju längre ned i syskonskaran du befinner dig desto mindre lyckad karriär.

Läs mer: Storasyskon tjänar mer

Det resultatet befästs i en ny studie från Max Planck-institutet och Stockholms universitet. I studien, som bygger på registerdata över familjer där minst två syskon har sökt en universitetsutbildning, ingår 146 000 elever.

Studien visar att valet av universitetsämne förklarar hälften av den långsiktiga inkomstklyftan mellan syskonen, skriver Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Andra barnet i syskonskaran visade sig ha 27 procents mindre sannolikhet än förstfödda att söka universitetsutbildningar inom medicin. Mellan tredje barnet och förstfödda var skillnaden 54 procent.

Den relativa sannolikheten för att studera konstprogram var däremot 27 procent högre för andra syskonet än för förstfödda. Mellan tredje barnet och förstfödda var skillnaden 36 procent.

Och valet av universitetsutbildning beror inte bara på att förstfödda har högre betyg. När forskarna kontrollerade för betyg från gymnasieskolan fanns skillnaderna i utbildningsval till stor del kvar.

En möjlig förklaring till att skillnaderna uppstår är att föräldrarna spelar en avgörande roll.

– Förstfödda drar nytta av föräldrarnas uppmärksamhet så länge de är enda barnet hemma. Detta ger dem ett försprång, säger Mikko Myrskylä, en av forskarna bakom studien, i pressmeddelandet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Pappor med högre lön tar ut fler dagar

  Föräldrar med låga löner tar ut fler dagar med föräldrapenning under barnets första år, enligt Försäkringskassan. En annan studie visar dock att pappor som tjänar bra tar ut mer föräldraledighet än fäder med lägre inkomst.

 • Läs även...

  Barnbarn påverkar pensionsåldern

  Ju fler barnbarn du har och ju äldre de är desto större är chansen att du går i pension tidigt, visar en ny studie från Stockholms universitet. Däremot är det ingen skillnad om du är morfar, mormor, farfar eller farmor.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Löneskillnader en gåta för forskarna

  Ju högre lön desto större är löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Forskare har försökt finna svaret på varför glastaket finns genom att studera anställda som pluggat ekonomi eller juridik.

 • Läs även...

  Kvinnor som pendlar väljs bort av arbetsgivare

  Är du kvinna är dina chanser att få jobb på annan ort mindre än om du är man. En färsk studie från Stockholms universitet visar att arbetsgivare väljer bort kvinnor som behöver pendla långt till jobbet.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

 • Läs även...

  Konjunkturen kan slå mot löneutvecklingen

  Den senaste tiden har tecken på en kommande lågkonjunktur duggat tätt. För facket kan det innebära en nackdel i den kommande avtalsrörelsen.

 • Läs även...

  "En tragisk situation"

  De 250 anställda vid den konkursdrabbade klädkedjan JC, står ännu både utan aprillön och ersättning från den statliga lönegarantin. Även ett hundratal anställda på företaget Flexenclosure är i en liknande situation. Här är vad du ska tänka på om du inte får ut din lön.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.