• Foto: Alena Ozerova/Colourbox.com

Därför har äldre syskon högre lön

Publicerad 17 november 2017, kl 12:57

Din plats i syskonskaran kan förklara din utbildning. Ny forskning visar att sannolikheten att det äldsta syskonet studerar medicin är betydligt större än att de yngre syskonen gör det. Det omvända förhållandet gäller konststudier.

I fjol visade en studie från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, att din plats i syskonordningen påverkar karriär och yrkesval. Ju längre ned i syskonskaran du befinner dig desto mindre lyckad karriär.

Läs mer: Storasyskon tjänar mer

Det resultatet befästs i en ny studie från Max Planck-institutet och Stockholms universitet. I studien, som bygger på registerdata över familjer där minst två syskon har sökt en universitetsutbildning, ingår 146 000 elever.

Studien visar att valet av universitetsämne förklarar hälften av den långsiktiga inkomstklyftan mellan syskonen, skriver Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Andra barnet i syskonskaran visade sig ha 27 procents mindre sannolikhet än förstfödda att söka universitetsutbildningar inom medicin. Mellan tredje barnet och förstfödda var skillnaden 54 procent.

Den relativa sannolikheten för att studera konstprogram var däremot 27 procent högre för andra syskonet än för förstfödda. Mellan tredje barnet och förstfödda var skillnaden 36 procent.

Och valet av universitetsutbildning beror inte bara på att förstfödda har högre betyg. När forskarna kontrollerade för betyg från gymnasieskolan fanns skillnaderna i utbildningsval till stor del kvar.

En möjlig förklaring till att skillnaderna uppstår är att föräldrarna spelar en avgörande roll.

– Förstfödda drar nytta av föräldrarnas uppmärksamhet så länge de är enda barnet hemma. Detta ger dem ett försprång, säger Mikko Myrskylä, en av forskarna bakom studien, i pressmeddelandet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Pappor med högre lön tar ut fler dagar

  Föräldrar med låga löner tar ut fler dagar med föräldrapenning under barnets första år, enligt Försäkringskassan. En annan studie visar dock att pappor som tjänar bra tar ut mer föräldraledighet än fäder med lägre inkomst.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

  En gång i tiden var svensk a-kassa en av de bästa i världen. I dag är den en av de sämsta. Nu stiger arbetslösheten, men få som blir av med jobbet kan leva på sin a-kassa och måste därför söka försörjningsstöd. Läs Kollegas granskning av hur a-kassan monterades ner och vilka konsekvenser nedmonteringen får.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.