• Lagen kommer inte åt att det finns företag som erbjuder bakgrundskontroller av arbetssökande eller att arbetsgivare själva kan inhämta information direkt från domstolarna. Foto: David Castillo Dominici/Colourbox

Datainspektionen varnar för lag utan verkan

Publicerad 11 november 2014, kl 11:27

Bra, anser Datainspektionen om förslaget att förbjuda arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret för jobbsökande. Inspektionen varnar dock för att förslaget inte kommer åt vissa internettjänster.

Det har blivit allt vanligare att arbetsgivare kräver utdrag ur belastningsregistret vid anställningar. På det viset kan de sortera bort personer som är dömda för något brott. I en statlig utredning föreslås en ny lag som innebär att det ska vara förbjudet för arbetsgivare att kräva utdrag ur registret. Undantaget är de fall när arbetsgivaren har en annan lag som stöd för kontrollen. En arbetsgivare som bryter mot lagen skulle drabbas av skadestånd.

Datainspektionen är positivt till förslaget eftersom den innebär en förbättring av integritetsskyddet. Samtidigt varnar inspektionen för att förslaget inte är heltäckande. Lagen kommer inte åt internettjänster som sammanställer och publicerar information om dömda personer. Inte heller kommer den åt att det finns företag som erbjuder bakgrundskontroller av arbetssökande eller att arbetsgivare själva kan inhämta information direkt från domstolarna.

Unionen har tidigare välkomnat utredningens förslag.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  De förlorade strid mot storbankerna

  Utvecklingsföretaget Accumulate ville ha betalt för sin uppfinning Bank-id och stämde storbankerna på sammanlagt sex miljarder kronor i förlorade intäkter. Men när domstolen nu sagt sitt har resultatet blivit 13 miljoner i nota för rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.