Annons
Annons
 • Att arbeta halvtid från 61 års ålder ger bara 360 kronor mindre i pension. Foto: Shuterstock

Deltid gör liten skillnad på tjänstepensionen

Publicerad 7 februari 2020, kl 15:01

Om du har en månadslön på knappt 42 000 kronor och går ned på halvtid från 61 års ålder kan din tjänstepension minska mindre än du tror. I detta fall med 360 kronor i månaden, enligt en ny rapport.

Känns det omöjligt att jobba fram till 65? Då kan ett alternativ vara att gå ner i arbetstid under de sista åren – det påverkar nämligen tjänstepensionen mindre än vad man kan tro. Det gäller inte minst om man har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP2, där storleken på pensionen avgörs av vilken inkomst man har under sista året i arbetslivet.

Då är det också lätt att tro att tjänstepensionen kommer att minska rejält om man inte fortsätter jobba heltid under det sista året. Men det stämmer inte enligt analytikern Hannes Nilsson på Pensionsmyndigheten.

– Det beror på att det finns mekanismer i avtalen som gör att man åtminstone ska ha rätt till det som man tidigare har tjänat in under arbetslivet, säger han.

Den som exempelvis jobbar heltid fram till 65-års dagen, med en månadslön på 41 750 kronor, får en tjänstepension på 6 000 kronor i  månaden. Om man i stället arbetar 90 procent under det sista året påverkas tjänstepensionen inte alls enligt rapporten.

Ett halvtidsarbete under samma period gör att pensionen minskar med en procent och blir 60 kronor lägre i månaden. För den som har möjlighet att jobba halvtid mellan 61 och 65 års ålder blir tjänstepensionen sedan 360 kronor mindre i månaden.

Det är viktigt att känna till att även den allmänna pensionen minskar vid deltidsarbete. Men enligt Hannes Nilsson är en tumregel att den pensionen brukar minska ungefär lika mycket som tjänstepensionen sett i procent. Det innebär med andra ord att om deltidsarbetet minskar tjänstepensionen med två procent gör den allmänna pensionen också det.

I en ny rapport från Pensionsmyndigheten finns en tabell där den som har ITP2 kan se hur mycket deltidsarbetet påverkar tjänstepensionen. Alla exempel i rapporten är beräknad på att du har tjänstepensionen ITP2 hela yrkeslivet, från 23 till 65 års ålder, och att du väljer att ta ut hela tjänstepensionen livsvarigt. Om du tjänar in ITP2, eller tar ut pensionen på, kortare tid blir pensionen lägre.

I rapporten har det inte heller hänsyn tagits till deltidspension eller flexpension som kan göra att minskningen av den framtida tjänstepensionen blir ännu lägre. Om du vill ha mer information om hur din tjänstepension påverkas av att du går ner i arbetstid de sista åren i arbetslivet kan du också be din arbetsgivare eller det pensionsbolag som förvaltar din tjänstepension om hjälp.

ITP2

 • De flesta privatanställda tjänstemän födda 1978 eller tidigare har tjänstepensionen ITP2. Den är en så kallad förmånsbestämd tjänstepension, vilket innebär att man i förväg är garanterad att få en viss procent av sitt sista års lön innan pensioneringstillfället i pension.
 • Min pension.se kan du få bild av hur din egen tjänstepension påverkas utifrån de procenttal som finns i Pensionsmyndighetens rapport som du hittar här.
Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

  Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.

 • Läs även...

  Få frågar om tjänstepensionen

  Fredag den 27 september firas tjänstepensionens dag för nionde året i rad. En ny undersökning visar dock att endast en av tio pratar om förmånen vid anställningsintervjun.

 • Läs även...

  "Risk med obligatorisk tjänstepension"

  Tjänstepension är viktigt om man ska ha en dräglig ekonomi som pensionär. Eftersom många fortfarande saknar en sådan föreslås nu en obligatorisk tjänstepension. Parterna har dock ännu inte tagit ställning till om det vore en bra lösning.

 • Läs även...

  Hårdare krav på kvinnliga chefer

  Vad ser du för egenskaper hos en riktigt bra chef? Kompetens är viktigast, men är extra viktigt om du är kvinna, svarar cheferna själva i en ny undersökning från Ledarna.

 • Läs även...

  Akut personalbrist hotar företagshälsan

  Snart kan det råda stor personalbrist i företagshälsovården. Inom fem år kommer sannolikt många företagsläkare saknas, då snittåldern i dag är 66 år och väldigt få nya utbildas. Unionen vill därför se krafttag från regeringen.