Annons
 • Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark besökte Unionens kongress i Malmö.

”Du har fått ett kamikaze-uppdrag”

Publicerad 7 oktober 2019, kl 17:34

Förändrad arbetsrätt, urholkad a-kassa och parternas fria roll i Sverige. Under måndagen talade Eva Nordmark (S) politik på Unionens kongress. Hon berättade också om hur stressen gjorde att hon drabbades av halvsidig ansiktsförlamning.

Eva Nordmark (S) var ordförande för TCO mellan 2011 och 2019. Och det var i den egenskapen hon bjöds in att tala under Unionens kongress som just nu pågår i Malmö. Nu blev det i stället i rollen som arbetsmarknadsminister. Martin Linder, ordförande för Unionen, passade inför hennes tal på att berätta om hur hon blev tvungen att ljuga för TCO:s styrelse innan det var officiellt att hon utsetts till minister.

– Vi skulle samlas för att planera den kommande kongressperiodens arbete. Då var det en väldans osis att det visade sig att TCO:s ordförande hade drabbats av akut magsjuka och inte kunde delta, sa Martin Linder.

Eva Nordmark inledde sedan sitt tal med att intyga att lögnen var en engångshändelse.

­– Jag kan inför kongressen berätta att jag inte brukade ljuga för TCO:s styrelse. Och det var jättejobbigt de där dagarna. Även Stefan Löfven fick veta att jag våndades, och jag frågade honom ”Hur ska jag göra?” men det kunde såklart inte han lösa.

Sedan förra valet är arbetsmarknadspolitiken komplicerad. Den nuvarande regeringen fick börja sin mandatperiod med att regera med Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Det innebar bland annat ett beslut om att Arbetsförmedlingen skulle läggas ner.

Dessutom innebär januariavtalet att flera politiska viljor ska tillgodoses. Eva Nordmark nämnde även det i sitt tal.

– Det är ingen hemlighet att det har varit stora kompromisser och förhandlingar just när det gäller arbetsmarknadsmarknadspolitiken. Någon sa till mig: ”Eva, du har fått kamikaze-uppdraget i regeringen.”. Det tycker jag inte riktigt, men jag vet att det är ett tufft uppdrag.

Eva Nordmark nämnde sedan utredningen om den förändrade arbetsrätten, stigande arbetslöshet och den tuffa situationen för personalen på Arbetsförmedlingen.

Läs mer: Förhandlingar om arbetsrätten inledda

– För drygt ett år sedan fanns det en politisk majoritet för att lägga ner Arbetsförmedlingen helt och hållet. Där är vi inte nu. Arbetsförmedlingen är en stor myndighet fortsatt, med ett stort och viktigt uppdrag.

Läs mer: Nordmark positiv till att Arbetsförmedlingen reformeras

Mot slutet av sitt tal blev arbetsmarknadsministern personligare. Hon berättade om när hon tagit studenten och fått jobb som handläggare på Försäkringskassan i Luleå. Hon jobbade många extrapass, samtidigt som hon var ordförande i SSU och satt i kommunfullmäktige i Luleå. En dag drabbades hon av halvsidig ansiktsförlamning.

När läkaren frågade om hon stressat mycket konstaterade hon att hon inte haft en ledig dag under sex månader.

– Då lärde jag mig att om jag inte säger nej kommer min kropp att göra det åt mig. Jag är glad för att det drabbade mig tidigt, för det har inte drabbat mig sedan dess. Men jag får hela tiden kämpa med balansen, särskilt i min nya roll där det kan vara svårt att hitta pauser.

David Österberg
David Österberg
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-10-28.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

 • Läs även...

  Unionen: "Vi kan inte stirra oss blinda på konjunkturen"

  Det väntar tuffare tider – både för svenska företag och våra plånböcker. Enligt Unionen står svensk industri väl rustad efter flera goda år men poängterar vikten av löneökningar som företagen kan bära.

 • Läs även...

  Stressen på jobbet ökar bland unga

  En majoritet av landets unga tjänstemän upplever att de är stressade under en vanlig arbetsvecka. Samtidigt vill de ha en karriär där det finns balans mellan arbete och fritid. Det visar en ny undersökning från Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.