Annons
Annons
  • "Som arbetsmarknadsminister ser jag hur otroligt viktig arbetslöshetsförsäkringen är", säger Eva Nordmark. Foto: Kollega

Nordmark positiv till att Arbetsförmedlingen reformeras

Publicerad 7 oktober 2019, kl 17:34

Taket i a-kassan behöver höjas – på sikt. Men i dag saknas politiskt stöd för det i riksdagen. Det menar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, som dessutom tycker att det är bra att Arbetsförmedlingens uppdrag görs om.

Du har arbetat fackligt i många år, vad av din fackliga erfarenhet tar du med dig till jobbet som minister?
– Dels en gedigen kunskap om hur arbetsmarknaden fungerar och hur partssystemet fungerar. Det har jag upplevt genom åren att alla politiker inte har koll på. Jag ser det som en stor och viktig uppgift att säkerställa att det inte tas beslut utan förståelse för partsmodellen.

– Sedan vill jag också bidra med både erfarenhet att förhandla och att stå upp för avtal. Det är något som man verkligen lär sig som facklig ledare.

Läs mer: "Du har fått ett kamikaze-uppdrag"

Det har varit mycket tal om las, som är under utredning, ända sedan januariavtalet, behöver las reformeras?
– Det är ingen hemlighet att jag varit rätt kritisk till att den punkten kom med i januariavtalet, det var jag i min roll som ordförande i TCO och det är inte en fråga som Socialdemokraterna hade drivit utan resultatet av en förhandling. Nu kommer jag göra det bästa möjliga av den punkten. Jag hoppas att parterna ska komma fram med en gemensam överenskommelse som vi kan jobba vidare med, annars kommer vi ju få ett förslag från utredningen på bordet senast den sista maj nästa år som vi får ta ställning till.

Men du räknar med att parterna kommer överens och att det inte blir någon lagstiftning?
– Jag kan ju inte räkna med att de kommer överens, utan det återstår att se. Sedan kan jag ju hoppas för jag vet att parterna är väldigt väl lämpade att ägna sig åt sådant som handlar om hur vi reformerar arbetsmarknaden. Hoppas gör jag men jag utgår inte från att det blir så.

Det påstås ibland att las leder till en stelbent arbetsmarknad, tycker du att det stämmer?
– Nej, det tycker ju inte jag eftersom jag också har jobbat fackligt i många år och ser att det är sådant som man ofta kommer överens om och att vi i grunden har en väldigt dynamisk och bra arbetsmarknad som vi ska värna om. Den dynamiken och möjlighet till strukturomvandling som i grunden handlar om att skapa konkurrenskraftiga villkor för företag och välstånd för människor.

Som ordförande i TCO tyckte du att taket i a-kassan skulle höjas, tycker du fortfarande det?
– Som arbetsmarknadsminister ser jag hur otroligt viktig arbetslöshetsförsäkringen är. Sedan är det alltid en fråga om vilken nivå man lägger den på, men jag ser vikten av en bra arbetslöshetsförsäkring. Människor ska inte behöva bli fattiga mellan jobbb.

Så då behöver taket höjas?
– Jag kan inte utlova något sådant nu. Det är väldigt få som driver den frågan i dag, utan den ligger på en nivå där vi också – tack och lov – ser att parterna kompletterar upp både via kollektivavtal och enskilda försäkringar.

Men är det rimligt att man behöver en inkomstförsäkring för att få 80 procent av sin tidigare lön?
– Över tid behöver vi se till att höja arbetslöshetsförsäkringen, absolut, den urholkas ju för varje år. Sedan behöver det finnas politiskt stöd för att gå fram med det i riksdagen och det saknas i dag.

Det är mycket som tyder på att konjunkturen är på väg att mattas av, hur orolig är du för att Sverige ska få en hög arbetslöshet?
– Jag tar såklart den avmattningen på största allvar, samtidigt är jag inte så orolig därför att vi startar från väldigt höga nivåer när det gäller sysselsättning, vi har fortfarande högst sysselsättningsgrad i Europa. Vi är också mycket väl rustade genom statens finanser och med de olika verktyg som vi har att kunna ratta upp arbetsmarknadspolitik, utbildningspolitik och annat.

Är det bra att Arbetsförmedlingen reformeras?
– Ja, det är bra. Redan 2014 sade Stefan Löfven att den behöver reformeras i grunden. Sedan innebar förra årets M/KD-budget – med kraftiga nedskärningar – att Arbetsförmedlingen fick spara drygt tre miljarder, vilket såklart påverkar och innebär en väldigt svår situation för myndigheten just nu. Här kom jag och Magdalena Andersson för två veckor sedan med regeringens kursändring i arbetsmarknadspolitiken, vi tillför nu lite medel för att säkra att man i närtid inte behöver varsla ytterligare personer inom Arbetsförmedlingen. Jag ser fram emot att få rapporten från Arbetsförmedlingen om hur reformeringen går om en månad och utifrån det staka ut hur den framtida vägen ska se ut för myndigheten. Det är en stor och viktig myndighet som behöver ha både förutsättningar över tid och resurser att kunna stötta människor som inte har arbete.

David Österberg
David Österberg
[email protected]