• Peter Hellberg är förste vice ordförande i Unionen och tillförordnad ordförande i TCO. Foto: Camilla Svensk

Dubbelt upp för Peter Hellberg

Publicerad 18 september 2019, kl 19:30

Fram till årsskiftet kommer Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg ha dubbla roller. Han fick snabbt kliva in som tillförordnad ordförande på TCO när Eva Nordmark värvades till arbetsmarknadsminister. Han ser dock ingen risk att rollerna krockar.

Bara en knapp vecka efter beskedet att Peter Hellberg går in som tillförordnad ordförande på TCO deklarerade Unionens valberedning att den vill se Peter Hellberg fortsätta som första vice ordförande på förbundet i fyra år till. Men vad väljer han själv – TCO eller Unionen?

Läs mer: Oförändrat i facktoppen

– Jag fokuserar helt på Unionens kongress och blev väldigt glad att bli föreslagen som kandidat till posten som första vice ordförande i går. Tillförordnad på TCO är jag bara under en begränsad period.

Den perioden kommer med stor sannolikhet sträcka sig till årsskiftet. TCO höll i fredags en kongress per capsulam - via e-post gavs styrelsen i uppdrag att vaska fram förslag till en ny ordförande. Unionens ordförande Martin Linder och två andra fackordföranden utsågs till att hitta lämpliga kandidater till posten som centralorganisationens blivande ordförande.

Per capsulam-kongressen ajournerades till den 19 december då organisationen hoppas kunna klubba igenom en ny ordförande. Men dyker ett självklart namn upp tidigare, någon som alla gör tummen upp för, finns möjligheten att trycka på knappen dessförinnan.

– Vi vill att allt ska gå så fort som möjligt, men utan att slarva igenom processen. Vi ser helst att det blir en TCO-ordförande som kan vara kvar ett bra tag och årsskiftet var en lämplig deadline, säger Peter Hellberg.

Vad gör du om du själv får frågan att bli TCO-ordförande?
– Jag har ingen aning, det är så hypotetiskt att det inte går att svara på. Jag är laddad inför möjligheten att få vara på Unionen i fyra år till.

Vem kan bli TCO:s nya ordförande?
– Enda kriteriet är att vara medlem i ett TCO-förbund och dela TCO:s värderingar och prioriteringar. Traditionellt har det ändå oftast blivit någon i kretsen kring TCO-förbundens ledningar.

Vem betalar din lön nu?
– Det gör Unionen. Det är också mest rimligt att lönen kommer från Unionen med tanke på att jag jobbar mest åt Unionen. Jag tar inget extra betalt av TCO, så alla medlemsförbund tjänar i slutändan på detta.         

Varför jobbar du mest åt Unionen?
– TCO-jobbet är inte på heltid för mig. Det här är en hektisk period på Unionen, jag hade kalendern fulltecknad redan innan jag trädde in som tillförordnad i TCO. Tills man hittat en ny ordförande hjälps alla åt att se till att TCO fungerar och TCO-kansliet avlastar mig mycket.

Vad händer om du hamnar i en situation då dina roller kanske krockar?
– Eftersom vi är två ledamöter från Unionen i TCO:s styrelse kan Martin Linder inta Unionenpositionen. På så vis blir det enkelt för mig att lyfta mig ur rollen som Unionenrepresentant. Krockar rollerna ser jag mig själv som TCO under den här perioden och inte Unionen.

Läs mer: Eva Nordmark blir arbetsmarknadsminister

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

  I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

 • Läs även...

  Svenska modellen hotad av medlemstapp

  Om tio år kommer bara 63 procent av löntagarna att vara med i ett fackförbund. Den prognosen gör Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet. Men det finns tecken på att medlemsraset stoppats.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.