Annons
Annons
 • Unionens nuvarande förbundsstyrelse (FS). Foto: Camilla Svensk

Oförändrat i facktoppen

Publicerad 18 september 2019, kl 15:53

Det blir oförändrat i Unionentoppen om valberedningen får igenom sitt förslag vid förbundets kongress i oktober. Däremot ser det ut att kunna bli många nya ansikten i förbundsstyrelsen – men ändå en ganska homogen grupp, vad gäller mångfald och ålder.

Unionens presidium, det vill säga ordförande Martin Linder, förste vice ordförande Peter Hellberg och andra vice ordförande Marina Åman är valberedningens dream team. De får gärna stanna på sina poster, enligt det förslag som valberedningen just offentliggjort.

Läs mer: Dubbelt upp för Peter Hellberg

Några regioner vill gärna se en rockad i toppen – Marina Åman är till exempel nominerad både till ordförande och första vice. Vilken av rollerna hon själv helst ser sig i vill hon inte svara på:

– Jag vill inte framföra åsikter om valberedningens beslut. För mig är det en väldigt viktig demokratisk princip att det är valberedningen som gör fotarbetet och föreslår och kongressen som väljer. Jag är glad och hedrad över att vara en del av valberedningens förslag, men det är naturligtvis upp till kongressen att välja, säger hon.

Blir du inte omvald kommer du att stå utan jobb eftersom du sagt upp dig från ditt arbete på IBM. Vad gör du i så fall?
– Det varken kan eller vill jag svara på. Den dagen, den sorgen. Jag ställer upp för att jag vill fortsätta jobba i Unionens presidium och jag vill ha fokus på det.

På grund av en del avhopp är många av de föreslagna ledamöterna till förbundsstyrelsen helt nya förmågor i sammanhanget. Har du något bra råd till dem?
– När du sitter där och tänker: ”Vad pratar de om?” – våga fråga. Det finns inga dumma frågor, men det dummaste man kan göra är att låtsas förstå och fatta beslut för att man tror något. Att vara ledamot i Unionens förbundsstyrelse kommer med ett väldigt stort ansvar, i synnerhet nu, när FS får rivstarta i en avtalsrörelse som påverkar i stort sett hela den svenska arbetsmarknaden .

– Se också till att vara ordentligt påläst inför mötena. Ställ frågor innan om det är något du inte förstår, säger Marina Åman.

Sex ledamöter föreslås för omval och till de återstående platserna som ordinarie ledamöter och suppleanter har valberedningen föreslagit tre män och fyra kvinnor. Däremot ser det lite si och så ut med mångfalden vad gäller etnisk bakgrund i gruppen och medelåldern är tämligen hög – 48 år.  Bara en av de hugade ledamöterna är under 30 år.

Valberedningens förslag

Valberedningen föreslår omval av följande ledamöter:

 • Stefan Carlsson, arbetsrättsspecialist på Telia, region Öst.
 • Mikael Hansson, heltidsfacklig, Astra Zeneca, Göteborg.
 • Martin Johansson, SAS markpersonal, Stockholm
 • Ulrika Johansson, redovisningsekonom ,Gestamp Hardtech, Norrbotten.
 • Hans Lindau, heltidsfacklig, Ellos, region Sjuhall.
 • Theres Sysimetsä, projektledare, Sveriges Elevkårer, Stockholm

Nya ledamöter blir, om kongressen håller med valberedningen:

 • Christina Balder, arbetssökande från Skaraborg/Väst,
 • Kenneth Lund, heltidsfacklig, Borealis i Göteborg,
 • August Tapojärvi, kundhandläggare, Radiotjänst i Kiruna
 • Maria Nassikas, Sveriges Television, Stockholm.

Av valberedningen föreslagna suppleanter:

 • Henrik Vahldiek, konfigureringstekniker, Atea Logistics AB, Småland.
 • Johanna Padoan Vintersved, skribent, Etteplan Sweden AB, Uppland
 • Annika Salomonsson, Ericsson AB, Stockholm.
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb