Annons
Annons
 • Illustratören som förlorade rätten till Babblarna kan nu få hjälp att betala sina rättegångskostander av Svenska Tecknares styrelse. Foto: Hatten Förlag

Efter domen - Babblarnas tecknare får oväntat stöd

Publicerad 13 januari 2020, kl 15:55

En av illustratörerna till Babblarna dömdes att betala miljonbelopp då han förlorade striden om sitt alster. Nu kan Unionenmedlemmen få oväntad hjälp av Svenska Tecknares styrelse för att bekosta en del av rättegångskostnaden.

Unionenmedlemmen äger inte rätten till Babblarna, trots att han varit med och skapat dem. Det slog Arbetsdomstolen fast i slutet av november och dömde samtidigt illustratören att betala över 2,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Medlemmen vände sig till Unionen för hjälp, men eftersom händelsen uppstod innan han var anställd, stod han utan rättshjälp från förbundet, och har i stället med hjälp av crowdfounding samlat in pengar för sitt ändamål.  

Läs mer: Unionenmedlem förlorade Babblarna

Då han förlorade tvisten i Arbetsdomstolen fick han själv stå för rättegångskostnaderna, som landade på över två miljoner kronor. Nu kan han dock få oväntad hjälp från Svenska Tecknares styrelse som på torsdag ska hålla ett extrainsatt årsmöte där medlemmarna ska ta ställning till styrelsens förslag om att hjälpa Unionenmedlemmen. Om så blir fallet har styrelsen beslutat betala ungefär en tredjedel av beloppet.

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-02-03.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Förlaget: Tecknaren ställde orimliga krav

  Enligt Anneli Tisell, grundaren till Babblarna, ville förlaget aldrig att tvisten skulle gå till AD. Men illustratören valde att ställa orimliga krav och att sabotera för förlaget, anser hon.

 • Läs även...

  Två miljoner till Unionens medlemmar

  Drygt två miljoner kronor fick Unionens medlemmar i ersättning efter rättsprocesser som drivits av LO-TCO Rättsskydd 2019. Unionen var också ett av de TCO-förbund som Rättsskyddet drev flest processer åt i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om avtal

  Är larminstallatör ett arbetaryrke eller ett tjänstemannayrke? Det har Unionen och Elektrikerförbundet tvistat om. Nu har en skiljenämnd beslutat att man ska följa Elektrikerförbundets avtal.

 • Läs även...

  Babblarnas tecknare ångrar inget trots dom

  En av Babblarnas illustratörer Ola Schubert stämdes i Arbetsdomstolen av sin förra arbetsgivare. Han förlorade och dömdes att betala 3,8 miljoner kronor. Men han skulle göra om det för att försvara sina rättigheter.

 • Läs även...

  Hade för låg energi – blev uppsagd

  Den nya chefen ansåg att projektledaren saknade tillräcklig energi för sina arbetsuppgifter och valde att säga upp honom. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på över 250 000 kronor.

 • Läs även...

  Unionenmedlem förlorade Babblarna

  Unionenmedlemmen äger inte rätten till Babblarna, trots att han varit med och skapat dem. Det slår AD fast och dömer illustratören att betala 2,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.