Annons
 • Ekonomichefen på det skånska företaget köpte bland annat en privat pool med företagskortet. Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomichef köpte pool på företagskortet

Publicerad 10 juni 2019, kl 13:52

Vid mer än 100 tillfällen använde ekonomichefen bolagets pengar till privata utgifter. Bland annat köpte hon en pool. Nu har kvinnan dömts för trolöshet mot huvudman och att betala tillbaka de 620 000 kronor som hon spenderat.

När ledningen på ett skånskt eventföretag fick information om att bolagets ekonomichef, en 52-årig kvinna, hade en ansträngd privatekonomi startade de en granskning av ett antal betalningar som gjorts med företagskortet. Ledningen upptäckte då att ekonomichefen använt bolagets pengar för att betala för privata utgifter vid mer än 100 tillfällen. Bland annat hade hon köpt en pool för drygt 62 000 kronor. Sammanlagt rörde det sig om över 620 000 kronor då kvinnan antingen använt företagskortet eller hade fört över pengar från bolagets konto till sitt eget.

Kvinnans egen förklaring var hon fått tillåtelse till vissa av inköpen och att andra rörde sig om bonus och ersättning för utebliven semester.

Men tingsrätten trodde inte på den förklaringen och nu har Hovrätten över Skåne och Blekinge gjort samma bedömning. Domstolen anser att kvinnans brottslighet haft en systematisk karaktär och att hon utnyttjat sin förtroendeställning som ekonomichef men konstaterar samtidigt att handlingarna inte framstår som planerade eller förslagna. Hovrätten dömer kvinnan till 150 dagsböter för trolöshet mot huvudman i sammanlagt 102 fall. Hon ska också betala tillbaka de drygt 620 000 kronorna till bolagets konkursbo.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fick ingen lön – trots avtal

  Överenskommelsen var tydlig – gruppchefen var arbetsbefriad med lön i fyra månader. Trots det avbröt arbetsgivaren löneutbetalningarna redan efter ett par veckor. Ett avsked, anser Unionen som nu stämt bolaget.

 • Läs även...

  Spelföretag avskedar kritisk personal

  Minst 22 anställda vid det svenska företaget Evolution Gamings kontor i Georgien har nyligen blivit av med jobben. Enligt det georgiska facket GTUC är anledningen att de protesterat mot låga löner och dåliga arbetsförhållanden.

 • Läs även...

  Vägrade konkurrensklausul - fick sparken

  1,5 miljon kronor i vite. Det var en anställd på en hårklinik tvungen att betala om hon började jobba hos en konkurrent fem år efter sin anställning. När kvinnan vägrade skriva under konkurrensklausulen blev hon avskedad.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.