Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ekonomichef köpte pool på företagskortet

Vid mer än 100 tillfällen använde ekonomichefen bolagets pengar till privata utgifter. Bland annat köpte hon en pool. Nu har kvinnan dömts för trolöshet mot huvudman och att betala tillbaka de 620 000 kronor som hon spenderat.
Ola Rennstam Publicerad 10 juni 2019, kl 13:52
Christine Olsson/TT
Ekonomichefen på det skånska företaget köpte bland annat en privat pool med företagskortet. Christine Olsson/TT

När ledningen på ett skånskt eventföretag fick information om att bolagets ekonomichef, en 52-årig kvinna, hade en ansträngd privatekonomi startade de en granskning av ett antal betalningar som gjorts med företagskortet. Ledningen upptäckte då att ekonomichefen använt bolagets pengar för att betala för privata utgifter vid mer än 100 tillfällen. Bland annat hade hon köpt en pool för drygt 62 000 kronor. Sammanlagt rörde det sig om över 620 000 kronor då kvinnan antingen använt företagskortet eller hade fört över pengar från bolagets konto till sitt eget.

Kvinnans egen förklaring var hon fått tillåtelse till vissa av inköpen och att andra rörde sig om bonus och ersättning för utebliven semester.

Men tingsrätten trodde inte på den förklaringen och nu har Hovrätten över Skåne och Blekinge gjort samma bedömning. Domstolen anser att kvinnans brottslighet haft en systematisk karaktär och att hon utnyttjat sin förtroendeställning som ekonomichef men konstaterar samtidigt att handlingarna inte framstår som planerade eller förslagna. Hovrätten dömer kvinnan till 150 dagsböter för trolöshet mot huvudman i sammanlagt 102 fall. Hon ska också betala tillbaka de drygt 620 000 kronorna till bolagets konkursbo.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.