Annons
 • Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Foto: Christopher Hunt

Ett tungt ansvar

Publicerad 8 maj 2019, kl 11:28

Det är lite av en uppochnedvänd värld: den som jobbar mest är den som blir av med jobbet först.

Det är verkligheten för många. Vill du ha ett jobb att gå till i morgon räcker det inte med att göra ditt bästa. Du måste dessutom fortsätta utvecklas.

Det här vet cheferna. I vår undersökning svarar 9 av 10 att kompetensutveckling är mycket eller ganska viktigt för att vara fortsatt attraktiv som chef.

Läs mer: 53 procent får inte kompetenslyft

Men tidsbrist sätter käppar i hjulet. I chefernas prioriteringslistor hamnar kompetensutveckling en bra bit ned. De väljer att utföra sina dagliga uppgifter i vetskap om att ingen annan gör dem i deras ställe. Vilket kan leda till att de kan vara arbetssökande i morgon.

Läs mer: 4 röster om att få ny kompetens

Det är en personlig tragedi, men på sikt också en del i ett nationellt misslyckande. Rätt kunskap och erfarenhet är avgörande för Sveriges konkurrenskraft.

Därför är det inte överraskande att kompetensutveckling finns med som en tung pjäs i de förhandlingar om arbetsrätten mellan fack och arbetsgivare som drog i gång nyligen.

För arbetsgivarna som pratar om bristen på kompetens finns anledning till självrannsakan. För vem bär ansvar för att medarbetarna inte hinner lära nytt?

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

 • Läs även...

  Katastrofala chefer

  Brist på empati och avsaknad av respekt för medarbetarna, självcentrerad och kontrollerande … Två gånger under mitt yrkesliv har jag haft chefer med dessa egenskaper.

 • Läs även...

  "Jag var inte bäst i test"

  Det är sällan någon har sådana resultat, du är en extrem doer, sa rekryteraren till mig efter avslutat personlighetstest. Det lät ju bra. En doer måste ju vara en effektiv person som får saker ur händerna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.