Annons
 • Eva Nordmark fick i går förnyat förtroende att leda TCO fram till nästa kongress, om fyra år. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Eva Nordmark leder TCO vidare

Publicerad 5 maj 2015, kl 11:51

Eva Nordmark fortsätter att styra TCO-rodret, det står klart efter ett kongressbeslut igår. En ny jobbagenda för fler och bättre jobb blir nu paraplyorganisationens nya giv.

– Kan kongressen välja Eva Nordmark som ordförande? JAAAA!

Så lät det under öppningsdagen av TCOs 25:e ordinarie kongress utanför Stockholm igår.

Beskedet att Eva Nordmark blir omvald kommer dock knappast som en överraskning. Sedan förra kongressen har paraplyorganisationen vuxit med 125 000 medlemmar (varav de flesta genom Unionen). Samtidigt har man fått genomslag i flera av sina viktigaste politiska frågor, bland annat den om höjt tak i a-kassan.

Organisationens digitala närvaro och opinionsbildande roll har också stärkts de senaste fyra åren – inte minst tack vare de omtalade filmerna om den svenska partsmodellen; Like a Swede och Buisness like a Swede. TCO är också i uppstartsfasen av en facklig tankesmedja, ett arbete där Unionen varit starkt drivande.

– Jag är väldigt glad att ha fått förtroendet att leda TCO i fyra år till. Vi upplever att vi har kraftig medvind och att vårt inflytande ökar. Sverige har världens starkaste tjänstemannarörelse och jag är stolt över att få fortsätta arbetet med att göra oss ännu vassare, kommenterade Eva Nordmark det förnyade förtroendet.

Förutom valet av ordförande valde kongressen också två vice ordförande, Peter Hellberg från Unionen och Britta Lejon från ST, samt en ny styrelse. Öppningsdagen hade även finbesök i form av statsminister Stefan Löfvén, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och SACO:s ordförande Göran Arrius.

Nu väntar nya fokusområden för TCO. Organisationen ska arbeta för en ny jobbagenda för fler och bättre jobb. Bland annat vill se en blocköverskridande skattereform tänkt att gynna utbildning och företagande.

– Individernas och samhällets möjlighet till omställning måste stärkas. Vi vill se stabila trygghetssystem och utökade möjligheter att utbilda sig genom hela yrkeslivet. Dessutom behöver Sverige ett skattesystem som premierar utbildning, ansvarstagande och företagande och som ger tillräckliga skatteintäkter för att finansiera en god framtida välfärd, sade Eva Nordmark. 

TCO-styrelsen

TCO:s styrelsen består av ordförande och 14 ledamöter från förbunden som ingår. Mellan kongresserna är det styrelsen som fattar beslut om organisationen. Här är listan över den nya styrelsen. 

Anton Andersson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  "En tragisk situation"

  De 250 anställda vid den konkursdrabbade klädkedjan JC, står ännu både utan aprillön och ersättning från den statliga lönegarantin. Även ett hundratal anställda på företaget Flexenclosure är i en liknande situation. Här är vad du ska tänka på om du inte får ut din lön.

 • Läs även...

  Konflikten på ABB löst

  I fredags löstes tvisten där facken på ABB krävt arbetsgivaren på en miljard kronor i skadestånd för brott mot mbl (medbestämmandelagen). Hur mycket det kostat bolaget är dock okänt eftersom uppgörelsen är sekretessbelagd.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.