• Eva Nordmark fick i går förnyat förtroende att leda TCO fram till nästa kongress, om fyra år. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Eva Nordmark leder TCO vidare

Publicerad 5 maj 2015, kl 11:51

Eva Nordmark fortsätter att styra TCO-rodret, det står klart efter ett kongressbeslut igår. En ny jobbagenda för fler och bättre jobb blir nu paraplyorganisationens nya giv.

– Kan kongressen välja Eva Nordmark som ordförande? JAAAA!

Så lät det under öppningsdagen av TCOs 25:e ordinarie kongress utanför Stockholm igår.

Beskedet att Eva Nordmark blir omvald kommer dock knappast som en överraskning. Sedan förra kongressen har paraplyorganisationen vuxit med 125 000 medlemmar (varav de flesta genom Unionen). Samtidigt har man fått genomslag i flera av sina viktigaste politiska frågor, bland annat den om höjt tak i a-kassan.

Organisationens digitala närvaro och opinionsbildande roll har också stärkts de senaste fyra åren – inte minst tack vare de omtalade filmerna om den svenska partsmodellen; Like a Swede och Buisness like a Swede. TCO är också i uppstartsfasen av en facklig tankesmedja, ett arbete där Unionen varit starkt drivande.

– Jag är väldigt glad att ha fått förtroendet att leda TCO i fyra år till. Vi upplever att vi har kraftig medvind och att vårt inflytande ökar. Sverige har världens starkaste tjänstemannarörelse och jag är stolt över att få fortsätta arbetet med att göra oss ännu vassare, kommenterade Eva Nordmark det förnyade förtroendet.

Förutom valet av ordförande valde kongressen också två vice ordförande, Peter Hellberg från Unionen och Britta Lejon från ST, samt en ny styrelse. Öppningsdagen hade även finbesök i form av statsminister Stefan Löfvén, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och SACO:s ordförande Göran Arrius.

Nu väntar nya fokusområden för TCO. Organisationen ska arbeta för en ny jobbagenda för fler och bättre jobb. Bland annat vill se en blocköverskridande skattereform tänkt att gynna utbildning och företagande.

– Individernas och samhällets möjlighet till omställning måste stärkas. Vi vill se stabila trygghetssystem och utökade möjligheter att utbilda sig genom hela yrkeslivet. Dessutom behöver Sverige ett skattesystem som premierar utbildning, ansvarstagande och företagande och som ger tillräckliga skatteintäkter för att finansiera en god framtida välfärd, sade Eva Nordmark. 

TCO-styrelsen

TCO:s styrelsen består av ordförande och 14 ledamöter från förbunden som ingår. Mellan kongresserna är det styrelsen som fattar beslut om organisationen. Här är listan över den nya styrelsen. 

Anton Andersson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Risk med obligatorisk tjänstepension"

  Tjänstepension är viktigt om man ska ha en dräglig ekonomi som pensionär. Eftersom många fortfarande saknar en sådan föreslås nu en obligatorisk tjänstepension. Parterna har dock ännu inte tagit ställning till om det vore en bra lösning.

 • Läs även...

  Mjukstart för avtalsrörelsen

  Det är över ett år tills Unionens nya kollektivavtal ska finnas klara. Men redan nu har förberedelserna för avtalsrörelsen startat. Och det är nu som medlemmarna har störst möjlighet att påverka kraven.

 • Läs även...

  Inget kollektivavtal med Ryanair än

  Att det tidigare så fackfientliga Ryanair nu har gjort en överenskommelse med Unionen innebär ännu inga förbättrade villkor för kabinpersonalen. För det krävs ett kollektivavtal.

 • Läs även...

  Hövlighet kan minska sjukfrånvaron

  Ett otrevligt och respektlöst beteende tycks ha blivit vanligare i arbetslivet. För att ta reda på hur stort problemet är, och försöka hitta metoder som kan stävja det, inleds en stor studie.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

 • Läs även...

  Regeringen ser över strejkrätten

  En av hörnstenarna i den svenska modellen är satt under lupp. Möjligheten att strejka kan se annorlunda ut inom ett år.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.