• Eva Nordmark fick i går förnyat förtroende att leda TCO fram till nästa kongress, om fyra år. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Eva Nordmark leder TCO vidare

Publicerad 5 maj 2015, kl 11:51

Eva Nordmark fortsätter att styra TCO-rodret, det står klart efter ett kongressbeslut igår. En ny jobbagenda för fler och bättre jobb blir nu paraplyorganisationens nya giv.

– Kan kongressen välja Eva Nordmark som ordförande? JAAAA!

Så lät det under öppningsdagen av TCOs 25:e ordinarie kongress utanför Stockholm igår.

Beskedet att Eva Nordmark blir omvald kommer dock knappast som en överraskning. Sedan förra kongressen har paraplyorganisationen vuxit med 125 000 medlemmar (varav de flesta genom Unionen). Samtidigt har man fått genomslag i flera av sina viktigaste politiska frågor, bland annat den om höjt tak i a-kassan.

Organisationens digitala närvaro och opinionsbildande roll har också stärkts de senaste fyra åren – inte minst tack vare de omtalade filmerna om den svenska partsmodellen; Like a Swede och Buisness like a Swede. TCO är också i uppstartsfasen av en facklig tankesmedja, ett arbete där Unionen varit starkt drivande.

– Jag är väldigt glad att ha fått förtroendet att leda TCO i fyra år till. Vi upplever att vi har kraftig medvind och att vårt inflytande ökar. Sverige har världens starkaste tjänstemannarörelse och jag är stolt över att få fortsätta arbetet med att göra oss ännu vassare, kommenterade Eva Nordmark det förnyade förtroendet.

Förutom valet av ordförande valde kongressen också två vice ordförande, Peter Hellberg från Unionen och Britta Lejon från ST, samt en ny styrelse. Öppningsdagen hade även finbesök i form av statsminister Stefan Löfvén, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och SACO:s ordförande Göran Arrius.

Nu väntar nya fokusområden för TCO. Organisationen ska arbeta för en ny jobbagenda för fler och bättre jobb. Bland annat vill se en blocköverskridande skattereform tänkt att gynna utbildning och företagande.

– Individernas och samhällets möjlighet till omställning måste stärkas. Vi vill se stabila trygghetssystem och utökade möjligheter att utbilda sig genom hela yrkeslivet. Dessutom behöver Sverige ett skattesystem som premierar utbildning, ansvarstagande och företagande och som ger tillräckliga skatteintäkter för att finansiera en god framtida välfärd, sade Eva Nordmark. 

TCO-styrelsen

TCO:s styrelsen består av ordförande och 14 ledamöter från förbunden som ingår. Mellan kongresserna är det styrelsen som fattar beslut om organisationen. Här är listan över den nya styrelsen. 

Anton Andersson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket röstade mot aktieutdelning

  Att rösta för aktieutdelning på 3,8 miljarder samtidigt som företaget har krisberedskap och behöver spara är provocerande. Det menar ordföranden i Unionenklubben på Sandvik, som röstade mot förslaget.

 • Läs även...

  Snart lättare att få a-kassa

  Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

 • Läs även...

  TCO kritiskt till obligatorisk a-kassa

  Det är frivilligt att vara med i en a-kassa. Men eftersom många står utan skydd lyfts ibland frågan om a-kassan borde bli obligatorisk och omfatta alla arbetstagare. TCO hör till dem som inte vill se ett obligatorium.

 • Läs även...

  Fler ska få a-kassa

  Regeringen presenterar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket för att dämpa konsekvenser på arbetsmarknaden, bland annat genom att höja taket i a-kassan och sänka kraven på hur länge man ska ha jobbat och ha varit medlem i en a-kassa.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.

 • Läs även...

  Sjukskrivna riskerar att hamna i kläm

  Korta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor. Det föreslår en utredning om socialförsäkringen. En mycket dålig idé anser TCO, som i sitt remissvar menar att det är de sjukskrivna som hamnar i kläm.

 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.