Annons
Annons
 • Är du egenföretagare och medlem i Unionen kan du teckna kollektivavtal åt dig själv. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Få egenföretagare känner till att de kan teckna avtal

Publicerad 4 mars 2019, kl 10:31

Det är vanligare att pensionärer än de som är under 30 driver företag. En orsak är sannolikt bristen på trygga villkor. Men det finns ett ännu ganska okänt sätt att motverka det, genom att teckna kollektivavtal åt sig själv som egenföretagare.

Framför allt i glesbygden är bristen på yngre företagare ett stort problem, menar Småföretagarnas riksförbund. Enligt beräkningar man har gjort är exempelvis 70 procent av mellersta Norrlands företagare över 50 år medan fyra av tio har passerat pensionsåldern.

I och med att så många företagare är äldre, och har svårt att hitta efterträdare, så kommer snart tusentals småföretag tvingas lägga ner, menar förbundet. Som också tror att de yngres minskade intresse för att driva företag under de senaste åren beror på de otrygga villkoren.

– Är du i 30- till 40-årsåldern och har familj, har du kanske inte möjlighet att vara utan lön en period. Du behöver också tryggheten som kommer med en anställning, de förmåner som finns med exempelvis föräldraledighet, semester och sjukersättning, säger Lars Strömberg, förbundssekreterare i Småföretagarnas riksförbund.

Ett sätt att öka tryggheten för den egenföretagare som har ett aktiebolag är att genom att vara medlem i Unionen Egenföretagare kunna teckna kollektivavtal åt sig själv, som anställd i bolaget. Eller hängavtal som det då kallas eftersom man inte är med i ett arbetsgivarförbund.

Då omfattas man exempelvis av en sjukförsäkring och TGL, vilket är ett engångsbelopp som betalas ut till ens anhöriga om man avlider. I och med avtalet får man också dra nytta av kraftigt sänkta pensionsavgifter, vilket betyder mycket för pensionens storlek.

Trots att cirka 4 500 medlemmar i Unionen Egenföretagare har den här möjligheten, i och med att de har ett aktiebolag, så har fortfarande bara runt 250 medlemmar utnyttjat den, konstaterar den marknadsansvarige Andreas Holmbäck.

– Det beror troligtvis på att kännedomen om att man kan teckna hängavtal fortfarande är liten. Men vi hoppas att fler snart ska inse fördelarna med det, säger han.

Läs om fotografen Terri som tecknat avtal

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  Medlemmar i rättegång mot Unionen

  För sju år sedan gick Unionen med på en försämring av avtalet för SAS kabinpersonal. Det orsakade raseri bland många medlemmar och 186 av dem stämde Unionen. I går avslutades rättegången.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.