• Är du egenföretagare och medlem i Unionen kan du teckna kollektivavtal åt dig själv. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Få egenföretagare känner till att de kan teckna avtal

Publicerad 4 mars 2019, kl 10:31

Det är vanligare att pensionärer än de som är under 30 driver företag. En orsak är sannolikt bristen på trygga villkor. Men det finns ett ännu ganska okänt sätt att motverka det, genom att teckna kollektivavtal åt sig själv som egenföretagare.

Framför allt i glesbygden är bristen på yngre företagare ett stort problem, menar Småföretagarnas riksförbund. Enligt beräkningar man har gjort är exempelvis 70 procent av mellersta Norrlands företagare över 50 år medan fyra av tio har passerat pensionsåldern.

I och med att så många företagare är äldre, och har svårt att hitta efterträdare, så kommer snart tusentals småföretag tvingas lägga ner, menar förbundet. Som också tror att de yngres minskade intresse för att driva företag under de senaste åren beror på de otrygga villkoren.

– Är du i 30- till 40-årsåldern och har familj, har du kanske inte möjlighet att vara utan lön en period. Du behöver också tryggheten som kommer med en anställning, de förmåner som finns med exempelvis föräldraledighet, semester och sjukersättning, säger Lars Strömberg, förbundssekreterare i Småföretagarnas riksförbund.

Ett sätt att öka tryggheten för den egenföretagare som har ett aktiebolag är att genom att vara medlem i Unionen Egenföretagare kunna teckna kollektivavtal åt sig själv, som anställd i bolaget. Eller hängavtal som det då kallas eftersom man inte är med i ett arbetsgivarförbund.

Då omfattas man exempelvis av en sjukförsäkring och TGL, vilket är ett engångsbelopp som betalas ut till ens anhöriga om man avlider. I och med avtalet får man också dra nytta av kraftigt sänkta pensionsavgifter, vilket betyder mycket för pensionens storlek.

Trots att cirka 4 500 medlemmar i Unionen Egenföretagare har den här möjligheten, i och med att de har ett aktiebolag, så har fortfarande bara runt 250 medlemmar utnyttjat den, konstaterar den marknadsansvarige Andreas Holmbäck.

– Det beror troligtvis på att kännedomen om att man kan teckna hängavtal fortfarande är liten. Men vi hoppas att fler snart ska inse fördelarna med det, säger han.

Läs om fotografen Terri som tecknat avtal

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-03-22.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Unionens a-kassa: Vi hanterar ärendena bra

  Graden av självständighet avgör om man ses som anställd eller företagare. Unionens a-kassa tycker att fallen med egenanställningar är svårbedömda, men att de behandlas rättssäkert.

 • Läs även...

  Egenföretagare får bättre sjukpenning

  Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
  – Men man behöver även se över om socialförsäkringen fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  ”Kortad arbetstid höjde vår vinst”

  För reklambyrån blev det en rena vinstlotten. För den anställde på konsultbolaget ökade kreativiteten med bättre återhämtning.

 • Läs även...

  Egenanställd kan förlora a-kassa

  Peder Andersson tog alla uppdrag han kunde få, för att slippa a-kassa på heltid. Då stängde Unionens a-kassa av honom – för att han är företagare. Trots att han varken har firma eller f-skattsedel.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.