Annons
Annons

Få frågar om tjänstepensionen

Publicerad 26 september 2019, kl 15:44

Fredag den 27 september firas tjänstepensionens dag för nionde året i rad. En ny undersökning visar dock att endast en av tio pratar om förmånen vid anställningsintervjun.

Tjänstepensionen är en av de viktigaste anställningsförmåner på en arbetsplats. Men trots det är det få arbetsgivare som tar tillfället i akt att prata om den på anställningsintervjun. Även de som går på intervjuer uppger att de sällan tar upp frågan, visar en undersökning från Sifo, på uppdrag av aktörerna bakom tjänstepensionens dag.

Endast tolv procent av de tillfrågade i arbetsför ålder uppger att de pratade tjänstepension vid intervjutillfället. Det var vanligare bland män än kvinnor att ta upp frågan, och bland personer i åldern 30 till 49 år.

Läs mer: Unga riskerar att gå miste om tjänstepension

 

tjänstepension

De flesta som arbetar i Sverige har någon form av tjänstepension utöver den allmänna pensionen. Pengarna till tjänstepensionen betalas in av arbetsgivaren. Har du kollektivavtal på din arbetsplats kan du vara säker på att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension. Kollektivavtal kan vara lokala och bara gälla din arbetsplats eller vara rikstäckande och omfatta en hel bransch. Du kan också ha en annan tjänstepensionslösning via din arbetsgivare.

Det finns fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige. Vilket avtal du tillhör beror på inom vilket område eller bransch du arbetar.

Källa: Pensionsmyndigheten

Lediga jobb
 • Läs även...

  IT fortsatt hett 2025

  Jobbar du som kommunikatör, receptionist eller mäklare? Då kan det vara dags att fundera på att sadla om. Vill du vara säker på jobb om fem år ska du plugga till ingenjör, IT-specialist eller systemutvecklare.

 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Curlingspelare får kollektivavtal

  Topplagen inom svensk curling får bättre villkor. Under veckan tecknade curlingförbundet kollektivavtal med Unionen och Arbetsgivaralliansen.

 • Läs även...

  Många pensionsval för egenföretagare

  Egenföretagare är den grupp i samhället som får allra lägst pension. Ofta på grund av ren okunskap. Vart tredje enmansföretag sparar inte ett öre till sin egen pension.

 • Läs även...

  Unionen: ”Det måste löna sig att jobba"

  Unionen välkomnar höjningen av garantipensionen för dem som har det sämst ekonomiskt. Men höjs inte avsättningen till allmänna pensionen riskerar systemet att förlora legitimitet.

 • Läs även...

  Pensionärer nöjda med livet efter jobbet

  Att gå i pension leder inte till någon kris för flertalet. Det är bara cirka tio procent av alla nyblivna pensionärer som har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet, visar ny forskning från Göteborgs universitet.