Annons
 • Riksdagens pensionsgrupp består bland annat av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), Lars Gustafsson (KD), Solveig Zander (C) och Lars-Arne Staxäng (M). Foto: Jessica Gow/TT

Facken positiva till högre pensionsålder

Publicerad 20 september 2016, kl 15:16

Pension först vid 63 års ålder och rätt att jobba till 69. Det är två av förslagen för att förlänga svenskarnas arbetsliv. Och Unionen är positiv.

Vi lever allt längre. För varje decennium ökar medellivsslängden med drygt ett år. Ett barn som föds i dag väntas bli 84 år. När befolkningen blir äldre innebär det en ökad påfrestning på pensionssystemet. Det innebär i sin tur att vi måste ha ett längre arbetsliv.

Riksdagens pensionsgrupp arbetar med att se över det svenska pensionssystemet. Den leds av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och består av företrädare från alla riksdagspartier utom V och SD. I vintras gav pensionsgruppen förre KD-ledaren Göran Hägglund och förre Metallbasen Göran Johnsson i uppdrag att prata med arbetsmarknadens parter om hur pensionsåldern kan höjas.

Nu har de pratat klart och de flesta fackförbund ställer sig bakom en avsiktsförklaring om höjd pensionsålder från dagens 61 år till 63 år. Den som vill ska också ha rätt att jobba till 69 års ålder.

- För att pensionssystemet och annan välfärd ska fungera krävs fler arbetade timmar. Därför är vi positiva till en förändring av systemet. Men om pensionsåldern ska förändras krävs andra förändringar parallellt, säger Henrik Ehrenberg som är samhällspolitisk chef på Unionen.

Unionen vill bland annat se förändringar av a-kassan, möjlighet till deltidspension och satsningar på kompetensutveckling.

- Vi vill se en höjning av åldersgränsen för studiemedel. Vi arbetar också för ett förstärkningsbidrag på maximalt 60 veckor. Det ska ge den som använt sina CSN-veckor möjlighet att återvända till skolbänken efter en period i yrkeslivet. Om fler ska jobba längre måste man kunna byta yrke eller bransch, säger Henrik Ehrenberg.

Ytterligare förslag för att få fler att arbeta längre handlar om åtgärder för att få tidigare inträde på arbetsmarknaden och förbättrad arbetsmiljö.

- Om människor ska hålla längre måste också arbetsmiljön förbättras. Vi vill bland annat se en satsning på arbetslivsforskningen, den har varit eftersatt länge, säger Henrik Ehrenberg.

För att höja pensionsåldern krävs ett riksdagsbeslut. Om det fattas under den här mandatperioden kan pensionsåldern höjas från år 2020.

- Nu är det upp till regeringen att återkomma med förslag på hur den här förändringen ska genomföras. Unionen och andra fackförbund kommer att bevaka den här frågan för att se till att det blir så bra som möjligt, säger Henrik Ehrenberg.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har också deltagit i samtalen och är som enda organisation negativ till förslaget. Organisationen håller med om att Sverige behöver fler arbetade timmar, men anser inte att lagstiftning om höjd pensionsålder är rätt väg att gå. En sådan lag skulle bland annat leda till högre kostnader för sjukförsäkringen, enligt Svenskt Näringsliv. Organisationen förespråkar i stället frivilliga överenskommelser mellan arbetsgivare och anställda och ökade satsningar på arbetsmiljö.

Snittåldern för privatanställda tjänstemän just nu är 64 år och tio månader, enligt pensionsbolaget Alecta.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Nytt förslag kan påverka tjänstepension

  Om fem år kommer vi ha rätt att jobba till 69 om det blocköverskridande förslaget blir verklighet. Från politiskt håll hyser man inga farhågor att Svenskt Näringslivs nej kommer att äventyra förändringen.

 • Läs även...

  Orättvis lag drabbar fackligt aktiva

  Personer som haft fackliga uppdrag kan förlora ekonomiskt om de blir arbetslösa. Det vet Thomas Ackelid, som inte får full a-kassa. Men nu väntas regeringen föreslå en lagändring.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  Pappaledighet kan bli EU-lag

  Vardera föräldern får rätt till fyra månaders ledighet fram till barnets tolvårsdag. Ledigheten blir obligatorisk och kan inte överlåtas på den andre föräldern. Dessutom ges möjlighet att ta ut sjukdagar för att ta hand om släktingar. Det är några av lagförslagen som kommer att gälla inom hela EU.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.