Fackligt center bevakar papperslösas rättigheter

Publicerad 4 mars 2014, kl 12:00

Förra året tog Fackligt center för papperslösa emot 34 besök och 130 telefonsamtal. Unionen bemannar centret två gånger per termin.
- Det är viktigt att stödja av solidariska skäl. Och för att visa att man inte får bete sig hur som helst på arbetsmarknaden, säger Karin Skånberg, regionchef i Stockholm.

För sex år sedan tog LO-kongressen beslut om att inrätta ett fackligt center för papperslösa i Stockholm, FCFP. Syftet var att hindra att papperslösa och asylsökande att  utnyttjas på arbetsmarknaden och ge stöd och hjälp till dem som råkat illa ut.

Arbetet startades sedan som ett samarbete mellan fackliga organisationer inom LO, TCO och SACO. Unionen är med och bemannar centret ett antal gånger per termin och sitter också med i FCFP:s styrelse. Förra året tog man sammanlagt  emot 34 besök och 130 telefonsamtal.

- De allra flesta handlar om att man inte fått ut någon lön. Många får korta jobberbjudanden på några veckor eller en månad, men när de sedan begär att få betalt blir de nekade.

I Sverige är det olagligt för arbetsgivare att anställa personer utan uppehållstillstånd. Det betyder dock inte att den som arbetar utan tillstånd saknar rättigheter. Arbetsmarknadens regler ska alltid följas, oavsett om man är papperslös eller inte.
Av dem som besökt eller ringt centret för papperslösa tillhör de flesta LO-kollektivet.

- Många som kommer jobbar inom städ, fastighet eller transport-branschen. De är inte organiserade och då ställer vi upp med rådgivning. Och i de fall där man behöver gå vidare med förhandlingar så hjälper det fackförbund som berörs till med det också, säger Karin Skånberg.

Styrelsen för FCFP har jobbat fram en handbok för ombudsmän och förtroendevalda som kommer att bli klar under våren 2014.

Fakta

I dag uppskattas antalet papperslösa i Sverige till mellan 30 000 och 50 000.
Centret för papperslösa finns på Runö Folkhögskola, i Stockholm. Öppettiderna är 16.00 till 19.00 och telefontiden mellan 08.00 och 20.00.
Telefonnummer: 020 1601006

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  De förlorade strid mot storbankerna

  Utvecklingsföretaget Accumulate ville ha betalt för sin uppfinning Bank-id och stämde storbankerna på sammanlagt sex miljarder kronor i förlorade intäkter. Men när domstolen nu sagt sitt har resultatet blivit 13 miljoner i nota för rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.