Annons
 • Regeringen har lagt fram ett lagförslag om att även förtroendeuppdrag ska ge a-kassa. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Fackligt uppdrag ska ge a-kassa

Publicerad 24 november 2017, kl 13:43

Som Kollega tidigare har berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan medföra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

En förtroendevald som redan har förlorat mycket pengar på det nuvarande regelsystemet är Thomas Ackelid, som Kollega berättade om tidigare i höstas.

Läs mer: Orättvis lag drabbar fackligt aktiva

Thomas, som länge har varit fackligt och politiskt aktiv vid sidan av sin anställning, la under förra året ner fyra timmar i veckan på sina förtroendeuppdrag.

När han blev arbetslös i våras kände han sig trygg med att han skulle få ut 80 procent av sin lön från a-kassan och Unionens inkomstförsäkring i 150 dagar.

Men ersättningen blev lägre eftersom a-kassan, i de flesta fall, inte räknar med den ersättning som förtroendevalda får av exempelvis sitt fackförbund när de utför sina uppdrag. Och när a-kasseersättning blir lägre blir ersättningen från inkomstförsäkringen också det. För Thomas del har det inneburit att han tappar runt 2 000 kronor netto i månaden.

Efter att ha fått besked om den lägre ersättningen har Thomas överklagat beslutet till förvaltningsrätten och är också beredd att gå vidare till kammarrätten. För honom handlar det här i första hand om den demokratiska aspekten av det nuvarande systemet.

– Visst svider det ekonomiskt. Men reglerna innebär ju att man förlorar pengar om man har varit förtroendevald innan man blir arbetslös. Om det blir allmänt känt så blir det naturligtvis också svårare att få folk att engagera sig fackligt och politiskt.

Det är en åsikt som också har framhållits av Unionen som, tillsammans med andra fackförbund, länge har försökt få till en stånd en ändring av lagen så att förtroendevalda inte ska drabbas på det här viset.

– Vi kan inte ha ett system som gör att man förlorar ekonomiskt på att engagera sig i det som är bra för Sverige, har Marina Åman, Unionens andre vice ordförande, tidigare sagt.

Och i dag blev det alltså klart att regeringen nu lägger fram ett förslag som innebär att den tid som ägnas åt fackliga uppdrag ska ligga till grund för a-kassan. Det gäller för övrigt alla förtroendeuppdrag där man enligt lagen har rätt att vara ledig från jobbet, exempelvis även vid politiska uppdrag.

Enligt förslaget ska lagändringarna träda i kraft den 2 juli 2018.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Erfarenhet bör räknas som studier

  Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
  Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.