Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Eva Nordmark leder TCO vidare

Eva Nordmark fortsätter att styra TCO-rodret, det står klart efter ett kongressbeslut igår. En ny jobbagenda för fler och bättre jobb blir nu paraplyorganisationens nya giv.
Anton Andersson Publicerad 5 maj 2015, kl 11:51
Eva Nordmark.
Eva Nordmark fick i går förnyat förtroende att leda TCO fram till nästa kongress, om fyra år. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

– Kan kongressen välja Eva Nordmark som ordförande? JAAAA!

Så lät det under öppningsdagen av TCOs 25:e ordinarie kongress utanför Stockholm igår.

Beskedet att Eva Nordmark blir omvald kommer dock knappast som en överraskning. Sedan förra kongressen har paraplyorganisationen vuxit med 125 000 medlemmar (varav de flesta genom Unionen). Samtidigt har man fått genomslag i flera av sina viktigaste politiska frågor, bland annat den om höjt tak i a-kassan.

Organisationens digitala närvaro och opinionsbildande roll har också stärkts de senaste fyra åren – inte minst tack vare de omtalade filmerna om den svenska partsmodellen; Like a Swede och Buisness like a Swede. TCO är också i uppstartsfasen av en facklig tankesmedja, ett arbete där Unionen varit starkt drivande.

– Jag är väldigt glad att ha fått förtroendet att leda TCO i fyra år till. Vi upplever att vi har kraftig medvind och att vårt inflytande ökar. Sverige har världens starkaste tjänstemannarörelse och jag är stolt över att få fortsätta arbetet med att göra oss ännu vassare, kommenterade Eva Nordmark det förnyade förtroendet.

Förutom valet av ordförande valde kongressen också två vice ordförande, Peter Hellberg från Unionen och Britta Lejon från ST, samt en ny styrelse. Öppningsdagen hade även finbesök i form av statsminister Stefan Löfvén, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och SACO:s ordförande Göran Arrius.

Nu väntar nya fokusområden för TCO. Organisationen ska arbeta för en ny jobbagenda för fler och bättre jobb. Bland annat vill se en blocköverskridande skattereform tänkt att gynna utbildning och företagande.

– Individernas och samhällets möjlighet till omställning måste stärkas. Vi vill se stabila trygghetssystem och utökade möjligheter att utbilda sig genom hela yrkeslivet. Dessutom behöver Sverige ett skattesystem som premierar utbildning, ansvarstagande och företagande och som ger tillräckliga skatteintäkter för att finansiera en god framtida välfärd, sade Eva Nordmark. 

TCO-styrelsen

TCO:s styrelsen består av ordförande och 14 ledamöter från förbunden som ingår. Mellan kongresserna är det styrelsen som fattar beslut om organisationen. Här är listan över den nya styrelsen. 

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)