Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Familjeskydd - behövs det?

Vem ska få dina pensionspengar om du dör i förtid? En exmake, en ny sambo eller barnen? Se till att du registrerat rätt personer - eller avstå helt från familjeskydd.
Dag Bremberg Publicerad 16 januari 2014, kl 13:06
TT
Vem får din pension när du dör? TT

När man börjar jobba hos en arbetsgivare med kollektivavtal och blir berättigad till tjänstepensionen ITP får man göra flera val. Ett av de svåraste besluten är om man vill ge efterlevande extra trygghet, ifall man själv skulle avlida tidigt.

Kommer du ihåg hur du valde? Har dina familjeförhållanden ändrats sedan dess?

Har du gift dig, skilt dig, fått ny sambo? Har barnen vuxit upp och har egna inkomster? Om det skett förändringar är det viktigt att du ser till att rätt personer är registrerade som förmånstagare. Enklast är att på www.collectum.se ladda ner en blankett för "särskilt förmånstagarförordnande".

Dessutom bör du fundera på om det verkligen behövs familjeskydd nu - med tanke på att kostnaden dras från din egen pension.

Om man är "familjeförsörjare" är det frestande att kryssa i ITP-valets alternativ för familjeskydd och återbetalningsskydd. Det gör de flesta utan att vara medvetna om att de redan har andra skydd och försäkringar.

Om en löntagare dör så får de efterlevande ersättning från staten. Det är omställningspension (i princip 55 procent av beräknad pension) till maka, make, sambo eller partner i ett år och barnpension (25-35 procent per barn) tills barnen gått ut gymnasiet.

Dessutom har privatanställda tjänstemän som omfattas av kollektivavtal automatiskt försäkringen som kallas TGL. Det innebär att 256 800 kronor betalas ut till efterlevande make plus tillägg för eventuella barn.

En studie av Riksförsäkringsverket visar att utbetalningarna från staten och avtalsförsäkringen tillsammans kan ge barnfamiljer en högre inkomst per familjemedlem efter att en av de vuxna dött. Pensionsforskaren Ann-Charlotte Ståhlbergs kommentar:

- Det är tveksamt om det behövs ett ytterligare skydd utöver det som redan finns i det offentliga systemet och i avtalssystemen.

- Om du är över 33 år och har tjänstepensionen ITP2 samt tjänar över 32 028 kronor i månaden har du dessutom en obligatorisk familjepension. Du kanske också har andra skydd, som en livförsäkring?

Så då är frågan om du verkligen vill avstå en del av din egen ITP för att ha familjeskydd eller återbetalningsskydd. Om du har små barn och en maka/make/sambo med låg inkomst i kombination med stora lån så är nog svaret för de flesta ja.

Om du är ensamstående eller har en partner med bra inkomst kanske du behöver pensionspengarna bättre själv och svarar nej.

Publicerades i tidningen Kollega #7 2012.

Så här ändrar du

Vänd dig till Collectum om du vill ta bort återbetalningsskyddet eller familjeskyddet eller om du vill ändra förmånstagarförordnandet.

Obs! Om du har en sambo får hon/han inte TGL-pengar efter dig - om du inte fyller i blanketten om särskilt förmånstagarförordnande för TGL, som också finns på Collectums hemsida.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.