Annons
Annons
 • Ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) under en pressträff om nya budgetåtgärder för arbetsmarknaden. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fler ska få mer i a-kassa

Publicerad 30 mars 2020, kl 16:40 Uppdaterad 30 mars 2020, kl 17:00

Regeringen presenterar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket för att dämpa konsekvenser på arbetsmarknaden, bland annat genom att höja taket i a-kassan och sänka kraven på hur länge man ska ha jobbat och ha varit medlem i en a-kassa.

Regeringen ska inom en snar framtid överlämna förslag om en extra ändringsbudget – ett förslag som bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

I förslaget ingår bland annat att tillfälligt sänka kraven både på hur mycket man måste ha jobbat innan man kan få a-kassa och på hur länge man ska ha varit medlem i någon a-kassa.

Dessutom föreslår partierna i ett pressmeddelande att de obligatoriska karensdagarna slopas, om än tillfälligt, att taket höjs liksom grundbeloppet samt att a-kassorna får mer pengar för att handlägga alla de ansökningar som man befarar kommer i kölvattnet av varslen.

Läs mer: Rekordmånga går med i Unionens a-kassa

Arbetsförmedlingen ska också få mer pengar och olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som till exempel starta-egetbidrag förlängs. Förslaget innebär också en mängd satsningar på utbildning – bland annat ökad möjlighet till yrkesutbildning.

TCO gjorde snabbt tummen upp för krispaketet - i synnerhet att fler ska få mer i a-kassa. Men också satsningarna på utbildning välkomnades av centralorganisationen TCO:s ordförande Therese Svanström.

– Redan innan coronapandemin var stora grupper i samhället i behov av vidareutbildning för att klara av att hänga med i utvecklingen. Det behovet kommer sannolikt bli större utifrån dagens situation, säger hon i ett pressmeddelande.

Förändringar i a-kassan

 • Både grundbeloppet och taket i a-kassan höjs, från 910 kronor till 1 200 kronor de första 100 dagarna, vilket gör att fler kommer att nå upp till en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen.
 • De sex karensdagarna tas tillfälligt bort så att det blir lättare att kvalificera sig för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.
 • Kraven för hur länge man ska ha varit medlem i en a-kassa för att kunna få ersättning sänks från tolv till tre månader.
 • Arbetsvillkoret, hur många timmar man minst ska ha arbetat per månad, sänks från 80 till 60 timmar.
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fortsatt distansjobb kan öka flyttviljan

  Tre av fyra yrkesverksamma hoppas på en förändrad arbetssituation efter coronapandemin. Högst i kurs står att få större möjlighet att jobba hemifrån. Samtidigt är fyra av tio kontorsanställda beredda att flytta vid fortsatt distansarbete.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  TCO kritiskt till obligatorisk a-kassa

  Det är frivilligt att vara med i en a-kassa. Men eftersom många står utan skydd lyfts ibland frågan om a-kassan borde bli obligatorisk och omfatta alla arbetstagare. TCO hör till dem som inte vill se ett obligatorium.