Annons
Annons
 • Under måndagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens och samarbetspartiernas förslag om att förlänga korttidspermitteringarna. Foto: Lisa Arfwidson / SvD / TT, Anders Wiklund / TT

Förlängd permittering ska hjälpa företag genom krisen

Publicerad 9 november 2020, kl 16:20

Nu kan Unionenklubben på Tallink Silja andas ut. Under måndagen kom beskedet att regeringen föreslår ytterligare krisåtgärder för företagen, bland annat att möjligheten till korttidsarbete förlängs i sju månader.

Korttidsarbete eller korttidspermittering beviljas i dag i max nio månader. Eftersom rederiföretaget Tallink Silja var tidigt ute och sökte stöd enligt korttidsavtalet, höll tiden på att rinna ut för rederiet. I slutet på oktober varslades 500 ombordanställda om uppsägning och Unionenklubben på Tallink  Silja krävde besked om förlängt korttidsarbete.

Läs mer: Facket på Tallink Silja hoppas på besked

I dag, måndag, kom beskedet klubben efterfrågat: Regeringen och samarbetspartierna tänker föreslå att tidsgränsen på nio månader tas bort tillfälligt fram till 30 juni nästa år. Det innebär att korttidspermitteringarna i praktiken kommer att förlängas i sju månader .

– Toppen! Det var ett glädjande besked i grevens tid. Nu törs vi börja tro på framtiden igen, säger Jesper Sandström, klubbordförande i Unionenklubben på Tallink Silja.

– Vi har levt under hotet om varsel, men förhoppningsvis försvinner det nu. Den 1 april 2021 har vi planerat att sätta igång fartygen igen, så nu kan vi i klubben sova gott igen.

Läs mer: Så funkar permittering och korttidsavtal

Under december och nästa års tre första månader föreslås subventioneringsgraden för korttidspermitteringar vara på samma nivå som nu, det vill säga 75 procent. Men under april, maj och juni blir subventioneringsgraden 50 procent, skriver regeringen i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Anställda kan få ta större kostnad vid permittering

Även omställningsstödet, som kan sökas av företag som tappat minst hälften av omsättningen jämfört med 2019, förlängs. Stödet - som mest 30 miljoner per företag - ska enligt regeringsförslaget, också gå att sökas för augusti, september och oktober 2020.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Lokal besvikelse över utebliven löneökning

  Bra lönenivå men synd att årets lönehöjning försvann. Kollega har pratat med klubbarna på Scania och Tallink Silja som har förståelse för att årets avtalsförhandling var ovanligt tuff, men som är besvikna över att det inte blev någon retroaktiv lön.

 • Läs även...

  Företag får stöd för kompetensutveckling

  Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete ska också få ersättning för att kompetensutveckla anställda under arbetsbefriad tid. Det föreslår regeringen i sin höstbudget. Bra men för sent, anser Unionen.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.