Annons
 • Heterosexuella skiljer sig oftare om de har många kollegor av motsatt kön. Foto: Colourbox

Här är jobben där man skiljer sig mest

Publicerad 20 december 2018, kl 13:18

Hoppas du att ditt äktenskap ska hålla? Då kan det vara klokt att tänka på yrkesvalet, både vad gäller dig och din partner. Minst risk för skilsmässa löper farmaceuter, jordbrukare och bibliotekarier medan risken är störst bland anställda inom hotell och restaurang liksom i bemanningsbranschen.

Tidigare forskning har visat att risken för skilsmässor ökar med 70 procent på arbetsplatser där en stor majoritet är av motsatt kön, jämfört med ”enkönade” arbetsplatser. I en nu aktuell undersökning har Caroline Uggla och Gunnar Andersson vid Stockholms universitet undersökt hur vanligt det är att äktenskap går i kras beroende på yrke och bransch.

En möjlig förklaring till att risken för skilsmässor är störst i hotell- och restaurangbranschen liksom i bemanningsbranschen är att det på dessa arbetsplatser ofta jobbar många av motsatt kön. Att man i dessa branscher även ofta ges möjlighet att träffa många andra människor ökar också sannolikheten att träffa en ny partner, påpekar forskarna.

Läs mer: Kvinnor med toppjobb riskerar skilsmässa

Men att man väljer att bryta upp beror också på andra faktorer, som kön och utbildning. Exempelvis visar studien att medan skilsmässorisken bland högutbildade kvinnor ungefär var densamma, oavsett om de arbetade på en mansdominerad arbetsplats eller inte, så fördubblades risken för skilsmässa bland högutbildade män med fler kvinnliga medarbetare än manliga.

Underlaget för studien är danska register med uppgifter om alla danskar födda efter 1945, som gift sig med någon av motsatt kön och yrkesarbetat någon gång mellan 1981 och 2002.

– Jag skulle bli förvånad om det såg väldigt annorlunda ut i Sverige, givet att Sverige och Danmark är lika på många sätt, säger Caroline Uggla vid Stockholms universitet en av forskarna bakom studien, till DN.

Läs mer om studien här: ”Higher divorce risk when mates are plentiful?”

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Barn drabbas inte när föräldrar förlorar jobb

  När en arbetsplats läggs ner leder det inte bara till ökad risk för arbetslöshet bland dem som blir av med jobbet. De drabbas även av lägre inkomst, fler skilsmässor och sämre hälsa än andra. Men det drabbar inte deras barn. Det visar en ny rapport från IFAU.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.