Annons
Annons
  • Semestertiderna närmar sig med stormsteg - snart är det dags för sol och bad. Foto: Johan Nilsson / TT

Har du koll på semestern?

Publicerad 20 april 2016, kl 10:22

Trots att vårvärmen snarast kryper fram i snigelfart närmar sig sommaren med stormsteg och med den en efterlängtad semester. Men när och hur länge har du rätt att vara ledig? Och vad gör du om du blir sjuk när det äntligen är dags för semester? Kollega guidar dig till sommarvilan.

Tänker du ta semester i sommar är det hög tid att begära ledigt. Din arbetsgivare ska ha gett besked om semestern två månader innan du planerar att logga ut och slänga dig i hängmattan.

Semesterlagen ger dig rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti. Vissa kollektivavtal berättigar dig till ännu fler veckor, medan vissa i stället begränsar semesterrätten till tre veckors sammanhängande ledighet.

Semesterlagen kan vara ganska snårig och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Här är tio vanliga missförstånd.

Läs mer: Tio myter om din semester

Vad gör du om du blir sjuk under din välbehövliga ledighet? Eller om barnen blir sjuka? Försäkringskassan ger sina bästa tips!

Läs mer: Sjuk på semestern – så gör du!

Även om du har beviljats ledighet och redan inlett din semester har chefen faktiskt rätt att avbryta din ferie. Men det måste finnas mycket starka skäl, annars kan du få skadestånd.

Läs mer: Chefen har rätt att avbryta din semester

Oavsett hur du tillbringar sommarsemestern – glöm inta att koppla av och koppla bort jobbet! Många tjänstemän i privat sektor är tillgängliga för arbete trots att de är lediga. Kanske är det dags att ta fram en tillgänglighetspolicy på er arbetsplats?

Läs mer: Svårt att släppa jobbet på semestern

Lediga jobb
  • Läs även...

    Ny funktion ska minska sjukskrivningar

    Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.