• Semestertiderna närmar sig med stormsteg - snart är det dags för sol och bad. Foto: Johan Nilsson / TT

Har du koll på semestern?

Publicerad 20 april 2016, kl 10:22

Trots att vårvärmen snarast kryper fram i snigelfart närmar sig sommaren med stormsteg och med den en efterlängtad semester. Men när och hur länge har du rätt att vara ledig? Och vad gör du om du blir sjuk när det äntligen är dags för semester? Kollega guidar dig till sommarvilan.

Tänker du ta semester i sommar är det hög tid att begära ledigt. Din arbetsgivare ska ha gett besked om semestern två månader innan du planerar att logga ut och slänga dig i hängmattan.

Semesterlagen ger dig rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti. Vissa kollektivavtal berättigar dig till ännu fler veckor, medan vissa i stället begränsar semesterrätten till tre veckors sammanhängande ledighet.

Semesterlagen kan vara ganska snårig och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Här är tio vanliga missförstånd.

Läs mer: Tio myter om din semester

Vad gör du om du blir sjuk under din välbehövliga ledighet? Eller om barnen blir sjuka? Försäkringskassan ger sina bästa tips!

Läs mer: Sjuk på semestern – så gör du!

Även om du har beviljats ledighet och redan inlett din semester har chefen faktiskt rätt att avbryta din ferie. Men det måste finnas mycket starka skäl, annars kan du få skadestånd.

Läs mer: Chefen har rätt att avbryta din semester

Oavsett hur du tillbringar sommarsemestern – glöm inta att koppla av och koppla bort jobbet! Många tjänstemän i privat sektor är tillgängliga för arbete trots att de är lediga. Kanske är det dags att ta fram en tillgänglighetspolicy på er arbetsplats?

Läs mer: Svårt att släppa jobbet på semestern

Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Sjuk av jobbtristess fick skadestånd

  Frédéric Desnard fick allt mindre att göra på jobbet. Det ledde till att han så småningom blev sjuk och fick diagnosen bore out. Nu har hans arbetsgivare dömts att betala skadestånd för trakasserier.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Chefer jobbar övertid utan ersättning

  Chefer arbetar mer övertid än andra grupper på arbetsmarknaden. Nästan var femte chef gör det dessutom utan att få kompensation, enligt nya siffror från SCB.

 • Läs även...

  Permitterade tvingas jobba heltid

  Arbeta heltid, annars blir du uppsagd. Det beskedet har flera permitterade Unionenmedlemmar fått av sina arbetsgivare. Nu rustar Tillväxtverket för att stoppa företag som utnyttjar systemet med statligt korttidsstöd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.