Annons
Annons

Högutbildade har längst yrkesliv

Publicerad 7 februari 2014, kl 10:57

Vill du kunna jobba länge – välj ett konstnärligt yrke eller bli akademiker. Konsthantverkare hamnar i topp bland yrken där det är vanligast att jobba efter 65. I botten hamnar fysiskt tunga jobb.

Cirka 106 000 personer är fortfarande anställda trots att de fyllt 65 år, skriver tidningen Du&jobbet som med hjälp av uppgifter från SCB presenterar en lista med yrken med störst andel 65-74-åringar.

Det visar sig att allra störst chans att få ett långt yrkesliv har konsthantverkarna där 17,3 procent av samtliga har fyllt 65 år, liksom växtodlare och djuruppfödare (15,6 procent).

I övrigt är det framför allt de högutbildade, som fortsätter att jobba, konstaterar Du&jobbet. Bland yrken som toppar listan finns chefer i intresseorganisationer (10,4 procent), präster (10,3 procent), direktörer (7,3 procent) , politiker (7,2 procent) och läkare (7 procent).

Allra svårast att fortsätta jobba efter 65 är det för dem med tunga arbeten. Längs ned på listan hittar man bland annat arbeten som industrirobotoperatörer (0,4 procent), processoperatörer (0,9 procent) liksom köks- och restaurangbiträden (0,9 procent).

En del typiska yrken bland Unionens medlemskår återfinns mot mitten av listan. Exempelvis administratörer i intresseorganisationer (5,2 procent), jurister (4,8 procent), kontorssekreterare (3,9) procent och ingenjörer 3,2 procent.

Snittet för samtliga yrken ligger på 2,5 procent.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Kabinchef på SAS döms för flygfylla

  En kvinna som var kabinchef under en SAS-flygresa mellan Hongkong och Stockholm har dömts för flygfylleri. Trots att hon hade ansvar för säkerheten ombord anser hovrätten att kvinnan inte ska dömas till fängelse.

 • Läs även...

  Så säger du nej till att vara referens

  Hjälp! Din trevliga men inkompetenta kollega vill ha dig som referens till ett jobb som du inte alls tror att han skulle klara. Här är tre sätt att klara situationen utan att såra kollegan.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Unga går ofta miste om tjänstepension

  Många unga känner inte till hur pensionssystemet fungerar. Det gör att de skjuter upp inträdet på arbetsmarknaden, och riskerar att gå miste om viktiga pensionspengar.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.