Annons
Annons
  • Julhelg för Gina Azaric är inte i december. Den 7 januari tar hon ledigt för att fira juldagen, enligt de ortodoxa kristna traditionerna, som använder den julianska kalendern. Foto: Magnus Liam Karlsson

Hon får välja egen röd dag

Publicerad 4 december 2014, kl 09:18

På 3 finns numera möjlighet att välja röda dagar utifrån sin egen kultur. Gina Azaric har valt att ta ledigt under de ortodoxa kristnas jul. Den infaller två veckor efter att de flesta kollegor tittar på Kalle Ankas julafton – medan hon jobbar.

Ginas familj kommer från Bosnien och har alltid firat jul enligt den julianska kalendern. Den protestantiska högtiden i slutet av december har de aldrig brytt sig om.

– Det är inte vår tradition. Vi firar på samma sätt men alltid två veckor senare.
Tidigare år har Gina ändå varit ledig på de röda dagarna och sedan fått ta ut ett par semesterdagar för det egna julfirandet. Nu byter hon rakt av.

– Folk kan tänka: ”Herregud, ska du jobba på julen?” Men de dagarna har ingen laddning alls för mig.

Hon kommer inte att vara helt ensam i det stora kontorshuset på Kungsholmen i Stockholm. En grupp som jobbar med kundservice måste sitta beredd när de som fått mobiler i julklapp börjar höra av sig.

– Alla har väl inte arbetsuppgifter som passar att utföra på juldagarna, men mitt jobb handlar mycket om planering och strategier. Det kan göras när och var som helst.
Gina, som är marknadschef, skulle i princip kunna jobba hemma, men hon räknar med att vara på kontoret.

– Det blir lugnt här, vilket är bra för tankearbete.

Gina har varit på 3 sedan företaget startades 2001, och hon säger att öppningen för att byta helgdagar går helt i linje med företagets värderingar om mångfald. Medarbetarna har bakgrund från minst 30 olika länder.

–Det handlar inte så mycket om religioner som att bejaka mångfalden och ha en öppen inställ­ning. Det borde vara en självklarhet att få välja sina lediga dagar och jag hoppas att många företag följer efter. 

"Alla ska kunna utöva sin kultur"

Möjligheten för anställda på 3 att byta ut traditionella svenska högtider mot valfria helgdagar har än så länge inte utnyttjats av särskilt många.  Personaldirektören Mattias Segelmark är dock övertygad om att det bara är en tidsfråga.

– När vi lanserade det här blev det en otroligt positiv respons. Men på hösten har vi inte så många helgdagar. Nu är snacket i alla fall i gång i organisationen, den mentala processen har påbörjats.

På 3 kan de 1 600 anställda byta ut 14 helgdagar, däri­bland jul, påsk och Sveriges nationaldag, mot valfri religiös eller kulturell högtid. Den som vill skippa sillen och nubben till midsommar kan i stället ta ledigt för att fira eid al-fitr i slutet av den muslimska fastemånaden ramadan, judiska chanukka eller någon annan helg.

– Syftet är att man ska kunna utöva sin kultur som inte är den svenska kulturen, vi har ett öppet sinne och är väldigt tillmötesgående, säger Mattias Segelmark.

– Vi har många kollegor som kommer från andra kulturer och vi vill ha fler. Det här är bra både för vår befintliga personal och när vi rekryterar.

Mattias Segelmark kan inte komma på en enda negativ sak med nyordningen. Skulle alla 1 600 anställda i Sverige begära att få jobba exempelvis på julafton, ja då skulle man se till att ordna det.

Blir det inte ett väldigt pusslande för att få allting att fungera?
– Det pusslandet gör vi gärna i så fall. Men det finns inte något systemstöd för det här ännu, så HR-avdelningen är tvungen att göra det manuellt. Där har vi en utmaning.
Flera andra arbetsgivare har kontaktat 3 för att få veta mer. Sedan tidigare finns liknande möjligheter på Apoteket AB liksom på de teknik- och designföretag som tillhör arbetsgivarorganisationen Almega. Gunnar Järsjö, förhandlare på Almega, tror att avtalet har framtiden för sig.

– Jag kan väl tycka att det är konstigt när kollektiv­avtal pekar ut kristna högtider som obekväma att arbeta på. Och detta 2014, i ett samhälle där vi har så många olika religioner. 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb