Annons
Annons
 • Så mycket skulle Anton, Lotta, Jorge och Pirjo hinna tjäna in på flexpension innan de är 65 år, enligt Unionens beräkningar. Foto: Jens Magnusson, illustration

Hur mycket pengar blir det med flexpension?

Publicerad 14 september 2015, kl 15:42

Med arbetsgivarnas extra avsättningar för flexpension förväntas tjänstepensionerna bli högre. Hur mycket beror på din ålder och månadslön. Men hur mycket pengar handlar det om?

Den som kommer in i systemet med flexpension som ung och har många kvar i arbetslivet bör hinna samla ihop ett ordentligt påslag tills han eller hon avslutar sitt arbetsliv, i 65-årsåldern. Men för den som i dag redan har passerat 50 handlar det om betydligt mindre pengar. 

Titta på Anton, Lotta, Jorge och Pirjo som räkneexempel, hur mycket de skulle tjäna in genom arbetsgivarens extra tjänstepensionsavsättningar, om de går i pension när de fyllt 65 år, enligt Unionens beräkningar.

Anton är 25 år och har en månadslön på 24 000 kronor. Med 40 år kvar till pensionen hinner han tjäna in 1,3 miljoner extra, om han slutar jobba vid 65. 

Lotta är 35 år och har en månadslön på 32 000 kronor. Hon hinner tjäna in 750 000 kronor extra fram till pensionen om hon slutar vid 65. 

Jorge är 45 år. Han tjänar 32 000 kronor i månaden precis som Lotta men har bara 20 år kvar tills han är 65. På de åren hinner han tjäna in 300 000 kronor extra med flexpension. 

Pirjo är 55 år och har bara tio år kvar innan hon tänkt gå i pension. Med hennes lön på 40 000 kronor i månaden hinner hon få ihop 110 000 kronor extra till pensionen, utöver den allmänna pensionen, den ordinarie tjänstepensionen och eventuellt privat pensionssparande. 

 

Läs mer: 
Så funkar flexpensionen

Flexpension i landet Annorlunda

Hon nappade på deltidspension

Duellen: Flexpension för och emot

 

 

Så är det beräknat

 • Ingen hänsyn har tagits till inflation
 • Avsättningen till flexpensionen ökar successivt från 0,5 till 2 procent 2022.
 • De nominella löneökningarna beräknas under ett arbetsliv vara i genomsnitt 3 procent/år med högre löneökningar tidigt i karriären och lägre senare i arbetslivet. 
 • Den årliga avkastningen på kapitalet antas vara 6,35 procent. 
 • Avigften till Collectum antas vara 1 procent av premien i enlighet med gällande regelverk i ITP. 
 • Avkastningsskatten beräknas till 0,6 procent i enlighet med Pensionsmyndighetens pensionsstandard.
 • Förvaltningsavgiften är satt till 0,13 procent vilket motsvarar Alectas avgift för ickevalsalternativet i ITP.
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Rekordbonus på Scania

  Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

  Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Medlemmar i rättegång mot Unionen

  För sju år sedan gick Unionen med på en försämring av avtalet för SAS kabinpersonal. Det orsakade raseri bland många medlemmar och 186 av dem stämde Unionen. I går avslutades rättegången.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.