Annons
 • Så mycket skulle Anton, Lotta, Jorge och Pirjo hinna tjäna in på flexpension innan de är 65 år, enligt Unionens beräkningar. Foto: Jens Magnusson, illustration

Hur mycket pengar blir det med flexpension?

Publicerad 14 september 2015, kl 15:42

Med arbetsgivarnas extra avsättningar för flexpension förväntas tjänstepensionerna bli högre. Hur mycket beror på din ålder och månadslön. Men hur mycket pengar handlar det om?

Den som kommer in i systemet med flexpension som ung och har många kvar i arbetslivet bör hinna samla ihop ett ordentligt påslag tills han eller hon avslutar sitt arbetsliv, i 65-årsåldern. Men för den som i dag redan har passerat 50 handlar det om betydligt mindre pengar. 

Titta på Anton, Lotta, Jorge och Pirjo som räkneexempel, hur mycket de skulle tjäna in genom arbetsgivarens extra tjänstepensionsavsättningar, om de går i pension när de fyllt 65 år, enligt Unionens beräkningar.

Anton är 25 år och har en månadslön på 24 000 kronor. Med 40 år kvar till pensionen hinner han tjäna in 1,3 miljoner extra, om han slutar jobba vid 65. 

Lotta är 35 år och har en månadslön på 32 000 kronor. Hon hinner tjäna in 750 000 kronor extra fram till pensionen om hon slutar vid 65. 

Jorge är 45 år. Han tjänar 32 000 kronor i månaden precis som Lotta men har bara 20 år kvar tills han är 65. På de åren hinner han tjäna in 300 000 kronor extra med flexpension. 

Pirjo är 55 år och har bara tio år kvar innan hon tänkt gå i pension. Med hennes lön på 40 000 kronor i månaden hinner hon få ihop 110 000 kronor extra till pensionen, utöver den allmänna pensionen, den ordinarie tjänstepensionen och eventuellt privat pensionssparande. 

 

Läs mer: 
Så funkar flexpensionen

Flexpension i landet Annorlunda

Hon nappade på deltidspension

Duellen: Flexpension för och emot

 

 

Så är det beräknat

 • Ingen hänsyn har tagits till inflation
 • Avsättningen till flexpensionen ökar successivt från 0,5 till 2 procent 2022.
 • De nominella löneökningarna beräknas under ett arbetsliv vara i genomsnitt 3 procent/år med högre löneökningar tidigt i karriären och lägre senare i arbetslivet. 
 • Den årliga avkastningen på kapitalet antas vara 6,35 procent. 
 • Avigften till Collectum antas vara 1 procent av premien i enlighet med gällande regelverk i ITP. 
 • Avkastningsskatten beräknas till 0,6 procent i enlighet med Pensionsmyndighetens pensionsstandard.
 • Förvaltningsavgiften är satt till 0,13 procent vilket motsvarar Alectas avgift för ickevalsalternativet i ITP.
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Rekordbonus på Scania

  Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Medlemmar i rättegång mot Unionen

  För sju år sedan gick Unionen med på en försämring av avtalet för SAS kabinpersonal. Det orsakade raseri bland många medlemmar och 186 av dem stämde Unionen. I går avslutades rättegången.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.