Annons
Annons
 • Så mycket skulle Anton, Lotta, Jorge och Pirjo hinna tjäna in på flexpension innan de är 65 år, enligt Unionens beräkningar. Foto: Jens Magnusson, illustration

Hur mycket pengar blir det med flexpension?

Publicerad 14 september 2015, kl 15:42

Med arbetsgivarnas extra avsättningar för flexpension förväntas tjänstepensionerna bli högre. Hur mycket beror på din ålder och månadslön. Men hur mycket pengar handlar det om?

Den som kommer in i systemet med flexpension som ung och har många kvar i arbetslivet bör hinna samla ihop ett ordentligt påslag tills han eller hon avslutar sitt arbetsliv, i 65-årsåldern. Men för den som i dag redan har passerat 50 handlar det om betydligt mindre pengar. 

Titta på Anton, Lotta, Jorge och Pirjo som räkneexempel, hur mycket de skulle tjäna in genom arbetsgivarens extra tjänstepensionsavsättningar, om de går i pension när de fyllt 65 år, enligt Unionens beräkningar.

Anton är 25 år och har en månadslön på 24 000 kronor. Med 40 år kvar till pensionen hinner han tjäna in 1,3 miljoner extra, om han slutar jobba vid 65. 

Lotta är 35 år och har en månadslön på 32 000 kronor. Hon hinner tjäna in 750 000 kronor extra fram till pensionen om hon slutar vid 65. 

Jorge är 45 år. Han tjänar 32 000 kronor i månaden precis som Lotta men har bara 20 år kvar tills han är 65. På de åren hinner han tjäna in 300 000 kronor extra med flexpension. 

Pirjo är 55 år och har bara tio år kvar innan hon tänkt gå i pension. Med hennes lön på 40 000 kronor i månaden hinner hon få ihop 110 000 kronor extra till pensionen, utöver den allmänna pensionen, den ordinarie tjänstepensionen och eventuellt privat pensionssparande. 

 

Läs mer: 
Så funkar flexpensionen

Flexpension i landet Annorlunda

Hon nappade på deltidspension

Duellen: Flexpension för och emot

 

 

Så är det beräknat

 • Ingen hänsyn har tagits till inflation
 • Avsättningen till flexpensionen ökar successivt från 0,5 till 2 procent 2022.
 • De nominella löneökningarna beräknas under ett arbetsliv vara i genomsnitt 3 procent/år med högre löneökningar tidigt i karriären och lägre senare i arbetslivet. 
 • Den årliga avkastningen på kapitalet antas vara 6,35 procent. 
 • Avigften till Collectum antas vara 1 procent av premien i enlighet med gällande regelverk i ITP. 
 • Avkastningsskatten beräknas till 0,6 procent i enlighet med Pensionsmyndighetens pensionsstandard.
 • Förvaltningsavgiften är satt till 0,13 procent vilket motsvarar Alectas avgift för ickevalsalternativet i ITP.
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Debatt: Vi vill inte bara ha ord - vi vill ha handling!

  Vi ställer upp för företaget, jobbar hårt och utsätter oss för faror. Vi är lojala också för att vi älskar att göra radio och tv. Men samtidigt vill företaget försämra våra villkor. Det går inte ihop, skriver facken på SVT, SR och UR.

 • Läs även...

  Så höga blir löneökningarna

  Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.