Annons
  • Foto: Philip Halling/Creative commons

Ikea varslar 650 tjänster i Sverige

Publicerad 21 november 2018, kl 14:11

Ikea varslar 7 500 tjänster globalt varav 650 i Sverige. Samtidigt planerar man att skapa 11 500 nya jobb. Om det blir jobb i Sverige är ännu oklart.

Så sent som i maj i år erbjöd Ikea samtliga anställda ett avgångspaket med syfte att undvika varsel. Men i dag, onsdag, meddelar möbeljätten ändå att man planerar en stor omorganisation och varslar därmed 650 tjänster i Sverige och 7 500 tjänster globalt. Det uppger TT.

Läs mer: Drabbade på Ikea ändå nöjda med avgångspaket

Det nya varslet beräknas främst drabba tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, Älmhult och Helsingborg.

– Det är allvarligt, varslet berör tjänstemän och alla påverkas på ett eller annat sätt. Ett så här stort varsel har vi inte haft tidigare här på Ikea, säger Anne-Lie Dahl, som sitter i Unionenklubbens styrelse på Ikea.

Syftet med omorganisationen är bland annat att digitalisera IT-verksamheten genom en stor personal- och kompetensväxling, enligt Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige. Vilket innebär att cirka 11 500 nya jobb kommer skapas inom Ikea-koncernen globalt under de kommande två åren. Det är dock oklart om antalet anställda kommer att öka i Sverige.

– Hela handeln går mot digitalisering och vi måste följa med i den processen och se till att vi har rätt kompetens. Vi började titta på det här 2017 och trodde vi hade tio år på oss men allt har gått mycket fortare än vad vi någonsin trott att det skulle göra, säger Eva Sonesson, första vice ordförande i Unionenklubben.

Daniel Landin, även han förtroendevald i Unionenklubben hoppas att de som drabbas av varslet ska få nya jobb i organisationen.

– Vi hoppas att många av dem vars roller försvinner antingen ska kunna tillskansa sig den kunskap som krävs för de nya rollerna som behövs eller redan har den kompetensen, säger han.

– Förhoppningen är att vi framöver kommer att kunna gå i bräschen för att slippa hamna på efterkälken.

Under onsdagen har klubben fått ta emot många frågor.

– Folk är oroliga, man undrar vad som ska hända. Vi försöker stötta medlemmarna och vara tillgängliga och synliga. Och se till att vi får till så bra villkor som möjligt för de personer som måste sluta, så att de kan ta sig vidare i arbetslivet så tryggt som möjligt. Vi kommer också att hålla medlemsmöten framöver, säger Anne-Lie Dahl.
 

Text: Linnea Andersson, Ola Rennstam, Johanna Rovira

Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.