Annons
Annons
 • Högskoleprovet skjuts upp för andra gången i år på grund av corona. Men provresultat från 2012 och framåt gäller fortfarande. Foto: Fredrik Persson / TT

Inget högskoleprov i höst – gamla resultat gäller

Publicerad 11 augusti 2020, kl 12:06

Höstens högskoleprov ställs in på grund av corona. Men det går att damma av äldre provresultat att söka in på för den som vill kompetensutveckla sig.

Den som tänkte göra högskoleprovet i våras fick tänka om när vårens provtillfälle ställdes in på grund av risk för smittspridning. Hade du hoppats på en ny chans i höst för att få en behörighet till någon utbildning, lär du bli besviken – även höstens högskoleprov ställs in eftersom högskolorna och Universitets- och högskolerådet, UHR, inte kommit på något bra sätt att genomföra provet på som också uppfyller Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det är hårda bud för den som aldrig gjort provet och behöver poäng för att kompetensutveckla sig på universitet eller högskola. Men gjorde du provet 2012 eller senare kan du ändå söka in – giltighetstiden för resultat på högskoleprovet förlängdes nyligen från fem till åtta år. Dessutom kommer det att finnas 12 000 fler utbildningsplatser att söka i år och drygt 9 000 fler nästa år.

Läs mer: Tjänstemän saknar utbildning på jobbet

Våren 2021 finns ambitioner att ha två provtillfällen, enligt UHR. Men först måste rådet utveckla anmälningssystemet och utbilda fler provmedarbetare.

Läs mer: Kompetensbrist ett hot mot välfärden

Studieledighet

Studieledighetslagen ger dig som är anställd rätt att ta tjänstledig för att studera i stort sett vad som helst. Arbetsgivaren har dock viss möjlighet att skjuta upp ledigheten i max sex månader.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Företag lånar ut anställda till sjukvården

  Gruvmätaren Maja-Li Fredriksson vid LKAB är en av de som nappade på erbjudandet om tjänstledighet med bibehållen lön för att avlasta sjukvården. Nu erbjuder fler företag sina anställda betald ledighet om de tar jobb inom vården.

 • Läs även...

  Först till kvarn får göra högskoleprovet i höst

  Först ställdes hösten högskoleprov in helt. Sedan backade regeringen lite. Nu skruvar man ytterligare lite på möjligheten att göra provet, så det gäller för högskoleprovnoviser att anmäla sig snabbt.  

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

 • Läs även...

  Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

  Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa skyddet mot coronasmitta.

 • Läs även...

  H&M och Telia tillbaka på kontoret

  Att ta sig till och från jobbet och komma tillbaka till kollegorna och kontoret är en oro för många anställda, även om coronan minskar. På H&M kommer medarbetarna in en gång i veckan medan man på Telia överväger munskydd.

 • Läs även...

  Apoteken vädjar till politiker om corona

  Apoteksbranschen känner sig förbisedd när det gäller samhällets samordning i och med coronakrisen. Men på apoteket C W Scheele i Stockholm upplever apotekschefen att allt fungerar bra – trots att antalet kunder ökat.

 • Läs även...

  Tekniken hotar många kvinnojobb

  Många arbetsuppgifter försvinner till följd av automatiseringen. Det yrke som drabbas värst är administratörer, där 3 av 4 är kvinnor. Men de administratörer som Kollega talat med ser inget hot mot sina jobb.

 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Dubbelt så många mammor går ner i tid

  Fyra av tio kvinnor har gått ner i arbetstid för att ta hand om sina barn men bara knappt hälften så många män har gjort samma sak, det visar Unionens Novus bland privatanställda tjänstemän med barn upp till 11 år.