Julkalender Lucka 10: Lockout & Blockad

Publicerad 10 december 2019, kl 09:30

Storstrejk 1909 vilket ståhej
Nu används den inte lika ofta nej
Det finns reserver om arbetsgivaren går på knockout
så att vi ska klara en lockout

Här har vi samlat alla luckor i Julkalendern

Lockout används normalt i samband med förhandlingar om nya avtal. Den är endast effektiv om arbetsgivarna är organiserade, men kan då snabbt bli omfattande eftersom den ofta berör alla anställda inom ett visst fackligt område. I och med att arbetstagare stängs av från arbete är det i stället fackförbundet som står för löneersättning till sina medlemmar.

Läs mer: Lockout - så funkar det

Kollegas julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim. Du kan läsa mer om varje begrepp på Kollega.se

Lediga jobb
 • Läs även...

  De förlorade strid mot storbankerna

  Utvecklingsföretaget Accumulate ville ha betalt för sin uppfinning Bank-id och stämde storbankerna på sammanlagt sex miljarder kronor i förlorade intäkter. Men när domstolen nu sagt sitt har resultatet blivit 13 miljoner i nota för rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

 • Läs även...

  Nej, du får inte strejka för klimatet

  Klimatrörelsen Fridays for future uppmanar vuxna att strejka om knappt två veckor. Men intresset från svenska fackförbund är svalt. Och att ta ut sig själv i strejk är inte tillåtet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.