Annons
 • Unionen kräver flygbolaget BRA på skadestånd för avtalsbrott. Foto: Johan Nilsson/TT

Kabinanställda fick ingen mat

Publicerad 16 september 2019, kl 13:23

Flygbolaget Bra vägrar betala skadestånd för avtalsbrott sedan kabinpersonal gått miste om matrast och mat vid ett flertal flygningar. Nu har Unionen stämt bolaget.

Kabinanställda vid flygbolaget Bra har gått miste om sin matrast medan andra inte haft någon mat att tillgå under måltidsuppehållet. Detta ska, enligt kabinklubben på företaget, ha skett vid ett hundratal tillfällen sedan 2018, och för dessa avtalsbrott har Bra betalat ut skadestånd. Unionen har fått 3 500 kronor per tillfälle och medlemmen 1 500 kronor.

Problematiken har dock fortsatt och till slut valde kabinklubben att höja skadeståndskraven mot arbetsgivaren. Det har dock fått till följd att Bra vägrat att betala.

– Vi är överens med bolaget i sak, det är ett avtalsbrott, men de vill inte betala skadestånd. Därför väljer medlemmarna nu att driva detta till Arbetsdomstolen för att få det prövat. Det ligger fler liknande fall och väntar där den lokala förhandlingen ännu inte är avslutad, säger Therese Arroyo, klubbordförande.

I stämningen som nu ska prövas av AD kräver Unionen 75 000 kronor i skadestånd till förbundet samt 5 000 kronor var till de sex medlemmarna.

– Här har det funnits en systematik från företaget och därför känns det viktigt att gå vidare med ärendet för att värna om medlemmarnas rätt till måltipsuppehåll och en god arbetsmiljö, säger Annika Jonasson, förbundsjurist på Unionen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.