Annons
Annons
 • Unionen kräver flygbolaget BRA på skadestånd för avtalsbrott. Foto: Johan Nilsson/TT

Kabinanställda fick ingen mat

Publicerad 16 september 2019, kl 13:23

Flygbolaget Bra vägrar betala skadestånd för avtalsbrott sedan kabinpersonal gått miste om matrast och mat vid ett flertal flygningar. Nu har Unionen stämt bolaget.

Kabinanställda vid flygbolaget Bra har gått miste om sin matrast medan andra inte haft någon mat att tillgå under måltidsuppehållet. Detta ska, enligt kabinklubben på företaget, ha skett vid ett hundratal tillfällen sedan 2018, och för dessa avtalsbrott har Bra betalat ut skadestånd. Unionen har fått 3 500 kronor per tillfälle och medlemmen 1 500 kronor.

Problematiken har dock fortsatt och till slut valde kabinklubben att höja skadeståndskraven mot arbetsgivaren. Det har dock fått till följd att Bra vägrat att betala.

– Vi är överens med bolaget i sak, det är ett avtalsbrott, men de vill inte betala skadestånd. Därför väljer medlemmarna nu att driva detta till Arbetsdomstolen för att få det prövat. Det ligger fler liknande fall och väntar där den lokala förhandlingen ännu inte är avslutad, säger Therese Arroyo, klubbordförande.

I stämningen som nu ska prövas av AD kräver Unionen 75 000 kronor i skadestånd till förbundet samt 5 000 kronor var till de sex medlemmarna.

– Här har det funnits en systematik från företaget och därför känns det viktigt att gå vidare med ärendet för att värna om medlemmarnas rätt till måltipsuppehåll och en god arbetsmiljö, säger Annika Jonasson, förbundsjurist på Unionen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.

 • Läs även...

  "Politikerna kommer ge parterna mer tid"

  Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, är övertygad om att politikerna kommer ge las-förhandlarna mer tid för att slippa få frågan i sina knän.

 • Läs även...

  Slutspurt i las-förhandlingarna

  Om bara några få dagar måste fack och arbetsgivare vara överens om en ny modell för den svenska arbetsmarknaden, bland annat vad gäller las, lagen om anställningsskydd. Annars hotar lagstiftning.