Annons
 • Unionen kräver flygbolaget BRA på skadestånd för avtalsbrott. Foto: Johan Nilsson/TT

Kabinanställda fick ingen mat

Publicerad 16 september 2019, kl 13:23

Flygbolaget Bra vägrar betala skadestånd för avtalsbrott sedan kabinpersonal gått miste om matrast och mat vid ett flertal flygningar. Nu har Unionen stämt bolaget.

Kabinanställda vid flygbolaget Bra har gått miste om sin matrast medan andra inte haft någon mat att tillgå under måltidsuppehållet. Detta ska, enligt kabinklubben på företaget, ha skett vid ett hundratal tillfällen sedan 2018, och för dessa avtalsbrott har Bra betalat ut skadestånd. Unionen har fått 3 500 kronor per tillfälle och medlemmen 1 500 kronor.

Problematiken har dock fortsatt och till slut valde kabinklubben att höja skadeståndskraven mot arbetsgivaren. Det har dock fått till följd att Bra vägrat att betala.

– Vi är överens med bolaget i sak, det är ett avtalsbrott, men de vill inte betala skadestånd. Därför väljer medlemmarna nu att driva detta till Arbetsdomstolen för att få det prövat. Det ligger fler liknande fall och väntar där den lokala förhandlingen ännu inte är avslutad, säger Therese Arroyo, klubbordförande.

I stämningen som nu ska prövas av AD kräver Unionen 75 000 kronor i skadestånd till förbundet samt 5 000 kronor var till de sex medlemmarna.

– Här har det funnits en systematik från företaget och därför känns det viktigt att gå vidare med ärendet för att värna om medlemmarnas rätt till måltipsuppehåll och en god arbetsmiljö, säger Annika Jonasson, förbundsjurist på Unionen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "BRA försöker dumpa villkoren"

  Kabinpersonalen på BRA blev uppsagd i våras. Men nu ska ett tyskt bolag bedriva samma trafik och kommer sannolikt att hyra in personal. Villkorsdumpning, anser såväl kabinklubb som piloter.

 • Läs även...

  Unionenmedlem förlorade Babblarna

  Unionenmedlemmen äger inte rätten till Babblarna, trots att han varit med och skapat dem. Det slår AD fast och dömer illustratören att betala 2,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om vilodag

  Arbetsgivaren bröt inte mot kollektivavtalet när två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, fördelat på två arbetspass. Domen i Arbetsdomstolen slår fast att medarbetarna inte gick miste om sin rätt till vilodag.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.