• Unionen kräver flygbolaget BRA på skadestånd för avtalsbrott. Foto: Johan Nilsson/TT

Kabinanställda fick ingen mat

Publicerad 16 september 2019, kl 13:23

Flygbolaget Bra vägrar betala skadestånd för avtalsbrott sedan kabinpersonal gått miste om matrast och mat vid ett flertal flygningar. Nu har Unionen stämt bolaget.

Kabinanställda vid flygbolaget Bra har gått miste om sin matrast medan andra inte haft någon mat att tillgå under måltidsuppehållet. Detta ska, enligt kabinklubben på företaget, ha skett vid ett hundratal tillfällen sedan 2018, och för dessa avtalsbrott har Bra betalat ut skadestånd. Unionen har fått 3 500 kronor per tillfälle och medlemmen 1 500 kronor.

Problematiken har dock fortsatt och till slut valde kabinklubben att höja skadeståndskraven mot arbetsgivaren. Det har dock fått till följd att Bra vägrat att betala.

– Vi är överens med bolaget i sak, det är ett avtalsbrott, men de vill inte betala skadestånd. Därför väljer medlemmarna nu att driva detta till Arbetsdomstolen för att få det prövat. Det ligger fler liknande fall och väntar där den lokala förhandlingen ännu inte är avslutad, säger Therese Arroyo, klubbordförande.

I stämningen som nu ska prövas av AD kräver Unionen 75 000 kronor i skadestånd till förbundet samt 5 000 kronor var till de sex medlemmarna.

– Här har det funnits en systematik från företaget och därför känns det viktigt att gå vidare med ärendet för att värna om medlemmarnas rätt till måltipsuppehåll och en god arbetsmiljö, säger Annika Jonasson, förbundsjurist på Unionen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Frostig relation med chef ledde till avsked

  Efter att inköparen bad nya chefen att förtydliga hennes arbetsuppgifter och skickade en kopia av önskemålet till facket blev relationen ansträngd. Kort därefter blev hon avskedad. Felaktigt, menar Unionen som stämmer företaget i AD.

 • Läs även...

  Scania backar om att ändra semesterlagen

  När Scania ska beta av sin orderbok kan det bli en del extrajobb för medarbetarna. Därför diskuteras nu övertid, arbete på lördagar och att skjuta på semestrar. Däremot backar Scania när det gäller att ändra semesterlagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.