Annons
Annons
 • Du kan ofta välja mellan flera olika a-kassor. Nu får Unionens a-kassa kritik i en ny rapport för att kassan konkurrerar om medlemmar utanför sitt eget verksamhetsområde. Foto: Production Perig / Colorubox, Ola Rennstam / Kollega

A-kassor slåss om medlemmar

Publicerad 4 juni 2020, kl 07:00

Flera a-kassor upplever att Unionens a-kassa konkurrerar med dem om medlemmar. Det visar en rapport från tillsynsmyndigheten IAF som också anmärker på hur Unionenkassan beviljar medlemskap.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har synat a-kassornas verksamhetsområden i en rapport som ska presenteras för kassornas ledningar på fredag. Tanken är att man ska vara med i en kassa som känner till det mesta som är värt att veta om det yrke eller den bransch man arbetar inom. Men av olika orsaker, bland annat att olika a-kassor slagits ihop, har idén med verksamhetsområden luckrats upp – flera a-kassor har liksom Unionens, breda verksamhetsområden som ofta flyter ihop med andra kassors. Anställda kan alltså välja mellan två eller flera a-kassor att gå med i.

Läs mer: Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

17 av de 25 a-kassorna menar att det existerar en konkurrens om medlemmarna, på grund av möjligheten att välja. Unionens a-kassa och Akademikernas, AEA, pekas ut som de främsta rivalerna av de andra kassorna. Flera arbetslöshetskassor ansåg dessutom att Unionens a-kassa har ”ett omfattande och otydligt verksamhetsområde”.

Rapportförfattarna har också funnit brister i kassornas medlemshantering. Bland annat får sig Unionens a-kassa en känga för det digitala ansökningsförfarande som potentiellt kan släppa igenom personer utanför verksamhetsområdet. Man har inte i förväg lagt in tvingande val av yrke, även om det finns information i anslutning till ansökan. Det innebär i princip att varje sökande beviljas medlemskap oavsett yrke, arbetsgivare eller bransch.

Läs mer: A-kassan höjer avgiften

Unionens kassaföreståndare, Harald Petersson, menar att det finns otydligheter i rapporten och att han inte kan uttala sig om anmärkningen förrän han fått möjlighet att räta ut en del frågetecken under fredagens dragning. I rapporten framgår dock att Unionens a-kassa ser över om man kan införa ett tvingande val av yrke eller yrkesgrupp i ansökan utan att för den skull komplicera ansökningsprocessen.

– Det är klart att man måste rätta sig efter det IAF anmärkt på, men man har en viss respit att rätta till bristen. Vi har redan börjat titta på lösningar, säger Jeanette Mandl, chefsjurist på Unionens a-kassa.

Akademikernas a-kassa, AEA, struntar i vad deras medlemmar jobbar med. En gång akademiker, alltid akademiker, resonerar man. Men trots att IAF anser att kassans tillämpning strider mot lagen och aldrig skulle ha godkänts om de sökt registrering i dag, låter myndigheten bli att kritisera AEA, ”mot bakgrund att det är 50 år sedan arbetslöshetskassan bildades”.

Ledarnas a-kassa får dock en anmärkning – arbetslöshetskassan ansökte om att ändra sitt verksamhetsområde 2014, men fick nej först av IAF och senare även av förvaltningsrätten. Trots detta fortsatte Ledarnas a-kassa, enligt rapporten, att tillämpa verksamhetsområdet i strid mot både beslut och dom.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Boråsfamilj blåste Unionen och a-kassan på ersättning

  Två systrar i Borås och deras svägerska misstänks bland annat för att ha lurat till sig över 850 000 kronor från Unionens a-kassa. Dessutom har de fått ut drygt 300 000 från Unionens inkomstförsäkring.

 • Läs även...

  Unionens a-kassa dyrast

  58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
  – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  A-kassan kritiseras för långa väntetider

  IAF är kritisk till a-kassornas långa handläggningstider. För en del arbetslösa medlemmar i Unionens a-kassa kan det betyda en väntan på ersättning i nio veckor eller mer. För de flesta går det dock snabbare.

 • Läs även...

  A-kassan höjer avgiften

  Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa fler för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Hur hög avgiftshöjning det handlar kan bli klart nästa vecka.

 • Läs även...

  Ökat fusk med a-kassa

  Antalet polisanmälningar om fusk med a-kassa ökar. I veckan dömdes en 33-årig man till dagsböter för tre fall av bidragsbrott. Detta sedan han fått ersättning från Unionens a-kassa samtidigt som han jobbade.