Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Kvinnor får oftare nytt jobb

Publicerad 17 oktober 2018, kl 20:52

När tjänstemän sägs upp får kvinnor oftare än män nytt jobb. Kvinnorna får också en högre befattning och lön.

Många uppsagda tjänstemän får hjälp med att gå vidare av Trygghetsrådet, TRR. Enligt TRR:s senaste statistik för tjänstemannayrken, som gäller för de första nio månaderna under 2018, fick 87 procent av kvinnorna och 81 procent av männen, nytt arbete.

Läs mer: Så funkar Trygghetsrådet TRR

En något högre andel av kvinnorna fick också en högre befattning liksom en högre lön än tidigare.

Dock fick 77 procent av männen en tillsvidareanställning medan endast 65 procent av kvinnorna.

– Sedan i våras, då vi först började följa upp löneskillnader och befattningsnivå för män och kvinnor separat, ser vi att kvinnor i högre utsträckning än män får samma eller högre lön och befattning än de hade tidigare. Det är glädjande att tendensen håller i sig, säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström till DN.

Enligt TRR:s statistik har även möjligheten för lite äldre arbetstagare att få ett nytt jobb förbättrats under perioden, jämfört med samma tid 2017. För 50-plussare var uppgången nio procent medan den för 60-plussare var hela 33 procent.

Av de drygt 8 200 tjänstemän som under årets första nio månader lämnade sin rådgivningsperiod hos TRR fick totalt 83 procent nytt jobb medan sju procent startade företag. Många av de övriga började studera medan sex procent lämnade TRR utan sysselsättning.

Statistiken visar också att antalet nyuppsagda tjänstemän minskat med tre procent under perioden.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Diskriminering hindrar kvinnors företagande

  Endast en av tre företagare i Sverige är kvinnor. Outtalad diskriminering är en förklaring, enligt en ny rapport. Samtidigt visar statistik från Trygghetsrådet att allt fler kvinnor startar eget.

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Konkurs – affärsidé för kriminella

  Aktiebolag används som kofot av skurkar som verktyg för att sno åt sig pengar på arbetsmarknaden. Hos var fjärde företag som går i konkurs finns tecken på fiffel och båg och Unionens medlemmar drabbas både direkt och indirekt.