Annons
 • Foto: Colourbox

Kvinnor får oftare nytt jobb

Publicerad 17 oktober 2018, kl 20:52

När tjänstemän sägs upp får kvinnor oftare än män nytt jobb. Kvinnorna får också en högre befattning och lön.

Många uppsagda tjänstemän får hjälp med att gå vidare av Trygghetsrådet, TRR. Enligt TRR:s senaste statistik för tjänstemannayrken, som gäller för de första nio månaderna under 2018, fick 87 procent av kvinnorna och 81 procent av männen, nytt arbete.

Läs mer: Så funkar Trygghetsrådet TRR

En något högre andel av kvinnorna fick också en högre befattning liksom en högre lön än tidigare.

Dock fick 77 procent av männen en tillsvidareanställning medan endast 65 procent av kvinnorna.

– Sedan i våras, då vi först började följa upp löneskillnader och befattningsnivå för män och kvinnor separat, ser vi att kvinnor i högre utsträckning än män får samma eller högre lön och befattning än de hade tidigare. Det är glädjande att tendensen håller i sig, säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström till DN.

Enligt TRR:s statistik har även möjligheten för lite äldre arbetstagare att få ett nytt jobb förbättrats under perioden, jämfört med samma tid 2017. För 50-plussare var uppgången nio procent medan den för 60-plussare var hela 33 procent.

Av de drygt 8 200 tjänstemän som under årets första nio månader lämnade sin rådgivningsperiod hos TRR fick totalt 83 procent nytt jobb medan sju procent startade företag. Många av de övriga började studera medan sex procent lämnade TRR utan sysselsättning.

Statistiken visar också att antalet nyuppsagda tjänstemän minskat med tre procent under perioden.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Bli vertikalodlare i VR

  Om du blir av med jobbet och får hjälp av TRR för att komma vidare har du nu chansen att uppleva ett framtidsyrke i VR, Virtual Reality.

 • Läs även...

  Allt fler sjuka sägs upp

  Allt fler uppsagda tjänstemän som får stöd av TRR Trygghetsrådet är sjuka. Enligt personalchefer på svenska storföretag, tar man inte alls hand om sjuka medarbetare på samma sätt som förr.

 • Läs även...

  Tuffare arbetsmarknad väntar

  I år kommer 12 000 tjänstemän att bli uppsagda. Det är en rejäl ökning jämfört med förra året och innebär att den fleråriga trenden med färre uppsagda bryts.

 • Läs även...

  Nytt jobb lönar sig för kvinnor

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Ryanair stänger ned på Skavsta

  Ryanair stänger ned sin bas på Skavsta flygplats. Orsaken är leveransförseningar av nya flygplan.

 • Läs även...

  Höga krav gör att barn till invandrare lyckas

  Höga förväntningar från familjen, stöd från offentliga tjänstemän och smarta yrkesval. Det är tre faktorer som gör att barn till migranter lyckas på arbetsmarknaden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.