• Foto: Colourbox

Kvinnor får oftare nytt jobb

Publicerad 17 oktober 2018, kl 20:52

När tjänstemän sägs upp får kvinnor oftare än män nytt jobb. Kvinnorna får också en högre befattning och lön.

Många uppsagda tjänstemän får hjälp med att gå vidare av Trygghetsrådet, TRR. Enligt TRR:s senaste statistik för tjänstemannayrken, som gäller för de första nio månaderna under 2018, fick 87 procent av kvinnorna och 81 procent av männen, nytt arbete.

Läs mer: Så funkar Trygghetsrådet TRR

En något högre andel av kvinnorna fick också en högre befattning liksom en högre lön än tidigare.

Dock fick 77 procent av männen en tillsvidareanställning medan endast 65 procent av kvinnorna.

– Sedan i våras, då vi först började följa upp löneskillnader och befattningsnivå för män och kvinnor separat, ser vi att kvinnor i högre utsträckning än män får samma eller högre lön och befattning än de hade tidigare. Det är glädjande att tendensen håller i sig, säger Trygghetsrådets vd Lennart Hedström till DN.

Enligt TRR:s statistik har även möjligheten för lite äldre arbetstagare att få ett nytt jobb förbättrats under perioden, jämfört med samma tid 2017. För 50-plussare var uppgången nio procent medan den för 60-plussare var hela 33 procent.

Av de drygt 8 200 tjänstemän som under årets första nio månader lämnade sin rådgivningsperiod hos TRR fick totalt 83 procent nytt jobb medan sju procent startade företag. Många av de övriga började studera medan sex procent lämnade TRR utan sysselsättning.

Statistiken visar också att antalet nyuppsagda tjänstemän minskat med tre procent under perioden.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.

 • Läs även...

  Sällsynt med storvarsel

  Det blir allt ovanligare med stora varsel. I stället arbetar företagen mer kontinuerligt med förändringar av verksamheten. En orsak kan vara att stora varsel skadar företagens varumärke.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Diskriminering hindrar kvinnors företagande

  Endast en av tre företagare i Sverige är kvinnor. Outtalad diskriminering är en förklaring, enligt en ny rapport. Samtidigt visar statistik från Trygghetsrådet att allt fler kvinnor startar eget.

 • Läs även...

  Bli vertikalodlare i VR

  Om du blir av med jobbet och får hjälp av TRR för att komma vidare har du nu chansen att uppleva ett framtidsyrke i VR, Virtual Reality.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.