Annons
 • Kvinnliga studenter förväntar sig lägren ingångslön än manliga studenter. Foto: Colourbox

Kvinnor förväntar sig lägre lön än män

Publicerad 25 mars 2019, kl 11:23

Kvinnliga studenter förväntar sig lägre ingångslön än sina manliga studiekamrater. Det visar en studie där 25 000 studenter på svenska universitet och högskolor ingått.

Kvinnorna förväntar sig mellan 5 till 10 procent lägre lön än de manliga studenterna. Ekonomistudenternas förväntningar skilde sig mest. De kvinnliga studenterna förväntade sig en ingångslön på 32 032 kronor medan de manliga förväntade sig 34 608 kronor. Minst skilde löneförväntningarna mellan IT-studenterna där förväntade sig kvinnorna 32 361 kronor i ingångslön och männen 33 404 kronor. Det visar studien som är gjord av employer branding-företaget Universum Global, skriver Svenska Dagbladet.

Både kvinnor och män som väljer att utbilda sig till ingenjörer kan förvänta sig att få jobb med den högsta ingångslönen. Kvinnor födda i slutet av 90-talet (Generation Z) förväntade sig mer i lön än dem som var födda tidigare (Generation Y).

Enligt Claes Peyron, Universum Globals Nordenchef kan skillnaderna i förväntade löner bero på att kvinnorna har dåligt självförtroende.

­– Förväntar man sig en lägre lön än männen är det sannolikt att man även får lägre lön. Tittar man på externa studier så brukar männen tjäna cirka 5-7 procent mer än kvinnorna, vilket är i linje med vår undersökning, säger Claes Peyron till Svenska Dagbladet.

Andra undersökningar visar att skillnaderna mellan kvinnor och män är högre än så och att orsakerna är betydligt fler än vad studenterna förväntar sig.

Läs också: Män överskattas och får högre lön

Sofia Broomé
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Effekt av kartläggning ifrågasätts

  Lönekartläggningar har små möjligheter att minska oskäliga löneskillnader i mindre företag. Det visar Riksrevisionen i en ny rapport. Unionen anser dock att det är ett effektivt verktyg.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.